00:28:22Nyhetsstudio

FN, USA og EU ber om demokratisk overgang i Bangladesh

EU, USA og FN oppfordrer til fredelig overgang til demokratisk styre i Bangladesh etter at landets statsminister flyktet fra landet og hæren tok styringen.

– EU ber om ro og selvbeherskelse. Det er avgjørende å sikre en rolig og fredelig overgang til en demokratisk valgt regjering, i fullstendig overensstemmelse med menneskerettighetene og demokratiske prinsipper, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en uttalelse mandag.

Bangladeshs forsvarssjef Waker-Uz-Zaman sa tidligere på dagen at hæren vil danne en midlertidig regjering etter å ha hatt samtaler med de viktigste opposisjonspartiene.

– Vi ber om at dannelsen av en overgangsregjering blir demokratisk og inkluderende. Vi berømmer hæren for selvbeherskelsen de har vist i dag, sier Det hvite hus' talsperson i en uttalelse.

FNs generalsekretær António Guterres understreker nødvendigheten av å få i stand en demokratisk og fredelig overgang. FN-sjefen ber videre om at befolkningens menneskerettigheter overholdes, og han sier det trengs en full, uavhengig og upartisk etterforskning av alle voldshandlinger som har funnet sted under protestene.

Over 300 mennesker er drept i protestbølgen i Bangladesh de siste ukene.