Totalt 19 personer ble evakuert fra boligene sine etter et steinras i Tyssedal i Ullensvang natt til fredag. Nå får de flytte hjem.
– Det er tatt en vurdering i dag av geologer og andre personer som har vært der og sett, og det er at de fleste kan flytte hjem, sier politistasjonssjef Øystein Torsnes i Ullensvang til NRK.
Det er to adresser som holdes evakuert, men dette er en ubebodd utleiebolig og et verksted.
Av de 19 evakuerte er seks barn.
Både Stanatunnelen, Okslatunnelen og Fresviktunnelen på riksvei 13 ble stengt som følge av raset, men ble åpnet igjen fredag formiddag.
Det var klokken 1.36 natt til fredag at politiet fikk beskjed om at en stor stein hadde rullet ned fra fjellsiden og truffet et pumpehus. Tre husstander som fikk vann fra pumpehuset, mistet vanntilførselen.
Det er ikke skader på andre bygninger eller boliger, og ingen personer er skadet.
Politiet besluttet likevel, i samråd med kommunens beredskapsvakt og øvrige ressurser i området, å evakuere beboerne i totalt ni boliger i området.
Det har ikke blitt utløst flere ras eller kommet ned flere steiner, men en har tidvis kunnet høre mindre steiner i bevegelse lenger oppe i fjellsiden, melder politiet.
Transport av laks fra Nord-Norge har blitt opptil 100 prosent dyrere etter togavsporingen på Nordlandsbanen, melder IntraFish.
Siden togulykken på Nordlandsbanen har Norge vært delt i to. Både E6 i Nordland og Nordlandsbanen er stengt etter avsporingen sør for Mo i Rana.
Det har konsekvenser for transport av laksen. Samtidig er jernbanen i Nord-Sverige stengt og laksetogene fra Narvik og sørover er innstilte. Det skaper ytterligere problemer for oppdrettsnæringen, skriver IntraFish.
En stor del av fisken fra Finnmark, Troms og nordre deler av Nordland sendes vanligvis med tog over Narvik.
Marcus Johansen hos lakseeksportøren Fram Seafood i Bodø beskriver situasjonen som utfordrende.
– Vi får ekstra kostnader. Enkelte transportører er kyniske nok til å sette opp prisene med 100 prosent eller mer. Men vi må ha fisken sørover. Ingen har det så travelt som en død laks, sier Johansen til avisen.
Ifølge Johansen kommer enkelte biler 24 timer forsinket til Oslo.
– Situasjonen er utfordrende. Det er dumt at man har planlagt vedlikehold på Ofotbanen i den travleste tiden på året for laksetransportene. Og samtidig fikk vi jernbaneulykken på Helgeland, sier Johansen.
En Florida-mann er på bedringens vei etter å ha blitt bitt av en hai på en strand på delstatens østkyst. For elleve år siden ble han også bitt av en hai der.
Han surfet sammen med to venner på Bathtub Beach i Stuart på Floridas østkyst forrige fredag da haiangrepet skjedde, skriver Treasure Coast Newspapers.
– Mens jeg padlet mot strømmen, med føttene bak meg, liggende flatt på brettet, så kom enten en oksehai eller tigerhai bakfra og bet beina mine, sier 28 år gamle Cole Taschman.
Tre sener ble revet tvers av og en sene ble delvis avrevet. To operasjoner måtte til. Nå har Taschman 93 sting og i overkant av ti stifter. Han tilbrakte de fire første dagene på sykehus før han kunne dra hjem. Kanskje trenger han en tredje operasjon.
I 2013, da Taschman var 16 år, ble han bitt i hånden av en hai da han surfet på samme strand.
– Samme strand, nøyaktig samme stein, samme sted, same rev, samme alt sammen, sier Florida-mannen.
Fredag formiddag presenteres Norkost 4. Den fjerde nasjonale kostholdsundersøkelsen om spisevanene våre avslører hvor mange som følger myndighetenes kostråd.
– Dette er en undersøkelse vi har sett veldig fram til. Det er over ti år siden den forrige Norkost-undersøkelsen, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB.
Professor Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo har vært prosjektleder ved innhenting av data fra nær 2000 personer bosatt i Norge. Norkost-undersøkelsene gir grunnlag for å sammenligne folks faktiske kosthold med anbefalt inntak av matvarer og næringsstoffer. Det er også mulig å studere utviklingen i befolkningens kosthold over tid.
– Hvert år legger vi fram oversikten over forsyningen av mat og drikke i Norge. Hver gang sier jeg at vi trenger bedre tall på inntaket – og det er det vi får nå, sier Granlund, som også deltar ved lanseringen av Norkost 4.
Undersøkelsen inneholder blant annet folks syn på sunt kosthold og kropp.
– Vi må ha denne type tall og data for å vite hva vi skal gjøre for å få flere til å følge kostrådene, sier Granlund.
E16 ved Bjørkum mellom Lærdal og Seltatunnelen i Lærdal kommune er stengt etter et steinras fredag morgen.
Raset som Vegtrafikksentralen meldte om rett etter klokken 4 fredag morgen, er anslått å være omtrent 10 meter bredt.
– En lastebil kjørte inn i raset. Føreren av lastebilen ble reddet ut og er kald, men ellers uskadd, opplyser operasjonsleder Tore-Andre Brakstad i Vest politidistrikt.
Lastebilen står fortsatt i rasområdet. I tillegg til steinmassene går store vannmasser over veien.
Politiet og entreprenør er på stedet for å håndtere situasjonen. Det er ventet at veien vil bli stengt en god stund. En ny vurdering vil bli gjort innen klokken 12 fredag formiddag.
NHO er villig til å avvikle IA-avtalen dersom sykelønnsordningen ikke kan endres, mens LO vil droppe avtalen hvis sykelønnen settes i spill.
Den første intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA) ble inngått i 2001 mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Avtalen ble sist fornyet i 2019, men nå kan den stå for fall, skriver Klassekampen.
Mens LO, NHO og de øvrige partene i arbeidslivet forhandler om en ny IA-avtale, kommer administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel med et klart krav: Sykelønnsordningen må kunne endres, ellers blir det ingen avtale.
Kaltenborn mener det er helt nødvendig å utrede endringer i sykelønnsordningen som sikrer arbeidstakere full lønn ved sykdom i ett år.
– Det er viktigere for oss med en sykelønnsordning som fungerer enn en IA-avtale. Det viktigste for vår sektor er å oppnå en enighet om en sykelønnsordning som gir et sterkere insentiv til jobbnærvær enn i dag, sier Kaltenborn.
LO-forbundet Handel og Kontor og leder Christopher Beckham avviser at LO kan inngå en avtale der sykelønnen er i spill.
– Det er helt uaktuelt. Premisset for å få en IA-avtale er å frede sykelønnsordningen. Mange av mine medlemmer har ikke kontor, blir smittet av kunder og jobber i samfunnskritiske yrker, sier han.
Hvis sikringen av sykelønnen i IA-avtalen forsvinner, sier Beckham at den må sikres gjennom tariffoppgjørene.
Ekstremværet Jakob skaper problemer på veinettet i Vestland og Møre og Romsdal. Rundt 40 hovedveier og fylkesveier er fredag morgen stengt på grunn av jordskred, flom og fare for steinskred.
I Vestland fylke er E16 mellom Brattland i Voss og Gudvangen i Aurland stengt som følge av oversvømmelser. Veien er en viktig forbindelse mellom øst og vest, og stengingen påvirker trafikken i stor grad. En ny vurdering av situasjonen vil bli gjort fredag klokken 12.
Ved 4-tiden fredag morgen ble E16 også stengt mellom Lærdal og Seltatunnelen på grunn av et ti meter bredt steinras. Et vogntog kjørte inn i raset, men ingen kom til skade.
I Sogndal er riksvei 13 mellom Bondeviki og Stedjebergtunnelen stengt på grunn av jordskred. Veien er en sentral ferdselsåre i området, og stengingen fører til en lang omkjøring. Statens vegvesen vil vurdere forholdene på nytt fredag morgen klokken 6.
Flere veistrekninger i Ullensvang er også berørt:
Riksvei 13 mellom Vasstun og Kløvet er stengt grunnet fare for steinskred. I tillegg er veien mellom Fresviktunnelen og Freim er stengt etter et steinskred. Situasjonen vil bli vurdert på nytt fredag klokken 12.
Fylkesvei 49 ved Tokheimselva er stengt på grunn av rasfare. Her blir stengningen vurdert på nytt klokken 10.
Fylkesvei 550 ved Eitrheim er også stengt grunnet fare for steinskred, med ny vurdering fredag klokken 10.
I Årdal er fylkesvei 53 ved Krokåkerhole stengt etter et jordskred. Veien er viktig for lokaltrafikken, og stengingen har stor innvirkning på innbyggerne i området. En ny vurdering vil skje fredag klokken 12.
Også i Stryn er situasjonen utfordrende: Fylkesvei 60 mellom Skarsteinneset og Sletteneset er stengt på grunn av jordskred. Ny vurdering vil bli gjort fredag klokken 12.
Fylkesvei 60 ved Skåden II er stengt grunnet flom, noe som påvirker trafikken betydelig.
Fylkesvei 79 mellom Fyksesund i Kvam og Kvanndal ferjekai i Voss er stengt på grunn av oversvømmelse. Dette påvirker ferjeforbindelsen og lokal trafikk i området.
I Møre og Romsdal er E136 ved Geilgrovbrua ved Vågstranda i Vestnes stengt som følge av jordskred. Denne veien er en viktig forbindelse mellom Ålesund og Dombås, og stengingen medfører store omkjøringer. Ny vurdering av situasjonen vil bli gjort fredag morgen.
Statens vegvesen oppfordrer alle trafikanter til å holde seg oppdatert gjennom deres nettsider og trafikkmeldinger. Bilistene blir også oppfordret til å unngå unødvendige turer i de berørte områdene inntil uværet løyer.
Kommunestyret i Sirdal i Agder sier nei til å utrede muligheten for 100 nye vindturbiner.
Det er Norsk Vind AS og Hydro Rein AS som vil bygge de 250 meter høye turbinene. Det kommunestyret tok stilling til var om de to nye vindparkene skulle konsekvensutredes.
Debatten endte med at kommunestyret sa nei til utredninger av to nye vindparker.
Vedtaket ble fattet til tross for at to nye vindkraftaktører kunne sørge for at et milliardbeløp blåste inn i kommunekassen i Sirdal i løpet av et tiår, skriver Avisen Agder.
– Det er ingen lett avgjørelse, sa ordfører Jonny Liland (Ap) fra talerstolen under kveldens møte. Han var en av tolv politikere som stemte mot 100 nye vindturbiner på Tonstad, ifølge NRK.
Sju politikere fra Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti stemte for.
Fra før er det 51 vindturbiner ved Tonstad. De ble bygget i 2020.
UNRWA-kontoret i Nur Shams på Vestbredden er blitt ødelagt og kan ikke lenger brukes, sier hjelpeorganisasjonens sjef.
Philippe Lazzarini, som er sjef for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), hevder at israelske bulldosere ble satt inn for å ødelegge kontorbygningen. Det tilbakeviser det israelske forsvaret, som sier bygningen ble ødelagt av en bombe.
– Påstanden om at UNRWA-kontorene i Nur Shams ble ødelagt av IDF-soldater, er falske, står det i en uttalelse fra det israelske forsvaret (IDF).
– Terrorister plantet eksplosiver i nærheten av UNRWA-kontorene og ble så detonert i et forsøk på å ramme IDF-soldater. Eksplosivene førte trolig til ødeleggelser på bygningen, står det i IDFs uttalelse.
Mandag vedtok den israelske nasjonalforsamlingen to lover som i praksis kan forby UNRWAs videre drift i landet.
Et ras sperrer natt til fredag E136 ved Vågstranda i Vestnes i Romsdal. Ingen er tatt av raset.
– Stedet er nær bebyggelse så politiet rykker ut til stedet for å gjøre vurderinger, opplyser operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt.
Like etter at raset gikk ble det satt i gang opprydding på stedet, og det var ventet at arbeidet ville bli ferdig i løpet av natten. Noen timer senere opplyser Vegtrafikksentralen at det er besluttet å sende inn en geolog for å vurdere området, og veien vil derfor være stengt fram til fredag formiddag.
Det er omkjøring via fylkesvei 64 Sølsnes-Åfarnes og E39 Molde-Vestnes.
Også E16 mellom Stalheim og Gudvangen i Voss og Aurland er stengt. Veien vil ifølge Vegtrafikksentralen bli stengt hele natten og utover formiddagen fredag, da en ny vurdering vil bli gjort.
Nord-Korea sier de testet sin nyeste interkontinentale rakett torsdag, ifølge sørkoreanske Yonhap. Landets leder Kim Jong-un sier testen var vellykket.
Ifølge nordkoreanerne var det en endelig og fullstendig versjon av raketten Hwasong-19 som ble testet.
Landets eneveldige leder Kim Jong-un sier testen var en klar suksess, melder den statlige nordkoreanske nyhetstjenesten KCNA.