Doula avhørt av politiet
Doulaen som er anmeldt etter at et barn døde noen dager etter fødselen, er nå avhørt av politiet.
Kvinnens advokat, Åse Schei, uttaler til VG at hennes klient er trygg på at hun ikke har begått noen lovbrudd.
Doulaen er anmeldt for forsømmelse av hjelpeplikten i forbindelse med fødsel.
– Jeg oppfatter at politianmeldelse i saken er inngitt på sviktende faktisk grunnlag og ber om at pressen opptrer med varsomhet og at partene nå får ro mens politiet etterforsker ferdig, uttaler Schei til avisen.
Advokaten gjentar det også foreldrenes advokat har sagt tidligere om at dette ikke var en planlagt hjemmefødsel.
– Foreldrene i saken som nå omtales, har hatt ordinær svangerskaps-oppfølging fra sykehus. Det var altså aldri tale om hjemmefødsel, skriver Schei.
Oslo politidistrikt har bekreftet til VG at de etterforsker en sak hvor en person er anmeldt for å ha forsømmet hjelpeplikten i forbindelse med fødsel.
En doula er en person som bistår med praktisk og emosjonell støtte under en fødsel, men er ikke helsepersonell. Det kreves ingen autorisasjon for å praktisere som doula.
Russebussjåfør siktet etter ulykke i Larvik natt til lørdag
Sjåføren av russebussen som rygget på en 18 år gammel kvinne i Larvik sist helg, er midlertidig fratatt førerkortet.
– Over helgen dannet vi oss et bedre bilde av hva som hadde skjedd, og valgte å ta et midlertidig beslag i hans førerkort på mandag. Det er en vurdering som gjøres fortløpende etter hvert som vi skaffer oss mer informasjon om saken, opplyser politifullmektig Ingrid Solberg Setnes til NRK.
Europeiske børser ned etter åpning
I likhet med Oslo Børs åpnet europeiske børser moderat ned tirsdag.
Den britiske FTSE-indeksen sank med 0,5 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,95 prosent. CAC 40 i Paris hadde falt 0,6 prosent en times tid etter åpningen. I Oslo var nedgangen litt over 1 prosent.
Fallet på de europeiske børsene fulgte etter nedgang også på børsene i Asia, der Hongkongs Hang Seng-indeks var ned 2 prosent, Tokyos Nikkei falt 1 prosent, og Sør-Koreas Kospi sank 1,2 prosent.
Det er først og fremst teknologiaksjer det går utover. Nvidia-aksjene tapte over 6 prosent i verdi på Wall Street etter at USA innførte strengere kontroll av eksport av databrikker.
Usikkerheten rundt Trump-administrasjonens tollpolitikk gjør at investorer over hele verden holder tilbake mens de venter på hva som blir neste skritt i utviklingen.
Lege i Tyskland siktet for 15 drap
En lege i Tyskland som jobbet med lindrende behandling av pasienter, er siktet for 15 drap.
Det opplyser påtalemyndigheten i Berlin. Legen ga angivelig ofrene dødelige medikamenter, og i noen tilfeller skal han ha tent på leilighetene deres for å skjule spor.
Legen jobbet med såkalt palliativ behandling av svært syke pasienter.
Først var han mistenkt for medvirkning til fire dødsfall, men etterforskningen avdekket flere mulige saker. Nå er 40-åringen siktet for å ha drept tolv kvinnelige og tre mannlige pasienter mellom 2021 og 2024.
Ifølge påtalemyndigheten var ikke pasientene i ferd med å dø av sykdom, og de skal ikke selv ha samtykket til aktiv dødshjelp.
Legen har ikke innrømmet straffskyld i saken.
Historisk i Norge: Skogbranner startes for å gi nytt liv til skogen
For første gang i Norge skal kontrollerte skogbranner brukes for å gjenopplive skogen denne sommeren.
Først ut er 120 dekar furuskog i Store rekke og Hølvannet naturreservat i Aurskog-Høland, melder NRK.
Området har det passende navnet Brennoppvika, og det er Statsforvalteren som står for brenningen. Nøyaktig dato for skogbrannen er avhengig av vær og vind.
Metoden kalles naturvernbrenning, og hensikten er ifølge Miljødirektoratet at arter som er knyttet til brent skog, skal overleve.
– Når branner oppstår i dag, blir de slukket så raskt som mulig. Både hus og verdifull skog kan jo gå tapt ved en ukontrollert skogbrann. Dette har ført til at flere arter som er knyttet til brent skog, mangler leveområder, slår direktoratet fast.
I både Sverige og Danmark har man holdt på med dette i land tid, og i sommer skal man i Norge gjøre dette for første gang. Det skjer i samarbeid med finske og svenske eksperter.
Lavere inflasjon enn ventet i Storbritannia
Fallende priser på drivstoff og uendrede matvarepriser bidrar til at inflasjonen målt på årsbasis i Storbritannia falt mer enn ventet fra februar til mars.
Økningen i konsumprisindeksen for mars var 2,6 prosent, ned fra 2,8 prosent i februar, ifølge det britiske statistikkbyrået ONS. Analytikerne hadde i gjennomsnitt ventet 2,7 prosent.
– Inflasjonen avtok igjen i mars, drevet av en rekke faktorer, som fallende drivstoffpriser og uendrede matvarepriser, sammenlignet med prisøkningene vi så på samme tid i fjor, sier sjeføkonom Grant Fitzner i ONS.
Utviklingen er godt nytt for Labour-regjeringen, i en tid der USAs president Donald Trumps presidents tollsatser skaper økonomisk usikkerhet.
– At inflasjonen faller for andre måned på rad, lønningene vokser raskere enn prisene og veksttallene er positive, er oppmuntrende tegn på at vår plan for endring virker. Men det er fortsatt mer som må gjøres, sier finansminister Rachel Reeves.
– Jeg vet at mange familier fortsatt sliter med levekostnadene og at dette er en urolig tid på grunn av en verden i endring, legger hun til.
Børsen starter med nedgang – faller 0,5 prosent
Like etter at handelen startet onsdag morgen, falt hovedindeksen på Oslo Børs med 0,53 prosent.
Etter store fall på børsene i forrige uke har nervene i det globale aksjemarkedet roet seg noe denne uken.
Børsen har gått i berg-og-dal-bane etter at USAs president Donald Trump i forrige uke kunngjorde uventet høye tollsatser for de fleste land i verden.
Oljeprisen ligger noen minutter etter klokken 9 på cirka 64 dollar for et fat med nordsjøolje.
Blant de mest omsatte aksjene faller flere i den tidlige handelen. Oljegiganten Equinor er ned 1,13 prosent, og Aker BP og Vår Energi faller med henholdsvis 1,1 prosent og 2,18 prosent.
Kongsberg Gruppen faller 0,43 prosent, og DNB er ned 0,15 prosent.
Syklister sier de har flest konflikter med elsparkesyklister
Elsparkesyklister er oftere i konflikt med syklister enn hva bilister er, ifølge en undersøkelse fra Trygg Trafikk.
I den svarer 32 prosent av syklistene at de i svært eller ganske stor grad har opplevd konflikt med elsparkesyklister, skriver Aftenposten.
Samtidig svarer 18 prosent av de spurte syklistene at de har vært i konflikt med bilister.
– Vi tror dette henger sammen med at elsparkesykler er et relativt nytt kjøretøy med en god del uerfarne brukere med lav trafikkompetanse. De deler også de samme stedene som det sykles på, og dette øker sjansen for konflikter med syklistene. Det er jo heller ingen kompetansekrav til verken sykkel eller elsparkesykler, sier Tanja Loftsgarden, fagdirektør i Trygg Trafikk, til avisen.
I tillegg viser undersøkelsen at hele 40 prosent av de spurte syklistene svarer at de har kjørt på rødt lys.
Undersøkelsen er gjennomført av Opinionen, der 1008 syklister har deltatt. De bor i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, med cirka 200 deltakere fra hver by.
IEA spår lavere etterspørsel etter olje
Etterspørselen etter olje vil falle fordi handelskrigen mellom USA og omverdenen vil svekke verdensøkonomien, spår Det internasjonale energibyrået (IEA).
Selv om USAs president Donald Trump har unntatt olje, gass og raffinerte petroleumsprodukter fra de høye tollsatsene han har innført på importvarer, øker frykten for inflasjon og resesjon i USA som følge av handelskrigen han har innledet.
Prisen på olje er nå lavere enn på fire år, konstaterer IEA i sin siste månedsrapport.
Etter en relativt rolig periode ble det globale oljemarkedet rammet av Trumps kunngjøringer om toll tidligere i måneden.
IEA senker derfor sin prognose for vekst i oljeetterspørselen med 300.000 fat om dagen til 730.000 fat om dagen for resten av året.
Norge produserer i dag drøyt 1,9 millioner fat olje om dagen.
Statsstøtte til havvind i Utsira Nord får tommel opp av Efta
Eftas overvåkingsorgan (Esa) godkjente statsstøtten på 35 milliarder kroner til utvikling av flytende havvind i området Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland.
Nå er Energidepartementet i gang med å forberede utlysningen, og i en pressemelding varsler departementet at det skjer så snart som mulig.
– Jeg er glad for at Esa i dag har godkjent støttemodellen for flytende havvind i Utsira Nord, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Det er én uke siden departementet sendte inn notifiseringen om statsstøtte til Utsira Nord. I den legges det til grunn en modell der tildeling av prosjektområde og statsstøtte skjer i to trinn med en modningsfase imellom.
Tre prosjektområder blir tildelt i en konkurranse basert på objektive og ikke-diskriminerende, kvalitative kriterier, ifølge Energidepartementet.
NRK: Klimaforskere kan miste USA-opphold
Norske forskere som jobber med klimaendringene eller mangfold, kan bli rammet av at USAs president Donald Trump misliker disse fagområdene.
Ifølge NRK har rundt 30 norske forskere innen disse fagfeltene fått Fulbright-stipend til forskningsopphold i USA.
En del av dem risikerer nå å ikke få reise, ifølge administrerende direktør Curt Rice i Fulbright Norge. Han viser til Trumps presidentordrer og motvilje mot forskning på mangfold og klimaendringer.
– Vi har ikke fått endelig svar, men det de legger opp til, er at noen av dem som har fått beskjed om at de skal kunne reise, kommer til å bli stoppet på grunn av fagområdet de holder på med, sier Rice til NRK.
Han understreker at årsaken ikke ligger i Fulbright-systemet, men på politisk nivå i USA.