Brannalarmen gikk på Gardermoen
Brannalarmen gikk på Oslo lufthavn på Gardermoen fredag morgen. Deler av flyplassen ble evakuert.
Kort tid etter var situasjonen avklart, melder Dagbladet.
Det skal ha blitt utløst en falsk alarm, og Avinor har ikke funnet tegn til brann, ifølge Avinors pressevakt Cathrine Framholt.
Trumps visepresident avviser militær makt mot Grønland
USAs påtroppende visepresident J.D. Vance ser ingen grunn til å bruke militær makt mot Grønland og minner om at USA allerede har soldater utplassert på øya.
Det sa han i et intervju med Fox News søndag kveld. Uttalelsen kommer etter at Trump i forrige uke sa at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland.
Vance forsøker i intervjuet med Fox å dempe Trumps uttalelse og reaksjonene som fulgte.
– Vi trenger ikke å bruke militær makt. Det folk glemmer, er at vi allerede har styrker utplassert på Grønland, sa han.
USA har hatt en militærbase nordvest på Grønland siden begynnelsen av 1950-tallet. Basen var tidligere kjent under navnet Thule Air Base, men byttet i 2023 navn til Pituffik Space Base.
Oljetanker med maskinstans slepes trolig mot Skagen
Oljetankeren Eventin, som kom i vanskeligheter nær den tyske øya Rügen forrige uke, skal trolig slepes i retning Skagen.
Det opplyser den tyske etaten for vannveier og skipsfart i Østersjøen – Wasserstraßen- und Schifffahrtsamt Ostsee – mandag.
Skipet er registrert i Panama, men tilhører ifølge Tyskland den såkalte skyggeflåten, fartøy som er satt inn for å omgå sanksjoner mot russisk olje. Det fikk maskinstans fredag og drev i timevis i Østersjøen før redningsfartøy lyktes å ta det under slep.
Av meldingen fremgår det ikke hva som skal skje videre med tankeren, som er lastet med nesten 100.000 tonn olje.
Ifølge den tyske allmennkringkasteren NDR må skipet vente på en spesialtillatelse før det kan slepes inn i dansk farvann.
Snøskredfaren i nord øker og fortsetter ut i uken
Mildværet i nord fører til økende fare for snøskred. Nå har NVE oppdatert farenivået til rødt i Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland på onsdag.
– Våte snøskred kan løsne av seg selv på grunn av mildvær og regn. Hold god avstand til alt skredterreng, også utløpsområder, står det i varselet på Varsom.no.
Søndag utstedte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) rødt farevarsel for snøskred for områdene Nord-Troms, Tromsø, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.
Faren er nedjustert til nivå tre, altså oransje nivå, på tirsdag, men øker igjen for områdene Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland på onsdag.
– I lavlandet under mildværsgrensen på rundt 800 meter over havet ventes det våte skred. Over mildværsgrensen vil kraftig vind og nysnø gjøre at tørre flakskred kan løsne av seg selv. Selv om løsneområdet er høyt til fjells, kan også disse skredene nå ned til lavlandet, heter det i varselet.
Extinction Rebellion og Greta Thunberg aksjonerer mot energiministeren
Tirsdag er det duket for Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord. Klimaaktivister varsler at de vil krasje seminarets utdeling av nye oljelisenser.
Norsk Petroleumsforening arrangerer denne uken Olje- og energipolitisk seminar. Konferansen er lukket og kun for personlig inviterte deltakere. Men ved oppstart tirsdag er det varslet at rundt 60 personer fra Skandinavia dukker opp. Og de står ikke på gjestelisten.
Blant dem er den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og aktivister fra den internasjonale miljøbevegelsen Extinction Rebellion (XR).
I en pressemelding stiller XR spørsmål om hvorfor den norske regjeringen fremdeles deler ut nye oljelisenser.
– Dette er en konferanse for makteliten, hvor de feirer sin profitt på bekostning av de mange, sier XR-talsperson Jonas Kittelsen i pressemeldingen.
Energiminister Terje Aasland (Ap) skal delta på det to dager lange seminaret. Tirsdag skal han innlede om norsk petroleumspolitikk, før Equinor-sjef Kjetil Hove skal diskutere norsk sokkels fremtid.
Det er tradisjon at energiministeren annonserer resultatene av den årlige tildelingsrunden av oljelisenser på seminaret i Sandefjord. I fjor delte Aasland ut 62 utvinningstillatelser til 24 selskaper.
Tyske myndigheter jobber for å stanse spredning av munn- og klovsyke
Tyske myndigheter tar grep for å hindre at utbruddet av munn- og klovsyke sprer seg. De frykter at sykdommen skal ramme landets landbrukseksport.
Tre tilfeller av munn- og klovsyke ble funnet hos vannbøfler på en gård nær Berlin fredag. Utbruddet er det første i landet siden 1988.
En talsperson for det tyske landbruksdepartementet sier at Sør-Korea og Mexico har informert myndighetene i Berlin om at de vil stanse import av svinekjøtt fra Tyskland mens tilfellene blir tatt hånd om.
En 3 kilometers eksklusjonssone er opprettet rundt gården der bøflene ble holdt. Dyr som er fôret med høy fra gården, avlives, og i Berlin holder dyreparkene stengt.
– Vi må nå vente og se hvordan dette utvikler seg de neste dagene, sa talsperson Michael Hauck på en pressekonferanse mandag.
Munn- og klovsyke er en svært smittsom virusinfeksjon som ikke er farlig for mennesker, men som rammer storfe og andre klovdyr, inkludert sauer og griser.
I Norge er sykdommen ikke påvist siden 1952, ifølge Veterinærinstituttet, som ber om at folk raskt melder fra ved mistanke om smitte.
– Veterinærinstituttet følger situasjonen i Tyskland tett, og vurderer fortløpende om påvisningen kan påvirke sjansene for spredning til Norge, sier fagansvarlig for storfe Siv Meling.
Jagerfly vokter luftrommet over Davos
Soldater og jagerfly er satt inn for å sørge for sikkerheten i Davos, en uke før Verdens økonomiske forum åpner sitt møte i den sveitsiske byen.
Forumet samler hvert år verdensledere, næringslivsledere og aktivister i alpelandet.
Det sveitsiske militæret sier i en uttalelse mandag at bevæpnede jagerfly er permanent på patrulje i området. Det er også satt inn flere tusen soldater. De skal bidra til å beskytte infrastruktur og de høyprofilerte deltakerne.
Årets utgave av Verdens økonomiske forum finner sted fra 20. til 24. januar. Som tidligere forventes rundt 2500 deltakere fra næringsliv, politikk, sivilsamfunn, vitenskap og kultur til fjellbyen i Øst-Sveits.
Verdens økonomiske forum vil senere denne uken avsløre hvilke regjeringsledere og ministre som skal delta.
USA strammer inn eksportreglene for KI-teknologi
Avtroppende president Joe Biden kunngjorde mandag nye eksportbegrensninger på KI-teknologi, inkludert brikker og KI-modeller brukt i programvare.
Formålet er å hindre at teknologien enkelt havner i hendene på USAs rivaler.
En gruppe på 20 partnerland vil være unntatt fra restriksjonene, som ble kunngjort bare en uke før Biden går av. Reglene kan fortsatt endres etter innspill fra eksperter og bransjefolk.
– I feil hender har kraftige KI-systemer potensial til å forverre store nasjonale sikkerhetsrisikoer, blant annet ved å muliggjøre utvikling av masseødeleggelsesvåpen, støtte kraftige offensive cyberoperasjoner, og bidra til menneskerettighetsbrudd, som masseovervåking, het det i en uttalelse fra Det hvite hus.
Ifølge Bidens regjering vil ikke det overveldende flertallet av brikkebestillinger påvirkes, da de ikke inneholder det som omtales som banebrytende teknologi. Innvirkningen på universiteter, medisinske institusjoner og forskningsorganisasjoner vil være minimal, sier Det hvite hus.
Den amerikanske regjeringen har allerede begrenset eksporten av KI-brikker til Kina, et tiltak som var merkbart for det amerikanske selskapet Nvidia, en av de store markedslederne innen KI-brikkeproduksjon.
EU-land ber om lavere pristak på russisk olje
Nordiske og baltiske EU-medlemmer ber om at pristaket som er satt på russisk olje, senkes ytterligere.
I et brev til EU-kommisjonen ber utenriksministrene fra Sverige, Finland, Danmark og de tre baltiske landene om at en senking av pristaket blir tatt opp på G7-møtet neste uke.
– EU kan bare oppnå målet om varig fred bare gjennom fortsatt støtte til Ukraina og økt innsats for å begrense Russland, heter det i brevet, som NTB har fått innsyn i.
I desember 2022 besluttet G7-landene å forby kjøp av olje fra Russland dersom prisen er over 60 dollar fatet.
En ytterligere senking av pristaket vil skade russisk økonomi, mener EU-landene som står bak initiativet.
Olje er den viktigste inntektskilden for Russland.
Blonz fikk blodpropp i hjernen – ute av resten av sesongen
Håndballstjernen Alexander Blonz (24) fikk blodpropp i hjernen, opplyser han gjennom sin danske klubb GOG.
Klubben opplyser i en melding til NTB at 24-åringen ikke skal spille mer inneværende sesong. Hendelsen skjedde dagen etter at han skadet kneet.
– Jeg ble dårlig hjemme, og da jeg kom til sykehuset, viste det seg at jeg hadde en blodpropp i hjernen som krevde akuttmedisinsk behandling, sier Blonz.
Han var innlagt på sykehus i ti dager. Han forteller at det var usikkerhet underveis før man fant ut hva som var galt.
– Ultralydundersøkelsene viste at det er et hull i hjertet, og heldigvis er den delen relativt ukomplisert, og det krever kun et mindre inngrep for å fikse, sier han.
– Det har selvfølgelig vært litt av et sjokk, men nå fokuserer jeg på å bruke tiden til å trene og komme enda sterkere tilbake på håndballbanen. Dette er min første skadepause, men heldigvis kommer det nye muligheter, sier Blonz.
Like etter VM-uttaket til landslagstrener Jonas Wille før jul ble det kjent at venstrekant Blonz var tvilsom til mesterskapet på hjemmebane på grunn av en kneskade.
– Jeg har tidligere slitt med den samme kneskaden, men nå viste det seg at leddbåndet på innsiden av kneet er blitt så svakt at det krever operasjon, forteller han.
Til VG opplyste Blonz søndag at VM går uten ham. Han uttalte også: «I tillegg har det skjedd en del andre ting som gjør at jeg ikke kan spille VM.»
Blonz ble toppscorer i OL i august og i EM.
August Baskår Pedersen ble kalt inn i VM-troppen som erstatter for Blonz.
Farevarsel for snøskred utvides
NVE utvider det rød farevarselet for snøskred, slik at også de nordlige delene av Nord-Trøndelag er omfattet. Faren øker også for jord-, sørpe- og flomskred.
I løpet av helgen er det sendt ut en rekke farevarsler som følge av væromslaget. Regn til fjells i kombinasjon med snøsmelting øker sannsynligheten for flom og skred flere steder.
Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) opplyser til NTB at det rød farevarselet for snøskred utvides sørover, siden disse områdene får mye av det samme været som Nordland.
Varselet gjelder nå fra Troms i nord til Nord-Trøndelag i sør.
Rød faregrad er den nest høyeste faregraden for snøskred. Det innebærer at all ferdsel i skredterreng frarådes.
Faren øker også for jord-, sørpe- og flomskred. På onsdag oppjusteres faregraden fra gult til oransje i Trøndelag, Nordland og deler av Troms. I disse områdene ventes nemlig en ny temperaturstigning med påfølgende snøsmelting og mye regn onsdag.
– Vi venter flere og alvorlige skredhendelser, og skred som kan ramme vei og infrastruktur. Mye regn og snøsmelting vil også føre til overvannsproblemer og flom og isganger i enkelte elver og bekker, særlig langs kysten og lavereliggende områder, sier Heidi Anette Grønsten, vaktleder for flom- og jordskredvarslingen i NVE.
Fra midnatt tirsdag fram mot tirsdag ettermiddag er det også stor snøskredfare på Sunnmøre, i Indre Fjordane, Indre Sogn og Voss som følge av store nedbørsmengder.