Trolig flere oppskytninger fra Andøya allerede i år
Det tyske romselskapet Isar Aeropspace varsler at det blir flere oppskytninger fra Andøya Spaceport i Nordland, trolig allerede i år, ifølge TV 2.
Bæreraketten Spectrum hadde sin første prøveoppskytning søndag klokken 12.30. Etter en vellykket avgang, skjedde det en feil etter omtrent 20 sekunder. Da ble flygingen avbrutt, og raketten falt ned i sjøen.
Isar Aeropspace har allerede varslet de ønsker å gjøre en ny testoppskytning så fort som mulig.
– Rakett nummer to og tre er allerede satt i produksjon, opplyser styreleder Bulent Altan til TV 2.
– Det vil nok gå noen forsøk til før vi lykkes. Gårsdagens oppskytning var en suksess for selskapet, og teamet har gjort en fantastisk jobb. Det er et stort globalt marked for oppskyting av satellitter ut i rommet, sier Altan dagen etter dem første prøveoppskytningen.
NHO om Trump-toll: Vil få betydelige konsekvenser for verdensøkonomien
NHO mener USAs president Donald Trumps toll på 15 prosent på varer fra Norge vil få betydelige konsekvenser for verdenshandelen og verdensøkonomien.
– Norske bedrifter vil rammes på flere måter, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en uttalelse til NTB etter at USAs president Donald Trump onsdag kveld kunngjorde en toll på 15 prosent på varer fra Norge.
– For det første vil norske bedrifter som eksporterer direkte til USA rammes av tolløkningen på 15 prosent på norske varer som er annonsert. Videre vil en del norske bedrifter som leverer råvarer og deler til europeisk produksjon som videreeksporteres til USA bli påvirket av tolløkningen til EU, sier Almlid.
Onsdag kveld kunngjorde Trump en gjengjeldelsestoll mot en lang rekke land. Det ble blant annet innført en toll på 20 prosent mot EU, 34 prosent mot Kina og 32 prosent mot Taiwan.
– Dette er en massiv og bred tolløkning som vil få betydelige konsekvenser for verdenshandelen og for verdensøkonomien, sier han.
Almlid sier de amerikanske tiltakene kan føre til reaksjoner og at de er særlig bekymret for en eventuell eskalering av handelskrigen mellom EU og USA gitt den enorme betydningen EU-markedet har for oss.
– Vi har en pågående tett og god dialog med bedriftene og norske myndigheter for å bidra til at norske interesser kan ivaretas på en best mulig måte, sier NHO-sjefen.
Trumps nye tollsatser rammer land over hele verden: – Kritisk for Norge
USA innfører 15 prosent toll på varer fra Norge, med unntak av Svalbard og Jan Mayen som får 10 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kaller situasjonen kritisk.
I en tale utenfor Det hvite hus onsdag kunngjorde president Donald Trump nye, lenge varslede tollsatser.
– USA har blitt ranet, herjet, voldtatt og plyndret av nasjoner både nær og fjern, av både venner og fiender, sa Trump.
Han viste fram en liste over nye tollsatser for varer fra en lang rekke land. Mens EU får 20 prosent og Kina 34 prosent, ilegges varer fra Fastlands-Norge altså 15 prosent toll.
– Nå sitter vi og finregner og ser gjennom det som har kommet. Men det er åpenbart at dette er alvorlig for verdensøkonomien, og det er kritisk for Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til NRK.
– Rammer norske bedrifter
I en kommentar til NTB sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap) at tolløkningene er dårlig nytt for verdensøkonomien og for et åpent land som Norge.
– Dette vil ramme Norge og norske bedrifter, men hvor alvorlig det blir, er det for tidlig å si.
– Ingen land er tjent med handelskrig og økte tollmurer. Norge har vært tydelig på dette i vår dialog med amerikanske myndigheter, legger han til.
Trump: – Gjengjeldelse
Ifølge Trump følger de nye tollsatsene et prinsipp om å gjengjelde andre lands toll og avgifter.
– Gjensidig. Det betyr at hvis de gjør det mot oss, gjør vi det samme mot dem. Helt enkelt. Det kan ikke bli enklere enn det, sa Trump i sin tale.
– Dette er ikke en fullstendig gjengjeldelse, det er en snill gjengjeldelse, hevdet han.
På X-kontoen til Det hvite hus er listen over de mange tollsatsene lagt ut. For Japan blir tollen på 24 prosent, mens India får 26 prosent. Storbritannia slipper unna med 10 prosent – mens Russland ikke står på listen.
I tillegg bekrefter Trump den lenge varslede tollen på 25 prosent på alle utenlandske biler som importeres til USA.
– Frigjøringsdag
Uroen knyttet til Trumps varslede tollplan har vært stor, og den amerikanske presidenten har selv utropt onsdag 2. april til «frigjøringsdagen».
Frykten for handelskrig og hvordan tollsatsene kommer til å slå ut på verdensøkonomien, har ført til noen urolige dager på verdens børser denne uken.
Ifølge NHO-sjef Ole Erik Almlid vil norske bedrifter bli rammet på flere måter.
– For det første vil norske bedrifter som eksporterer direkte til USA, rammes av tolløkningen på 15 prosent på norske varer som er annonsert, sier han i en uttalelse til NTB.
I tillegg påvirkes bedrifter som leverer råvarer og deler til europeisk produksjon som videreeksporteres til USA.
150 mister jobben i Postnord – 300 andre også berørt av omstrukturering
450 ansatte blir berørt av store omstruktureringer i logistikkselskapet Postnord. 150 av dem mister jobben.
Postnord Norge reduserer arbeidsstyrken med rundt 450 ansatte gjennom salg og avvikling av flere virksomhetsområder. Rundt 300 berøres via salg av avvikling av virksomhet. Ytterligere rundt 150 mister jobben som følge av ny organisasjonsmodell, skriver Logistikk Inside og Vårt Oslo.
Selskapet skal nå begrense seg til kjerneområdene pakker og logistikk og avvikler tjenester som Express & Bud.
– Å redusere antall stillinger som berører våre medarbeidere, er en vanskelig beslutning å ta. Likevel er det nødvendig for å styrke vår konkurranseevne i et krevende marked, sier administrerende direktør Leif Hultman i Postnord Norge.
Han skriver videre i pressemeldingen at selskapet har mange dyktige medarbeidere.
– Nettopp derfor er jeg trygg på at de som blir berørt av de strukturelle endringene vil være attraktive for andre arbeidsgivere. Vi har hatt, og vil fortsette å ha, en tett dialog med fagforeningene i tiden fremover.
Postnord er et nordisk logistikkselskap som hovedsakelig leverer post og pakker, både for privatpersoner og bedrifter. Selskapet er en sammenslåing av det gamle postverkene i Danmark og Sverige og har cirka 1500 ansatte i Norge.
Signalfeil på Gardermobanen er rettet
En signalfeil mellom Lillestrøm og flyplassen på Gardermoen førte onsdag til at flere toglinjer ble forsinket eller innstilt.
Bane Nor varslet om signalfeilen klokken 20.23. Klokken 21.06 var feilen rettet.
– Trafikken går som normalt. Vi beklager ulempene dette har skapt, skriver Bane Nor i en trafikkmelding.
Følgende toglinjer var påvirket:
L1 – Hovedbanen mellom Spikkestad og Lillestrøm
R12 – Gardermobanen mellom Kongsberg og Eidsvoll
R13 – Hovedbanen mellom Drammen og Dal
R14 – Kongsvingerbanen mellom Asker og Kongsvinger
F6 – Dovrebanen mellom Oslo og Trondheim
RE10 – Dovrebanen mellom Drammen og Lillehammer
RE11 – Gardermobanen mellom Skien og Eidsvoll, Vestfold
FLY1 – Flytoget mellom Drammen og Oslo lufthavn
FLY2 – Flytoget mellom Stabekk og Oslo lufthavn
Russisk bombefly skal ha styrtet i Sibir
Et russisk bombefly av typen Tu-22M3 styrtet i Irkutsk i Sibir på grunn av tekniske problemer, ifølge russiske nyhetsbyråer.
De statlige nyhetsbyråene melder ifølge Reuters at fire som var om bord flyet, kom seg ut av flyet i fallskjerm, mens en femte døde. Det skal ha gått ned i et øde område.
17-åring utsatt for vold av maskerte personer på tog i Sørumsand
En 17 år gammel gutt ble onsdag utsatt for vold av tre maskerte personer om bord på et tog ved Sørumsand på Romerike.
Hendelsen skjedde ved 14.30-tiden da toget sto stille ved Sørumsand stasjon.
– De tre gjerningspersonene forlot toget på Sørumsand og hoppet inn i en bil og kjørte fra stedet. Én av gjerningspersonene mistet en kniv da han løp av toget, men vi har ingen informasjon om at denne er blitt brukt til å true med, skriver politiets oppdragsleder Kjetil Elnan Ringseth i politiloggen.
Ifølge politiet fikk 17-åringen kun lettere/overfladiske skader.
– Han er avhørt og saken etterforskes videre ved Lillestrøm politistasjon. Politiet ønsker tips fra personer som var om bord på toget eller på Sørumsand stasjon, og som har sett hele eller deler av hendelsen. Ved tips eller observasjoner, ring etterforsker på telefon 40410916, skriver oppdragslederen.
Tesla-aksjen stiger etter ubekreftede opplysninger om at Musk gir seg som Trump-rådgiver
Bilprodusenten Tesla steg 4 prosent på børsen da Politico publiserte en sak om at Elon Musk er på vei bort fra rollen som nær rådgiver for Donald Trump.
CNBC er et av flere medier som omtaler aksjehoppet. Tidligere onsdag sank Tesla-aksjen i kjølvannet av skuffende salgstall for første kvartal.
Det er tre ikke navngitte personer i kretsen rundt Trump som har fortalt Politico om den angivelige endringen i Musks politiske rolle.
Ifølge kildene vil han i løpet av noen uker tre tilbake fra rollen som «governing partner».
Opplysningene er ikke bekreftet av offisielle kilder.
Fakta om Elon Musk
Dette er forretningsmannen Elon Musk:
* Født 28. juni 1971 i Pretoria, Sør-Afrika (53 år gammel).
* Faren er sørafrikansk, moren canadisk.
* Har 13 barn.
* Har universitetsutdanning i fysikk og økonomi fra University of Pennsylvania i Philadelphia i USA.
* Eier blant annet elbilprodusenten Tesla, den sosiale plattformen X og romfartsselskapet SpaceX. Var også en av grunnleggerne av betalingstjenesten PayPal.
* Er verdens rikeste med en formue på rundt 340 milliarder dollar, ifølge oversikten til Forbes.
* Musk har oppgitt at han i tidligere valg har stemt på Demokratene i presidentvalg, før han i fjor ble en sterk støttespiller for påtroppende president Donald Trump.
* Deltok aktivt i Donald Trumps valgkamp og skal ha bidratt med rundt 2 milliarder kroner, ifølge nettstedet Opensecrets og AP.
* Trump utpekte i januar Musk til å lede administrasjonens arbeid med offentlig effektivisering (Doge). Han har siden markert seg ved å gi en rekke statsansatte sparken.
(Kilde: AP, NTB, Reuters, Forbes og Opensecrets, Wikipedia)
Oslo Børs falt før tollkunngjøring
Mens verden holder pusten før Trumps tollkunngjøring onsdag, avsluttet Oslo Børs dagen med et fall på 1,17 prosent. Hovedindeksen endte på 1500,3 poeng.
Etter to dager med svak oppgang på børsen på tross av store svingninger i de internasjonale markedene, avsluttet handelsdagen onsdag med en nedgang.
På omsetningstoppen var det en lang rekke aksjer som avsluttet med nedgang. Equinor, som troner på toppen, endte ned 0,79 prosent. DNB og Kongsberg Gruppen, som ligger som nummer to og tre på lista, falt med henholdsvis 0,29 og 2,75 prosent.
Oljeprisen falt 0,11 prosent og lå på 74,38 dollar for et fat nordsjøolje ved 16.30-tiden.
Nå venter finansmarkedet i spenning på USAs president Donald Trumps varslede kunngjøring om toll, som skal iverksettes umiddelbart fra onsdag kveld norsk tid.
Det var også røde tall ved de toneangivende europeiske børsene onsdag. FTSE-indeksen i London falt med 0,52 prosent, CAC 40 i Paris med 0,64 prosent og DAX i Frankfurt med 0,61 prosent.
Nato-sjef: Støtte strømmer inn til Ukraina
Så langt i år har Nato-land lovet over 20 milliarder euro i militær støtte til Ukraina, sier Nato-sjef Mark Rutte.
Rutte kunngjorde tallet på en pressekonferanse i forkant av Natos utenriksministermøte torsdag og fredag.
Beløpet tilsvarer over 225 milliarder kroner.
På pressekonferansen ga Rutte også USAs president Donald Trump ros for å prøve å bryte den fastlåste krigen mellom Russland og Ukraina.
– Bryte dødvannet
– Det er viktig at USA prøver å bryte dødvannet. Det har Trump forsøkt, og det er bra, sier han.
Rutte avviser også spekulasjoner om at USA er på vei ut av Nato.
– Det finnes ingen planer om å trekke soldater tilbake eller noe sånt. Vi vet at USA fullt ut er engasjert i Nato, sier han.
Rutte vil imidlertid ikke kommentere om Trumps nye «frigjøringstoll», som skal kunngjøres senere onsdag, kommer til å prege stemningen på utenriksministermøtet.
– Alliansen er fokusert på forsvar av vårt territorium, sier han.
– Grønland er dansk
Rutte stiller seg samtidig på Danmarks side når det gjelder spørsmålet om Grønland. Trump har uttalt at han vil ha øya av sikkerhetsgrunner.
– Grønland er en del av kongeriket Danmark, slår Rutte fast.