Makspris på 59,9 øre per kWh for strøm søndag
Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 59,9 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 6,9 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 11,1 øre, og i Nord-Norge blir den 14,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 96,7 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 13 og 14 i Sørvest-, Sørøst- og Vest-Norge, da på 0,01 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Midt-Norge 3,7 øre og Nord-Norge 3,8 øre.
Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 59,9 øre per kWh og 1,4 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 90,5 øre per kWh og 3,5 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.
Livstidsdømt stifter av narkonettsted benådet av Trump
President Donald Trump har benådet Ross Ulbricht, som grunnla Silk Road, en side for salg av narkotika på det såkalte mørke nettet.
Ulbricht ble pågrepet i 2013 og to år senere dømt til fengsel på livstid.
Trump opplyser på sin egen tjenesten Truth Social at han snakket med Ulbrichts mor tirsdag, på den første hele dagen av den andre presidentperioden.
– Det er en glede for meg å nettopp ha signert en full og ubetinget benådning av sønnen hennes, Ross, skriver Trump.
– Pakket som jobbet for å dømme ham var noen av de samme galningene som var involvert i den moderne politiseringen av statsapparatet mot meg, tordner han videre.
Trump betegner fengselsdommen mot Ulbricht som «latterlig».
Libertarianske aktivister, som vanligvis er motstandere av straffende narkotikapolitikk, har lenge ment at etterforskerne gikk for langt i saken mot Silk Road.
Trump truer med toll mot EU-land
President Donald Trump mener EU-land har behandlet USA ille, og at de må regne med å bli ilagt toll på varer som skal selges i USA.
Tollen kommer dersom ikke EU og USA får utjevnet handelsbalansen seg imellom, ifølge USA nye president.
– De behandler oss veldig, veldig dårlig. Så de kommer til å få toll, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag.
– Du kan ikke oppnå rettferdighet uten det, la han til.
Han gjentok trusselen om 10 prosent toll på varer fra Kina – og begrunnet det med en påstand om at landet sender det syntetiske opioidet fentanyl via Mexico og Canada. For nabolandene har Trump truet med en toll på hele 25 prosent.
Trump er åpen for at Musk kan overta Tiktok
President Donald Trump sier at han er åpen for at Elon Musk, hans venn og verdens rikeste mann, kan kjøpe videotjenesten Tiktok.
Trump fikk spørsmål om dette fra journalister under en pressekonferanse i Det hvite hun på sin andre dag i embetet.
– Jeg er åpen for det hvis han vil kjøpe, sa Trump, som også opplyste at han har samtaler med ledelsen i selskapet.
Trump undertegnet på sin første dag i sin andre periode en presidentordre som utsetter forbudet mot den kinesisk-eide videoplattformen Tiktok i 75 dager.
Forbudet er allerede lovfestet etter at det ble godkjent av høyesterett dagen før Trump ble tatt i ed, men Trump har bedt USAs justisdepartement om å ikke håndheve loven de kommende 75 dagene.
Moderselskapet ByteDance fikk i frist til 19. januar å selge Tiktok, noe som ennå ikke er gjort. Trump har tidligere sagt at han ønsker at USA skal ha en eierandel i plattformen.
– Jeg kunne tenke meg at USA går inn i et joint venture med 50 prosent eierskap i selskapet, skrev Trump på sin egen plattform Truth Social.
Begrunnelsen for Tiktok-forbudet var påstander om at Kina kan benytte appen som et redskap for å spionere. Bytedance har avvist dette.
Børsoppgang på første handelsdag under Trump
På den første handelsdagen etter Donald Trumps presidentinnsettelse pekte pilene oppover på den amerikanske børsen. Industriindeksen Dow Jones steg 1,2 prosent.
Den bredere S&P 500-indeksen gikk opp 0,9 prosent, mens teknologitunge Nasdaq fikk en oppgang på 0,6 prosent.
Selskaper som Nvidia og Amazon steg rundt 2 prosent. Blant taperne var Apple, som falt over 3 prosent, og Tesla, med en nedgang på 0,6 prosent.
Trump lanserer enormt KI-prosjekt – kaller det Stargate
500 milliarder dollar og 100.000 arbeidsplasser er noe av det president Donald Trump trekker fram ved KI-satsingen Stargate. Målet er blant annet kreftvaksiner.
Med på kunngjøringen tirsdag kveld var blant andre Softbank-sjef Masayoshi Son, styreleder Larry Ellison i Oracle og OpenAI-topp Sam Altman. Disse selskapene investerer 500 milliarder dollar i satsingen. Beløpet tilsvarer drøyt 5600 milliarder kroner.
Ifølge Trump skal prosjektet ta for seg medisinsk forskning og behandling, blant annet kreftvaksiner.
Dette er «med god margin det største KI-prosjektet i historien», ifølge den amerikanske presidenten.
– Dette monumentale prosjektet er en kraftfullt bevis på tiltro til USAs potensial under en ny president, sa Trump.
Ifølge OpenAI er byggingen allerede i gang i Texas, og selskapet vurderer mulige steder i hele landet.
VG og NRK: Omstridt energipakke fra EU skal behandles i regjeringen
Spørsmålet om EUs nye regelverk for ren og fornybar energi skal tas opp til behandling i regjeringen på torsdagens regjeringskonferanse, erfarer flere medier.
Energidepartementet innstiller på at deler av pakken skal innføres, har VG fått opplyst.
NRK har også fått opplyst at saken skal opp til behandling torsdag, og at det er langt fra sikkert at regjeringen blir ferdige med saken der.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet står nemlig på hver sin side i debatten om denne energipakken, som blant annet inneholder det såkalte fornybardirektivet. Senterpartiets stortingsgruppe er sterke motstandere av å innføre det.
– Vi ser EUs fjerde energimarkedspakke som en helhet og vet at den vil gjøre oss til en fullverdig del av EUs kraftmarked. Det vil svekke nasjonal kontroll med strømpolitikken og svekke mulighetene for lave og stabile strømpriser i Norge, sier Sps Marit Arnstad til rikskringkasteren.
Verken statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å kommentere saken.
Én alvorlig skadet under berging etter lastebilvelt på E6
En person er påført mulig kritiske skader i forbindelse med berging av en lastebil som hadde kjørt av E6 ved Biri i Gjøvik.
Personen skal ha blitt skadet av en vaier. Ulykken skjedde på E6 ved Biri skriver politiet i Innlandet.
– I forbindelse med berging av lastebil i ulykke har det vært en arbeidsulykke. Én er alvorlig skadet av en vaier. Politiet er på stedet for etterforskning. Veien vil bli stengt i flere timer fremover, skriver politiet i Innlandet.
– Det er mulig skadene er kritiske, skriver politiet i en oppdatering.
Kort tid før klokka 23 er det ikke kjent noe mer enn at den skadede er på sykehus til behandling, sier politiet til NTB.
Lastebilen hadde tirsdag ettermiddag kjørt av veien og sakset på E6 ved Biri, skriver Oppland Arbeiderblad. Lastebilen havnet i grøfta, mens hengeren ble liggende i veien. Også en personbil kjørte inn i lastebilen bakfra, uten at det ble meldt om skader etter dette.
Det er midtdeler på strekningen og det ene feltet på E6 ble stengt etter utforkjøringen. Det var lange køer på stedet tirsdag kveld. Statens vegvesen skriver at beregnet åpning av veien er rundt klokka 1 natt til onsdag, men det vil ikke politiet bekrefte.
Amerikanske guvernører lover å fortsette klimakampen
President Donald Trump trekker ut USA fra Parisavtalen for andre gang, men en rekke guvernører lover å fortsette klimakampen.
Under Trumps forrige presidentperiode, da USA første gang forlot den internasjonale klimaavtalen, dannet flere guvernører en klimaallianse for å fortsette målene satt i Parisavtalen.
I et brev fra styrelederne – guvernørene Michelle Lujan Grisham fra New Mexico og Kathy Hochul fra New York – lover de å fortsette klimakampen også denne gangen.
Alliansen representerer til sammen over 60 prosent av USAs økonomi og 55 prosent av befolkningen, og den har samlet redusert sine klimagassutslipp 15 år på rad.
– Det er av stor betydning at det internasjonale samfunnet vet at klimatiltakene vil fortsette i USA, skriver guvernørene.
Flere forskningsinstitutt og klimaorganisasjoner fordømmer Trumps valg om å trekke USA ut av Parisavtalen, som har som mål å begrense den globale oppvarmingen til maks to grader over førindustrielt nivå.
Ani Dasgupta, ved miljøinstituttet World Resources Institute (WRI), påpeker at mange lokalsamfunn i USA rammes av ekstremvær årlig.
– Å forlate Parisavtalen vil ikke beskytte amerikanerne mot klimapåvirkninger, men det gir Kina og EU et konkurransefortrinn i den voksende grønne energiindustrien, og det fører til færre muligheter for amerikanske arbeidere, sier han.
Materialslitasje oppdaget i brenselslager ved atomanlegg: – Risikoen er økt
Institutt for energiteknikk (IFE) har oppdaget materialslitasje i et lager for brukt brensel ved atomanlegget i Halden. Det er ikke økt stråling eller utslipp.
– Under en inspeksjon fredag 17. og mandag 20. januar 2025 oppdaget IFE materialslitasje i våtlageret for brukt brensel ved atomanlegget i Halden, skriver de i en pressemelding.
– Forholdet har ikke medført radioaktive utslipp, men risikoen ved lageret er økt, skriver IFE.
Derfor har de stengt anlegget og startet risikovurderende tiltak.
– Situasjonen følges og overvåkes kontinuerlig. Vår foreløpige vurdering er at forholdet ikke vil ha negative konsekvenser for omgivelsene, helse og miljø, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved IFE.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har opprettet tilsynssak og har løpende dialog med IFE og lokale og regionale aktører, skriver de i en pressemelding.
Svak tirsdag på børsen
Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,39 prosent tirsdag til 1.485,35 poeng. Det er særlig offshore- og shippingkjempene som drar ned.
Equinor (-2,26), Aker BP (-1,74), Frontline (-3,55) og Norsk Hydro (-2,96) gikk alle ned, mens DNB Bank (0,38) var den eneste av de fem mest omsatte aksjene som steg.
I Europa for øvrig var bildet noe lysere på børsene tirsdag, med FTSE i London (0,08), DAX i Frankfurt (0,04) og CAC 40 i Paris (0,31) alle svakt opp. I USA har børsene åpnet positivt, med økninger på alle de tre hovedindeksene i New York.
Et fat nordsjøolje kostet kort tid etter klokka 17 tirsdag ettermiddag 79,3 dollar, opp 0,3 prosent.