00:16:34Nyhetsstudio

Dødstallet stiger etter storflommen i Sentral-Europa

Antallet omkomne i forbindelse med storflommen i flere land i Sentral-Europa har steget til 23, idet tsjekkiske myndigheter melder om å funnet et fjerde offer.

Den omkomne var en 70 år gammel kvinne som har vært savnet siden søndag, opplyser politiet i Tsjekkia. Fra før var tre bekreftet omkommet i landet, mens det fremdeles er åtte savnede.

Siden forrige uke har stormen Boris ført til omfattende flom og styrtregn, med registrerte ofre også i Østerrike, Polen og Romania.

Flommen har siden avtatt i Tsjekkia, noe som har avdekket omfattende skader. Samtidig beveger uværet seg mot Budapest i Ungarn og Wroclaw i Polen.

Jobbet gjennom natten

Frivillige og beredskapsmannskaper jobbet gjennom natten for å forberede den polske byen Wroclaw på storflommen. En rekke mennesker har jobbet med å plassere ut sandsekker for å befeste elvebredder og beskytte bygninger mot vannstanden som ifølge myndighetene når toppen torsdag.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skal torsdag møte lederne for flere flomrammede land nettopp i Wroclaw, ifølge polske myndigheter. Landene det er snakk om er Tsjekkia, Østerrike og Slovakia, i tillegg til Polen.

En by sør for Worclaw, Lewin Brzeski, har allerede blitt rammet av flom og innbyggerne der vasser gjennom gatene i midjehøyt vann.

Åpnet demning

Samtidig har myndighetene i Ungarn åpnet en demning nordvest i landet for å føre vann fra Latja-elven til et nødreservat i et forsøk på å beskytte byen Mosonmagyarovar. Vannet fikk renne ut på jordbruksland.

I Budapest ventes det at vannstanden i elven Donau vil toppe seg fredag eller lørdag på 8,5 meter.

De verste flommene som har rammet Sentral-Europa på minst tjue år, har etterlatt seg ødeleggelser helt fra Romania til Polen.