Hetebølgen i Tunisia rammer vinproduksjonen
Den avskrekkende heten i Tunisia i sommer har gått hardt ut over landets lille vinindustri. Inntørkede og ødelagte druer driver vinbøndene til fortvilelse.
Bransjen frykter at klimaendringene permanent vil gjøre hele Nord-Afrika til et varmere og tørrere område. Anslagene om hvor stort fall det blir i produksjonen i år, varierer en god del.
Landbruksdepartementet regner med et fall på rundt 20 prosent, mens lederen for vindyrkernes egen forening, Salim Chaouch, frykter en nedgang på 40–50 prosent. Vinbønder i Frankrike og andre land i det sørlige Europa har varslet at heten fører til lavere produksjon i år.
Juli måned brakte temperaturer på mellom 38 og 48 grader, og varmen reduserte sukkerinnholdet i druene.
– Klimaendringene får følger både for mengde og kvalitet. Hele bransjen er rammet. Vi har utsatt innhøstingen av duene i håp om å få opp sukkerinnholdet. Men kvaliteten vil lide, sier vinbonde Wajdi Graya.
I oldtiden, under Kartagos og Romas styre, var Tunisia en stor vinprodusent, men det var først i den franske kolonitiden at det igjen ble fart i vinbransjen og eksporten. Men Tunisia er fortsatt ingen storeksportør. Det meste konsumeres lokalt.