Crowdstrike: Problemet er identifisert og isolert, og en rettelse er iverksatt
Datasikkerhetsselskapet Crowdstrike, som står bak IT-problemene som har pågått over hele verden fredag, sier de har identifisert problemet.
– Problemet er identifisert og isolert, og en rettelse er iverksatt, sier Crowdstrike-sjef George Kurtz på meldingstjenesten X.
Han skriver videre at problemene kom som følge av en feil i en programvareoppdatering for Microsoft Windows-datamaskiner. Feilen førte til at Windows-maskiner krasjet.
– Dette er ikke et sikkerhetsbrudd eller et dataangrep.
Flere selskaper og tjenester over hele verden har opplevd problemer som følge av den defekte oppdateringen.
Journalsystem hos flere sykehus i Helse sør-øst er nede
Journalsystemet DIPS Arena, som brukes av flere sykehus i Helse sør-øst, er søndag nede.
– Jeg kan bekrefte at DIPS Arena for øyeblikket er utilgjengelig, sier Cindy Empaynado, kommunikasjonssjef i Sykehuspartner til VG.
Oslo universitetssykehus, Vestre Viken, Betanien, Sørlandet, Vestfold og Telemark er rammet.
Ikke alle sykehus bruker det aktuelle systemet, ifølge Empaynado.
Von der Leyen: – Ny æra for klimasamarbeid
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen roser utfallet av klimatoppmøtet i Baku og mener det markerer starten på en ny æra.
Ifølge von der Leyen vil dette bli en ny epoke med klimasamarbeid og -finansiering.
– EU vil fortsette å lede og fokusere på å støtte de mest sårbare, skriver EU-kommisjonens leder på meldingstjenesten X.
På møtet i Aserbajdsjans hovedstad Baku ble det enighet om et nytt mål for rike lands bidrag til utslippskutt og klimatilpasning i fattige land. Målet er på minst 300 milliarder dollar per år innen 2035.
Dette vil ifølge von der Leyen føre til nye investeringer i det grønne skiftet og utvikling av motstandskraft mot klimaendringene.
Sørlandsbanen åpnet igjen etter strømproblemer
Sørlandsbanen er åpnet for trafikk igjen mellom Kristiansand og Vennesla etter å ha vært stengt på grunn av skade på en kjøreledning.
– Feilen på kjøretråd mellom Kristiansand og Vennesla er fikset, og strekningen er åpen for trafikk, skriver operatøren Go-Ahead på sine nettsider klokken 11.02 søndag formiddag.
De og Bane Nor meldte om feilen litt over klokken 10.
Go-Ahead skriver at feilen har påvirket to avganger til og fra Oslo søndag morgen.
Sannhetens øyeblikk for verdens første plastforurensingsavtale
Plast forurenser havene, luften og til og med kroppene våre. Men forhandlingene om en avtale for å få slutt på problemet verden over, står overfor hindringer.
Fra og med mandag starter siste runde med forhandlinger om en global plastforurensingsavtale – etter to år med møter.
Landene som stiller, er dypt uenige om hvorvidt avtalen bør begrense plastproduksjon og enkelte kjemikalier, og til og med om avtalen bør vedtas ved flertall eller konsensus.
Forhandlingene, som i denne omgang foregår i Busan i Sør-Korea, er et sannhetens øyeblikk, sa sjef for FNs miljøprogram, Inger Andersen, tidligere i november.
– Busan kan og må markere slutten på forhandlingene, insisterte hun som et svar på spekulasjoner om at prosessen kunne bli forlenget.
Massivt problem
– Alle vil ha en slutt på plastforurensingen. Nå er det opp til medlemslandene å levere, fortsatte hun.
Det er lite uenighet om størrelsen på problemet. I 2019 produserte verden rundt 460 millioner tonn plast, et tall som har doblet seg siden 2000, ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
Plastproduksjonen er ventet å tredoble seg innen 2060.
Mer enn 90 prosent av plasten blir ikke gjenvunnet, og over 20 millioner tonn havner i naturen, ofte bare etter et par minutter med bruk. Mikroplast har blitt funnet på de dypeste stedene i havet, verdens høyeste fjelltopper og i så godt som enhver del av menneskekroppen.
Plast står også for rundt tre prosent av de globale utslippene av klimagasser, mye på grunn av at det produseres fra fossilt brennstoff.
To sider
Noen land, inkludert den såkalte High Ambiton Coalition (HAC), en gruppe av mange afrikanske, asiatiske og europeiske land, ønsker å forhandle om hele livssyklusen til plast – altså å begrense produksjon, redesign av produkter slik at de kan gjenbrukes og gjenvinning.
På den andre siden står land som ønsker at fokuset bare skal være på avfall, i stor grad oljeprodusenter som Russland og Saudi-Arabia.
HAC ønsker bindende globale mål om å redusere produksjonen og advarte i forkant av Busan-forhandlingene om at «egeninteresser» ikke skulle få stå i veien for en avtale.
Uenighetene har forpurret fire forhandlingsrunder så langt, og avfødt et tungvint dokument på 70 sider. Diplomaten som leder forhandlingene, har laget et alternativt dokument – på 17 sider – som trekker ut essensen i delegasjonenes synspunkter og skal føre forhandlingene videre.
USA og Kina er nøkkelen
Imidlertid står de største problemene uløst. Kritikere mener det alternative dokumentet ikke er ambisiøst nok og ikke vil kunne levere en effektiv avtale.
Og nøkkelen til enhver avtale vil være USA og Kina, som ikke åpent har valgt side.
Samtidig presser noen plastprodusenter på for at fokuset skal ligge på avfallshåndtering og gjenbruk, og advarer om at produksjonstak vil føre til «utilsiktede konsekvenser».
– Forventningene er store til Busan, sier Eirik Lindebjerg, sjef for global plastpolitikk i miljøorganisasjonen WWF. Han sier til AFP at et flertall av landene allerede støtter bindende regler gjennom hele plastlivssyklusen.
– Det er nå opp til lederne i disse landene å levere avtalen verden trenger, og ikke la en håndfull uvillige land eller industriinteresser stoppe dette.
Fortsatt uvær på Sognefjellet – stengingen av veien forlenges
Lørdag kveld ble fylkesvei 55 over Sognefjellet stengt som følge av uvær. Nå forlenges stengingen til mandag formiddag.
En ny vurdering tas mandag klokken 10, skriver Vegtrafikksentralen på X.
Det er meldt tett snøvær og stiv kuling over Sognefjellet hele søndag, men snøværet og vinden er ventet å avta mandag morgen.
Eksplosjoner hørt i Kyiv
Flere kraftige eksplosjoner som hørtes ut som luftvern i aksjon, er hørt flere steder i Kyiv, også i sentrum, natt til søndag.
Ukrainas militære har ikke kommentert, men flyalarmen har gått i Kyiv og omliggende områder, samt i hele det nordøstlige Ukraina siden tidlig på morgenen.
Putin lar soldater slette gjeld
Russlands president Vladimir Putin signerte lørdag en lov som åpner for at soldater som verver seg til å slåss i Ukraina, kan slette gjeld som er forfalt.
Den nye loven kan inspirere noen til å verve seg når Russland leter etter måter å rekruttere flere soldater til krigen på.
De som verver seg for ett år, kan slette forfalt gjeld for opp mot 10 millioner rubler, tilsvarende nesten 100.000 dollar. Også ektefellens gjeld kan slettes.
Etter hvert som soldater blir drept eller såret i krigen mot Ukraina, har Russland stort behov for å verve flere soldater, og Putin vil helst unngå en generell mobilisering som ville være upopulært.
Allerede får soldater som verver seg til krigen, høy lønn, og familien får høy erstatning hvis deres sønner, fedre eller ektemenn blir drept. Det er også åpning for at innsatte i fengsel kan verve seg, med løfte om å få straffen henlagt om de overlever.
Sammenstøt mellom jødiske ekstremister og politi i Hebron
Hundrevis av jødiske ekstremister barket sammen med politi da de forsøkte å ta seg gjennom sperringer i den palestinske byen Hebron lørdag
Hendelsen skjedde under en årlig pilegrimsferd i Hebron på den okkuperte Vestbredden som tiltrekker seg tusener av jøder hvert år.
Ifølge avisa Haaretz prøvde noen av dem å ta seg inn i et område i gamlebyen i Hebron som er lukket for israelere. Men de ble stoppet av soldater og politi, og flere av dem spyttet i ansiktet på soldatene.
Ifølge Haaretz og palestinske medier kastet noen av dem også steiner mot butikkene og husene til palestinere i byen.
Flere hundre jødiske bosettere har slått seg ned i sentrum av Hebron blant 200.000 palestinere. De beskyttes av hæren og politiet, og mange palestinere er utestengt fra sine hjem og butikker i sentrum.
130 hamstere på rømmen stanset fly i fem dager
130 hamstere på rømmen førte til at et portugisisk passasjerfly ble stående på bakken i fem dager mens hamsterjakten pågikk.
Da flyet fra selskapet TAP landet på Azorene nylig, ble det oppdaget at 130 hamstere hadde kommet seg ut av burene sine og løpt løpsk i flyets lasterom, skriver The Telegraph.
Hamsterne var sammen med noen ildere og fugler på vei fra Portugals hovedstad Lisboa til en dyrebutikk i Ponta Delgada på Azorene da de kom seg løs.
Det tok flyets og flyplassens personale fem dager å finne alle gnagerne. Så lenge bare en av dem var på rømmen, kunne ikke flyet settes i trafikk av frykt for at en gnager skulle gnage seg gjennom kabler.
Det er ikke første gang dyr på rømmen skaper problemer på fly. I fjor måtte et fly på vei fra New York til Belgia snu da en hest brøt seg løs.
Samme år brøt en bjørn seg ut av buret sitt på et fly fra Dubai til Bagdad, og det bredte seg panikk blant passasjerene på et fly fra Bangkok til Taipei da en diger albinorotte og en oter kom seg ut av håndbagasjen til en av passasjerene.