16:14:13Nyhetsstudio

Denne uken kan du se en komet på himmelen over Norge

Kometen A3 er synlig på den norske himmelen denne uken dersom man har været med seg.

– Det er den fineste kometen man kan se fra Norge på 17 år. Sist det var en komet som var så sterk og synlig, var i 2007, sier Håkon Dahle, forsker ved Institutt for astrofysikk på UiO, til VG.

Kometen vil i løpet av uken være synlig med det blotte øyet etter at solen har gått ned. Er det skyfritt, kan man se A3 om man kikker mot vest.

– Man må sjekke værvarselet. Og kometen vil nok endre seg, så utover uken vil den stå høyere og høyere på himmelen, sier Dahle.

Kristiansand dyrepark vil ikke ha servalen Niño

Servalen Niño befinner seg nå i Dyreparken i Kristiansand, som ikke vil ha den på permanent basis. Samtidig har en annen meldt sin interesse.

Tangen dyrepark har søkt om å få omplassert dyret til sin park, skriver NRK.

I søknaden skriver Tangen dyrepark at de er villige til å lage et trygt habitat. Servalen skal kunne stå som et eksempel de kan bruke til å lære bort at eksotiske dyr ikke skal være en handelsvare.

Dyret er nå i Kristiansand dyrepark, som tar seg av servalen inntil videre. Tidligere har dyreparken sagt at de vil vurdere å ta imot servalen dersom de mottar en slik henvendelse. Men de ønsker å prioritere dyr som er del av et bevaringsprogram.

– Dette er ikke et dyr vi ønsker å ha på permanent basis. Men vi har sagt oss villige til å se etter servalen til man eventuelt finner en løsning, sier Rolf-Arne Ølberg, som er veterinær og dyrefaglig ansvarlig i Kristiansand dyrepark.

Serval er et afrikansk kattedyr som er forbudt å ha som husdyr i Norge.

Tirsdag ble det kjent at Mattilsynet vil forsøke å omplassere servalen Niño.

Niño rømte og ble observert på Os utenfor Bergen i fjor sommer. Eieren gikk deretter i skjul med dyret i frykt for å miste det. Hun ble siktet for å ha dyret ulovlig og for ulovlig innførsel av dyret.

I slutten av september ble både eieren og servalen funnet, og Mattilsynet tok hånd om dyret. Eieren har fryktet at Niño kommer til å bli avlivet.

Dersom det ikke lykkes med å omplassere dyret, vil dyret bli avlivet, understreker Mattilsynet.

Person skadet da gassovn eksploderte i leilighet i Kristiansand

En gassovn eksploderte i en leilighet i Kristiansand onsdag ettermiddag. En person ble kjørt til legevakt uten alvorlige skader.

Politiet mottok melding om hendelsen klokken 15.35.

– Melding om gassovn som har eksplodert i leilighet. En person ivaretas av ambulanse. Politiet er også fremme på stedet, skriver Agder politidistrikt i politiloggen.

Personen skal ikke være alvorlig skadet, ifølge ambulansepersonellet på stedet.

Snaut 15 minutter etter første melding om hendelsen skriver politiet at det er kontroll på stedet og at det kun er snakk om mindre materielle skader.

Personen ble kjørt til legevakt for sjekk og behandling.

Strømforbruket øker – prisene går nedover

Selv om kulden har begynt å feste grepet, og det er børstet støv av panelovnene, betaler nordmenn mindre for strømmen.

Høy vindkraftproduksjon gjør at det var relativt rimelige strømpriser i forrige uke, skriver NVE i sin ukerapport.

Strømprisene i Sør-Norge lå i snitt på 43–46 øre/kWh, i Midt- og Nord-Norge var gjennomsnittet på 19–20 øre/kWh. Det var en nedgang fra uke 40, da flere i landet hadde høstferie.

Særlig mot slutten av forrige uke var det høy vindkraftproduksjon i Nord-Europa. Det senket prisene her i landet.

Norge deltar i atomkrigsøvelse

For første gang siden den kalde krigen tar Norge del i en atomvåpenøvelse.

– Norge sender stabsoffiserer til Natos kjernevåpenøvelse Steadfast Noon for å ivareta kunnskap om en viktig del av Nato-samarbeidet, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i UD i en uttalelse til Nettavisen.

Norge har aldri deltatt direkte i den årlige øvelsen, men deltok som observatør i 2023, ifølge avisen. Stabsoffiserene som sendes, blir Norges første direkte deltakelse i en atomvåpenøvelse siden den kalde krigen, opplyser avisen.

Deltakelsen får generalsekretær i Norsk Folkehjelp Raymond Johansen til å reagere.

– Å øve på å bruke atomvåpen er å øve på å bevisst ramme sivile, begå massedrap, forgifte de overlevende, sier Johansen.

Rundt 2000 militært personell og mer enn 60 jagerfly er med i øvelsen, og noen av jagerflyene har kapasitet til å levere atomstridshoder. Nato har uttalt at det ikke skal brukes skarpe våpen under øvelsen, i en presseuttalelse.

Airbus planlegger oppsigelser av 2500 ansatte

Den europeiske flyprodusenten Airbus planlegger å fjerne opptil 2500 stillinger i selskapets forsvars- og romfartsavdeling.

Antallet utgjør om lag 7 prosent av de 35.000 som er ansatt i avdelingen, sier kilder med kjennskap til planene til nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Kuttene skal ifølge planen gjennomføres innen midten av 2026, ifølge kildene. Detaljene rundt planene er ikke kjent og Airbus vil ikke kommentere saken.

Airbus lager ikke bare sivile fly, men også satellitter, og spiller en viktig rolle i europeiske rakett-, kampfly- og romfartsprogrammer.

Forsvars- og romfartsavdelingen i Airbus er blitt møtt med fallende etterspørsel, samtidig som kostnader øker og satsing på satellittprosjekter har ført til økonomiske tap.

Airbus som helhet fikk et overskudd på 825 millioner euro, en nedgang på 46 prosent, i første halvår i år, i stor grad en konsekvens av store nedskrivninger i romfartssatsingen.

13:14Redaksjonen

Nå er over halvparten av turbinene i Odal i drift

Etter hendelsen i april i år, hvor et turbinblad knakk og falt ned, stengte hele vindparken til Odal Vind i fire måneder. I august startet de første to turbinene opp igjen, og det har siden vært en gradvis oppstart av anlegget.

Målet var da at 20 turbiner skulle settes i drift i løpet av måneden, men det er nå de nærmer seg. 

Odal Vind melder at det i starten av oktober er 19 av i alt 34 turbiner som er godkjent for drift i vindkraftverket. 

De er alle nøye inspiserte, og er enten reparert eller har fått nye blader, opplyser Odalo Vind.

– Det er mange folk i arbeid med å inspisere og reparere turbinene, og turbinblad repareres og skiftes fortløpende. I løpet av året regner vi med at det nærmer seg at de fleste av turbinene er i drift igjen, skriver vindkraftselskapet.

Turbinbladet som brakk og falt ned i april er nå fjernet fra skogen. Det blir oppbevart i konteiner inntil det er endelig avklart hvordan det skal destrueres eller gjenvinnes.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 42,8 øre per kWh torsdag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 42,8 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 48,7 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 5,9 øre høyere enn onsdag og 19,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 48,7 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 19 og 20. Den er 5,7 øre lavere enn onsdag og 24,9 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 82,7 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 30,003 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 13,7 øre per kWh torsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 13,7 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 16,01 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 1,5 øre lavere enn onsdag og 2,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 16,01 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 3,4 øre lavere enn onsdag og 1,8 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 33,4 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 11,9 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Midt-Norge: Snittpris for strøm på 13,7 øre per kWh torsdag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 13,7 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 16,01 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn onsdag og 3,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 16,01 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 7,5 øre lavere enn onsdag og 1,8 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 41,8 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 11,9 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Sørøst- og Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 39,2 øre per kWh torsdag

I Sørøst- og Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 39,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 48,7 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 10,09 øre høyere enn onsdag og 22,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 48,7 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 19 og 20. Den er 5,7 øre lavere enn onsdag og 24,9 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst- og Sørvest-Norge vært 82,7 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 6,8 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten og er den laveste i landet.