09:58:31Nyhetsstudio

Forskningsprogram risikerer full stopp: – En veldig stor skuffelse

Klimaforskningsprogrammet Coat, som observerer arktisk tundra, kan stoppe helt opp. Coat kom inn i statsbudsjettet i fjor, bare for å bli droppet året etter.

– Jeg blir litt trist, fordi vi er i en tid hvor endringene er så omfattende og raske. At vi bor i et land som ikke har lyst til å satse på kunnskap om klimaendringenes påvirkning på sårbare økosystemer, er veldig leit sier økolog Åshild Ønvik Pedersen til Dagsavisen.

Hun er lederen for Coat-programmet som gjennom budsjettforliket med SV i fjor ble tildelt 20 millioner kroner over statsbudsjettet. I år er det ikke foreslått noen midler til programmet.

– Det kom jo som en stor overraskelse og selvfølgelig en veldig stor skuffelse, sier professor i økologi Rolf Ims ved UiT Norges arktiske universitet til avisen.

Han reagerer på støtten kuttes så brått.

– At de gir det penger for ett år, gir faktisk ingen mening i det hele tatt. Det er nesten bortkastet av midler hvis det skal være slik.

Coat overvåker to steder som er del av den arktiske tundraen i Norge, Varangerhalvøya i Finnmark og på Svalbard. Nå står prosjektet i fare.

– Med bevilgningen vi har fått i 2024, så har vi rigget opp for full drift. Vi har ansatt folk og vi har startet nye måleserier. Alt dette står i fare for å måtte avsluttes når vi mister midlene til både å lønne folk og holde målingene i gang, sier Ims.

Regjeringen gjennom statssekretær Ivar Prestbakmo (Sp) i Kunnskapsdepartementet understreker at pengene fra 2024-budsjettet var en enkeltbevilgning.

– Vi fant ikke rom til å prioritere en egen bevilgning øremerket Coat i årets budsjett, sier Prestbakmo.