Arbeiderpartiet skroter nye strømkabler til Danmark
Ingen av de to regjeringspartiene vil nå fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026. Arbeiderpartiet skal behandle saken på landsmøtet.
– Vi er nå veldig klar for å begynne å ta kontroll over kraftsystemet. Vi kan ikke fortsette på denne måten. Det er kommet ut av kontroll. Og den kontrollen skal vi ta tilbake igjen, sier Are Tomasgard i Arbeiderpartiets programkomité.
Han og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) møtte onsdag pressen utenfor Stortinget i fire minusgrader – i en tid hvor strømprisene når stadig nye høyder.
Sammen varslet de en tydelig retning i strømpolitikken, og at kablene til Danmark som snart er utdaterte skal avvikles.
–Det er å ikke oppruste disse i 2026, men heller avvikle dem, sier Kjerkol.
Programforslag
Forslaget om å skrote kablene skal behandles på landsmøtet i april, men Kjerkol går langt i å love at det går gjennom. Hun sier at hun «ikke ser for seg» at landsmøtet vil komme fram til noe annet. LO-mannen Tomasgaard lover også at LO kommer til å støtte partiet «fullt og helt» på det.
Fra før av er Senterpartiet tydelig imot å fornye kablene, og dermed ligger det ikke an til at regjeringen vil fornye dem i denne perioden.
– Vi er glad for Aps tilslutning til Senterpartiets politikk om å skrote Danmarkskablene. En naturlig konsekvens av dette er at Aps energiminister avlyser Statnetts utredning om fornyelse av Danmarkskablene, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til NTB.
– Senterpartiet mener også at energiministeren må følge opp løftet om dialog med Storbritannia om å reforhandle avtalen for eksportkabelen til Storbritannia, sier hun.
Bransjeorganisasjonen Fornybar Norge er ikke like fornøyd.
– Det er uansvarlig å ta denne avgjørelsen før saken er ferdig utredet. Trenden er at det bygges lite fornybar energi i Norge, mens det bygges mye i landene rundt oss. Om noen år kan energisamarbeidet med disse landene være det som sikrer energisikkerhet og lavere strømpriser i Norge. Dette er ikke tiden for skråsikkerhet, sier nestleder Bård Standal.
Mer fastpris
Arbeiderpartiets programkomité foreslår også at det skal komme flere fastprisavtaler for husholdningene.
– Når en større andel er over på fastprisavtaler, er mindre av strømmen på børs, sier Tomasgard.
Han minner om at Arbeiderpartiet tidligere har skrotet den planlagte strømkabelen North Connect til Storbritannia.
De to Ap-politikerne lover også at deres parti er garantist for å videreføre strømstøtten. Torsdag vil strømprisene på Sørlandet og Sør-Vestlandet på det meste ligge på over 10 kroner per kWh.
– Det er et område som produserer mer kraft enn de trenger selv. Det de importerer er høye priser, sier Kjerkol.
Hun understreker at strømstøtten reduserer prisen betydelig på strømregningen.
– Det er bra at vi har strømstøtten. Da gir prisene ikke det innhugget i husholdningsøkonomien som det ville ha gjort uten. Og så er strømstøtteordningen bare et middel. Nå må vi løse utfordringene som fører til disse prishoppene og det er å begrense prisimporten gjennom å ikke fornye disse kablene, sier Kjerkol.
Vil ta ansvar
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere uttalt at det europeiske strømprismarkedet har tjent Norge godt. Kjerkol svarer ikke på om hun fortsatt synes det er en god beskrivelse.
– Nå er det viktig at vi tar ansvar selv for norske husholdningers opplevelser med høy strømpris. Det må norske politikere påvirke, sier hun.
Programkomiteen i Arbeiderpartiet jobber med å utforme partiets nye politikk. Det endelige programmet, som danner grunnlaget for neste stortingsperiode, skal vedtas på landsmøtet i april.
Tomasgard sier at det også må bygges ut mer kraft i Norge, og peker blant annet på Russlands invasjon av Ukraina som årsak til at energiprisene er høye i Europa.
Frp: Blir ikke løst på Aps vakt
Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er bra at Arbeiderpartiet ikke vil fornye kablene til Danmark.
– Men man får ikke kontroll på de skyhøye strømprisene i 2024 gjennom å si nei til et fåtall utenlandskabler i 2026, sier hun.
Hun mener at strømpriskrisen ikke vil bli løst på Aps vakt.
– Nå trengs det strakstiltak for å redusere strømprisene inn mot det som kan bli en kald og svært dyr vinter for mange innbyggere og bedrifter, sier hun.
Høyre reagerer
Høyres energipolitiske talsperson Mathilde Tybring-Gjedde reagerer sterkt på Ap-forslaget.
– Dette er en ekstrem situasjon med spinnvilt høye priser. Løsningen på lang sikt er å bygge ut mer nett og kraft raskere. At Ap nå sier at de kanskje vil kutte strømkabler etter neste valg, løser ingenting for folk i dag. Høyre har lenge bedt Støre-regjeringen om å komme med nye tiltak for å hindre store prisforskjeller i landet, men de har ikke levert noe, sier hun.
Tybring-Gjedde viser til at Statnett akkurat nå vurderer konsekvensene av om kablene til Danmark fornyes eller ikke.
– Høyre vil ta den beslutningen ut fra hva som er best for norske familier og norsk næringsliv over tid. Eventuelle nye kabler vil være der fra 2030-tallet og i flere tiår. Da kan vi ikke avgjøre dette ut fra situasjonen noen timer en onsdag ettermiddag. Vi skal ha ren og rimelig kraft til folk og til industri, og det vil Høyre ta kampen for hver eneste dag, sier Tybring-Gjedde.
Rødt og Sp med hardere lut
Rødt-nestleder Sofie Marhaug varsler at de allerede torsdag vil legge fram et forslag i Stortinget som ber regjeringen stanse bygging av nye kabler til Danmark.
– Søknaden om ny Danmarkskabel kan komme i denne perioden. Det har Terje Aasland bekreftet på spørsmål fra oss. Derfor må Arbeiderpartiet si nei nå, og ikke overlate beslutningen på sølvfat til Erna Solberg, sier Marhaug til NTB.
Arnstad ber energiministeren også gå i dialog med Storbritannia om å reforhandle avtalen om denne energikabelen.
– Om vi etter stortingsvalget i 2025 for første gang får et flertall av stortingsrepresentanter som er imot norsk EU-medlemskap, så må det fremmes et forslag om å få Norge ut av EUs tredje energimarkedspakke og ACER.
Bane Nor mener de har funnet årsaken til togkaoset – trafikken går som normalt
Etter en dag med full stans i togtrafikken, går trafikken som normalt 2. juledag, ifølge Bane Nor. De er nå på sporet av feilen som førte til problemene.
– Feilen er fortsatt der, men vi mener vi har funnet rot-årsaken. Den er knyttet til en feil på en brannmur som sikrere den digitale infrastrukturen. Vi jobber sammen med leverandøren for å løse det, sier pressekontakt Øystein Stavdal Paulsen i Bane Nor til NTB.
Han vet ikke hvor lang tid det vil ta å fikse det.
– Det er noe av det vi jobber med å avklare nå, sier han.
Torsdag (2. juledag) flyter trafikken som normalt.
– Det viktigste er at trafikken er i gang igjen, og går som normalt uten problemer, sier Paulsen.
Det var en feil i kommunikasjonssystemet mellom togene og trafikkstyringssentralen som førte til at tog i hele landet sto bom stille fra onsdag morgen av.
Først ved 20-tiden på kvelden onsdag begynte togene på enkelte strekninger å gå igjen. Man hadde da ikke funnet feilen ennå, men hadde fått kommunikasjonen opp igjen slik at togtrafikken kunne gå trygt og normalt igjen.
Norfund investerer 235 millioner i bærekraftige byer
Det statlige investeringsfondet Norfund går inn med 235 millioner kroner i et selskap som investerer i bærekraftig infrastruktur i voksende byer i utviklingsland.
Det dreier seg om The Urban Resilience Fund (TURF B), opplyser Norfund.
– Gjennom investeringer i bla kollektivtransport, fornybare energisystemer og effektiv avfallshåndtering bidrar TURF til økonomisk vekst og utvikling av bærekraftige byer, sier Carl Johan Wahlund, leder for grønn infrastruktur i Norfund.
Det bor i dag flere mennesker i byer enn på landsbygda, og innen 2050 vil verdens urbane befolkning vokse fra dagens 4,5 milliarder til 6,7 milliarder, poengterer Norfund.
– Veksten legger press på byenes allerede overbelastede infrastruktur, og utfordringene forsterkes av de stadig mer merkbare konsekvensene av klimaendringene, sier Wahlund.
TURF B forvaltes av Meridiam, en infrastrukturekspert som forvalter mer enn 22 milliarder dollar globalt fordelt på tolv fond.
– Meridiam og TURF B tilbyr en unik tilnærming og løsning for å utvikle og bygge urban infrastruktur i Afrika, med kapasitet til å utvikle prosjekter fra et tidlig stadium, med et langsiktig perspektiv, sier Wahlund.
I Mauritania samarbeider Meridiam allerede med den mauritanske regjeringen om å beskytte hovedstaden Nouakchott mot erosjon og flom som følge av klimaendringer, samt utvikle kystlinjen for lokalbefolkningen, opplyser Norfund.
Cyberangrep mot japansk flyselskap
Flyselskapet Japan Airlines melder om et cyberangrep 2. juledag. Angrepet kan føre til forsinkelser og kanselleringer på innlands- og utenlandsflyginger.
Angrepet begynte klokken 7.24 lokal tid torsdag. Både interne og eksterne systemer er rammet, ifølge selskapet.
– Det vil sannsynligvis påvirke flyginger fremover. Det er mulig at det blir forsinkelser og kanselleringer, sier en talsperson for selskapet.
Japan Airlines jobber med å fikse problemene. Flyselskapet er det nest største i Japan etter All Nippon Airways (ANA).
Flystyrten i Kasakhstan: Azerbaijan Airlines stanser alle flygninger til Tsjetsjenia
Flyselskapet Azerbaijan Airlines stanser alle flygninger til den russiske republikken Tsjetsjenia inntil flystyrten i Kasakhstan er ferdig undersøkt.
Det var et Azerbaijan Airlines-fly som var på vei fra den aserbajdsjanske hovedstaden Baku til Grozny i Tsjetsjenia, som styrtet i Kasakhstan 1. juledag.
Det var 67 personer om bord, hvorav 32 har overlevd. Det fryktes at over 30 personer er omkommet. Så langt er fire personer bekreftet døde.
Azerbaijan Airlines opplyser at flyet, som var av typen Embraer 190, var nødt til å nødlande rundt tre kilometer fra Aktau. Russiske nyhetsbyråer melder at flyet ble omdirigert som følge av tåke i Grozny.
Det er usikkert hva som forårsaket styrten, men kasakhstanske myndigheter sier de skal undersøke omstendighetene rundt ulykken, deriblant om en teknisk feil kunne være årsaken til styrten, melder russiske Interfax.
Samferdselsministeren: Som passasjer har du rett til å bli fraktet dit du skal når toget er innstilt
– Jeg forstår godt at det er en fortvilende situasjon for dem som skal ut å reise i dag, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB.
– Som passasjer har du rett til å bli fraktet dit du skal når toget er innstilt, sier Nygård etter at togtrafikken i Norge har vært lammet i mange timer onsdag.
– Bane Nor har satt krisestab og jobber for fullt for å løse problemet. Departementet er i dialog med Bane Nor, som holder oss fortløpende orientert, sier Nygård videre.
Han legger til at han har snakket med konsernsjef i Thor Gjermund Eriksen i Bane Nor.
Kinesiske dronepiloter pågrepet i Oslo
To kinesiske dronepiloter er pågrepet etter at de skal ha fløyet innenfor forbudssonen i Oslo sentrum. Det er ikke kjent hvorfor de gjorde dette.
Oslo-politiet meldte om pågripelsen rett før klokka 14.30 onsdag.
– Begge transporteres til arrest, og droneutstyret er tatt i beslag. Deres intensjon er foreløpig ikke klarlagt, men videre etterforskning vil søke å avklare dette, opplyser operasjonsleder Alexander Østerhaug.
Til pressen opplyser operasjonslederen at de to er kinesiske borgere, en mann og en kvinne i 20-30-årene.
På lille julaften ble også to kinesiske dronepiloter pågrepet for å ha fløyet drone innenfor forbudssonen.
Tidligere er flere dronepiloter fra land utenfor Schengen-området blitt utvist etter å ha fløyet ulovlig i Norge.
Kraftig uvær i nord – takplater løsnet
Det blåser kraftig i deler av Nord-Norge. Flere veier er stengt og ferger innstilt. Politiet melder om at takplater løsner i vinden, men det blir roligere.
For Nord-Troms og deler av Finnmark ble det sendt ut oransje farevarsel om vindkast 1. juledag. Det også blåse godt i Nordland og Troms tidlig andre juledag, Også for torsdagen er det nemlig sendt ut oransje farevarsel.
Det er ventet vindkast på 33–40 meter i sekundet fra sørvest og vestlig retning, med full til sterk storm på kysten.
Takplater løsnet
Den kraftige vinden førte litt før midnatt til at takplater løsnet fra et bygg i sentrum av Hammerfest, meldte Finnmark politidistrikt natt til torsdag.
Brannvesenet dro til stedet for å sikre dette.
Sandnessundbrua mellom Tromsø og Kvaløya ble også helt stengt, ifølge veitrafikksentralen på X like etter klokken 17.
Bare en snau halvtime før skrev Troms politidistrikt at flere bilførere valgte å kjøre over, til tross for at den da var tidvis stengt.
Ferger innstilt og kolonnekjøring
Fergen på E6 mellom Bognes og Skarberget ble innstilt onsdag, ifølge Statens vegvesen. Blant annet er E69 Skarsvåg – Nordkapp stengt.
Ifølge NRK droppet hurtigruteskipet Kong Harald første juledag anløpene Risøyhamn, Sortland, Stokmarknes, Svolvær og Stamsund.
På fylkesveiene 890 Kongsfjordfjellet og 891 Båtsfjordfjellet er det innført kolonnekjøring.
Stengte fjelloverganger
Fjellovergangen E6 Sennalandet i Alta/Hammerfest er også stengt på grunn av uværet. Statens vegvesen opplyste natt til torsdag at ny vurdering skal tas klokken 5.00.
Også E6 Hatter i Hammerfest/Porsanger er stengt. Her skal ny vurdering tas klokken 4.30.
Flere strekninger på E69 – blant annet Skarsvåg-Nordkapp – og flere fylkesveier i Finnmark er også stengt.
Rett etter klokka 4 opplyser Vegvesenet at også E6 Saltfjellet i Nordland er stengt på grunn av uvær. Her skal ny vurdering tas klokken 8.
Blir roligere
Til TV 2 opplyser vakthavende meteorolog Roar Teigen ved StormGeo torsdag morgen at vinden er i ferd med å minke og lavtrykket på vei ned.
– Dermed er været heldigvis i bedring, og snart er denne stormen ute av historien, sier han.
Snart er dog et relativt begrep. Det blåser fortsatt godt, og aller verst er det langs kysten. Veiene vil være nødt til å holde stengt litt til.
I tillegg er det sendt ut farevarsel for glatte veier siden overgangen fra kjølig til varmere temperaturer gjerne fører til is og dårlige kjøreforhold.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 30,3 øre per kWh torsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 30,3 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 35,7 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 1,8 øre høyere enn onsdag og 34,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 35,7 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 4,6 øre høyere enn onsdag og 34,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 66,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 21,07 øre per kWh mellom klokken 6 og 7 på morgenen.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,4 øre per kWh torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,4 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 4,3 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn onsdag og 38,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 4,3 øre per kWh er mellom klokken 16 og 17. Den er 2,5 øre lavere enn onsdag og 50,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 21,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 0,4 øre per kWh mellom klokken 6 og 7 på morgenen og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 3,4 øre per kWh torsdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,4 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 4,5 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 4,8 øre lavere enn onsdag og 53,03 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 4,5 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 10,2 øre lavere enn onsdag og 62,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 27,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 1,4 øre per kWh mellom klokken 6 og 7 på morgenen.