Konduktør slått og spyttet på om bord å toget på Oppegård stasjon
En gjeng på fire gutter skal fredag kveld ha utsatt en mannlig konduktør for vold om bord på toget på Oppegård togstasjon.
Konduktøren er ikke skadet etter voldshendelsen, opplyser operasjonsleder Kjetil Elnan Ringseth i Øst politidistrikt.
Hendelsen skjedde under en konfrontasjon mellom de fire, som er i alderen 16 til 18 år, og konduktøren. Politiet har fått opplyst at de drakk og røykte på toget.
Politiet har kontroll på guttene som er mistenkt for å ha slått og spyttet på mannen.
Ringseth sier til NTB at politiet vil følge opp saken.
Sør-Koreas militære sier de vil opprettholde den militære unntakstilstanden
Det sørkoreanske militæret sier de vil opprettholde en militær unntakstilstand helt fram til presidenten opphever den, melder sørkoreansk TV.
President Yoon Suk-yeol kunngjorde overraskende tirsdag kveld lokal tid at det var innført militær unntakstilstand for å beskytte landet mot pro-nordkoreanske krefter.
Men kunngjøringen har blitt møtt med sterke protester både fra vanlige folk, fra opposisjonen og fra lederen av presidentens eget parti. Nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har flertall, vedtok kort tid etter å oppheve unntakstilstanden.
NRK: Statsforvalteren mener Helse nord har brutt loven i PCI-saken
Statsforvalteren i Nordland mener Helse nord har brutt loven slik at det kan ha blitt forsinkelser i behandlingen av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp.
«Statsforvalteren har i denne saken konkludert med at Helse nord RHF har brutt flere bestemmelser i helselovgivningen.», heter det i en konklusjon fra Statsforvalteren i Nordland i PCI-saken som NRK har fått innsyn i.
PCI-saken dreier seg om en langvarig strid i Helse nord om hvor pasienter med hjerteinfarkt skal få utført PCI, en behandlingsteknikk for å åpne trange eller tette blodårer rundt hjertet.
PCI kun på dagtid i Bodø
Undersøkelse av koronararteriene kan gjøres på de fleste sykehusene i Norge med bruk av CT, men behandling med PCI utføres bare på de største sykehusene.
I Helse nord er det døgnberedskap for PCI bare ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, men på dagtid på hverdager kan det også gjøres på Nordlandssykehuset i Bodø.
Det betyr at pasienter noen ganger må flys forbi Bodø til Tromsø for å få utført behandlingen, noe som kan medføre en forsinkelse på opp mot en time.
– Har ikke iverksatt tiltak
Diskusjonen om PCI-tilbudet i Nord-Norge har blant annet dreid seg om det er en fare for utarming av fagmiljøet ved at pasientene fordeles på to sykehus i stedet for at man samler alle på ett sykehus, og dermed styrker fagmiljøet der.
«Ledelsen i Helse nord har gjennom flere år vært kjent med forhold innenfor tjenestens kontroll som kan ha ført til forsinkelse i behandling av pasient med behov for øyeblikkelig hjelp grunnet akutt hjerteinfarkt. Helse nord har ikke iverksatt tiltak tross for dette», heter det i Statsforvalterens tilsynssak ifølge NRK.
– Tydeligere retningslinjer
Senest mandag 2. desember godkjente fagdirektøren i Helse nord det man på sine nettsider kaller « Tydeligere retningslinjer for akutt hjerteinfarkt». Også ifølge disse retningslinjene skal akutt PCI-behandling hovedsakelig finne sted i Tromsø, men kan også gjøres i Bodø på dagtid på hverdager.Det heter videre at «behandlingssted ved akutte hjerteinfarkt besluttes i konferanse mellom involverte leger. Hvis det ikke oppnås konsensus, tas avgjørelsen av invasiv hjertevakt ved UNN, Tromsø.»
Oppgang på Oslo Børs
Hovedindeksen på Oslo Børs endte tirsdag opp 1,01 prosent til 1469,43 poeng.
Oljeselskapene ledet an på børsen tirsdag, skriver E24. Den mest omsatte aksjen var Equinor, som endte opp 1,2 prosent. Videre fulgte Kongsberg Gruppen (+0,2), Aker BP (+3,5), Yara International (+2,5) og DNB (+1).
Avance Gas Holding var blant de største taperne tirsdag med et fall på 5,59 prosent.
Siden børsen stengte mandag, har oljeprisen steget om lag en dollar. Et fat nordsjøolje kostet ved stengetid tirsdag 73,07 dollar. Årsaken er trolig Opec+-møtet på torsdag, der det ventes kutt i produksjonen.
Ved de toneangivende europeiske børsene var det også oppgang. FTSE 100-indeksen i London endte opp 0,56 prosent, Dax 30 i Frankfurt løftet seg 0,51 prosent og CAC 40 i Paris steg 0,26 prosent.
Sør-Koreas nasjonalforsamling stemmer ja til å oppheve unntakstilstanden
Nasjonalforsamlingen i Sør-Korea har i et ekstraordinært møte stemt ja til at den militære unntakstilstanden må oppheves umiddelbart.
TV-bilder viser lederen av nasjonalforsamlingen Woo Won-shik som erklærer unntakstilstanden for ugyldig etter avstemningen. 190 av forsamlingens 300 medlemmer var til stede under avstemningen, og alle stemte for en oppheving.
TV-bilder viser at soldater forlater nasjonalforsamlingen etter at de tidligere var sendt ut for å holde vakt ved bygningen. Få timer tidligere viste bilder hvordan soldatene blokkerte døra til nasjonalforsamlingen for å hindre at politikere og ansatte tok seg inn.
Opposisjonen har flertall i nasjonalforsamlingen, og i henhold til sørkoreansk lov kan et flertall i nasjonalforsamlingen oppheve unntakstilstander, ifølge AP.
Dramaet utspiller seg få timer etter at president Yoon Suk-yeol kunngjorde en militær unntakstilstand i landet for å beskytte landet mot det han kalte pro-nordkoreanske krefter.
Men kunngjøringen har blitt møtt med sterke protester både fra opposisjonen og fra lederen av presidentens eget parti.
Sammenstøt i og utenfor nasjonalforsamlingen i Seoul
Soldater forsøker å ta seg inn i nasjonalforsamlingen i Sør-Koreas hovedstad Seoul, mens folk inne i parlamentet forsøker å presse dem vekk, viser TV-bilder.
Det blir blant annet brukt brannslukkere i forsøket på å hindre soldatene i å ta seg inn.
Hundrevis av demonstranter samlet seg tidlig onsdag morgen lokal tid utenfor bygningen for å protestere mot den militære unntakstilstanden som landets president har innført.
– Åpne porten, vær så snill! Jobben deres er å beskytte nasjonalforsamlingen, roper en mann til en gruppe politimenn som holder vakt ved porten.
Vegvesenet får kritikk for manglende kontroll på Sotrasambandet
Vegvesenet får kritikk for å ha delegert bort kontroller på Sotrasambandet, viser en rapport fra Arbeidstilsynet. Både NRK og BT har fått innsyn i rapporten.
Arbeidstilsynet mener Vegvesenet ikke selv har gjennomført noen egne kontroller på gigantprosjektet til 23 milliarder.
Ifølge den ferske rapporten har Vegvesenet delegert ansvaret med å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår videre til Sotra Link. Sotra Link har igjen delegert ansvaret videre til Sotra Link Construction, et underselskap som står for selve byggingen. Dette selskapet har igjen brukt et eksternt konsulentfirma for å gjøre kontroller.
– Vegvesenet kan ikke fraskrive seg kontrollansvaret ved å delegere dette bort på en slik måte at det innebærer en ansvarsfraskrivelse som bidrar til å undergrave forskriftens formål, står det i tilsynsrapporten ifølge Bergens Tidende.
Sotrasambandet bygger ny veiforbindelse mellom Bergen og Sotra og er et offentlig-privat samarbeid.
Prosjektet er historiens største enkeltkontrakt for Statens vegvesen. Arbeidet startet opp i fjor. Rundt tusen arbeidstakere er i sving fordelt på flere hundre bedrifter. Arbeidstilsynet har allerede vært på en rekke tilsyn, og det er gitt flere pålegg, ifølge NRK.
Vegvesenet svarer at de skal sette seg inn i hva som står i brevet, men at de på generelt grunnlag er positive til at det blir gjennomført tilsyn.
EU øremerker over 50 milliarder til grønn industri
EU-kommisjonen øremerker 4,6 milliarder euro, over 53 milliarder kroner, til grønne industrier som batteriproduksjon og fornybart hydrogen.
Hensikten er å gi nullutslippsindustrien et skikkelig løft, styrke innovasjonen og slik øke EUs konkurransekraft, heter det i en pressemelding fra kommisjonen tirsdag.
3,4 milliarder euro settes av til å støtte avkarboniseringsprosjekter, herunder produksjon av batterier til elektriske biler.
1,2 milliarder euro går inn i en ny auksjon for hydrogenprosjekter.
Midlene skal fordeles gjennom EUs innovasjonsfond.
Dovrebanen åpnet igjen mellom Stange og Hamar
En feil på sporet gjorde at Dovrebanen var stengt mellom Stange og Hamar tirsdag ettermiddag. I 16-tiden kunne togene igjen kjøre denne strekningen.
– Trafikken er i gang igjen, men du må fortsatt regne med forsinkelser. Vi beklager ulempene dette har skapt, skriver Bane Nor i en trafikkmelding.
Togene som påvirkes, er linje F6 fra Oslo til Trondheim, og RE10 fra Drammen til Lillehammer.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 95,8 øre per kWh onsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 95,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 2,32 kroner.
Onsdagens snittpris per kWh er 37,5 øre høyere enn tirsdag og 38,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen onsdag på 2,32 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,27 kroner høyere enn tirsdag og 74,2 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 3,12 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 2,32 kroner, dekkes 1,43 kroner.
Minsteprisen blir på 52,1 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 11,8 øre per kWh onsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 18,1 øre.
Onsdagens snittpris per kWh er 2,7 øre lavere enn tirsdag og 1,65 kroner lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen onsdag på 18,1 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 2,5 øre lavere enn tirsdag og 2,89 kroner lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 35,6 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 10,9 øre per kWh mellom klokken 17 og 18.