02:23:40Nyhetsstudio

Malawi har bedt Norge om hjelp i søket etter savnet fly med visepresidenten om bord

Malawis president varsler fortsatt leting etter det savnede flyet med landets visepresident. Landets myndigheter har bedt flere land, blant dem Norge, om hjelp.

Militærflyet med visepresident Saulos Klaus Chilima og åtte andre om bord tok av fra Lilongwe, hovedstaden i Malawi, klokken 9.17 mandag. Flyet skulle lande på flyplassen i Mzuzu klokken 10.02, men på grunn av dårlig sikt ble flyet bedt om å vende tilbake til hovedstaden.

Underveis forsvant det fra radarene. Luftfartsmyndighetene prøvde å oppnå kontakt med flyet, men uten å lykkes, opplyste president Lazarus Chakwera i en fjernsynssendt tale sent mandag kveld.

Han sa at leteområdet er konsentrert i en 10 kilometers radius i et skogsområde.

– Jeg har gitt streng ordre om at aksjonen skal fortsette til flyet blir funnet, sa presidenten.

Han sa også at Malawi har bedt naboland, samt USA, Storbritannia, Norge og Israel, om hjelp. Alle landene har tilbudt hjelp «av ulik grad», sa presidenten i talen.

– Inkludert bruken av spesialisert teknologi som skal bedre kapasiteten til å finne flyet raskere, sa han.

Ifølge lokale medier leter soldater etter flyet til fots, utstyrt med fakler. Ubekreftede meldinger går ut på at øyenvitner så et fly styrte i et skogsområde tidligere på dagen.

Strekningen mellom Lilongwe og Mzuzu er på 370 kilometer. Reisefølget skulle delta i begravelsen til en tidligere statsråd.

Skadet jeger sitter fast på fjellet

Dårlig flyvær gjør at en skadet jeger i Aurland i Vestland fylke må hentes ned fra fjellet av Røde Kors-mannskaper.

Vest politidistrikt skriver på politiloggen natt til lørdag at de klokken 1.19 fikk meldingen om at en jeger i et jaktlag på Hovdunga i Aurland hadde skadet seg og blødde fra et sår i hodet.

Ifølge opplysningene skal jegeren være noe desorientert, og helsepersonell ønsker derfor at han blir hentet ned fra fjellet for nærmere undersøkelser.

Det er lett snødrev i området og det er ikke flyvær verken for luftambulanse eller redningshelikopter. Derfor er mannskaper fra Røde Kors i ferd med å dra opp til jaktlaget.

Jaktlaget befinner seg på en hytte i området.

ATV-sjåfør fraktet til sykehus i luftambulanse

En mann i 20-årene er fraktet til Haukeland universitetssjukehus i luftambulanse etter en ulykke i Gulen kommune i Vestland fredag kveld.

Vest politidistrikt fikk først melding om ATV-ulykken klokken 22.58 fredag. Meldingen gikk ut på at en ATV med to personer i 20-årene hadde veltet på en parkeringsplass på Byrknes i Gulen.

Begge var våkne og bevisst, men ingen av dem hadde brukt hjelm.

Klokken 0.54 natt til lørdag opplyser operasjonsleder Frode Kolltveit at sjåføren av kjøretøyet er fraktet i luftambulanse til sykehus, men at skadeomfanget ikke er kjent.

Politiet har mistanke om at føreren var alkoholpåvirket, og blodprøver vil bli tatt. Passasjere, en kvinne i 20-årene, er avhørt.

Israel gjennomfører nye angrep i Beirut

Israel har gjennomført nye angrep mot det de sier er Hizbollah-mål sør i Beirut. Ifølge libanesiske myndigheter er minst seks personer drept i fredagens angrep.

Vitner opplyser til Reuters at det er hørt eksplosjoner i byen.

Israel sier at målet for angrepet fredag kveld er våpen som tilhører Hizbollah. Israels militære skriver på X at våpnene som blir angrepet, er lagret under sivile bygninger.

Hizbollah avviser i en uttalelse at det er våpen eller våpenlagre i bygningene som er angrepet.

Massivt angrep

Før angrepet ba den israelske hæren folk om å evakuere Dahieh-området sør i Beirut, der Israel tidligere fredag gjennomførte et massivt angrep.

– Dere befinner dere nær Hizbollah-mål, og for deres egen sikkerhet og sikkerheten til deres kjære må dere evakuere bygningene og holde dere minst 500 meter unna dem, skrev israelske hærens talsperson Avichay Adraee.

I en senere uttalelse fredag kveld ble beboere i tre bygninger sør i Beirut bedt om å evakuere. Israel sa at de ville angripe bygningene, der Hizbollah ifølge dem oppbevarer våpen, i løpet av de neste timene.

De fleste innbyggerne i Sør-Beirut er sjiamuslimer, og Hizbollah nyter stor oppslutning blant dem.

Skal ha vært rettet mot Hizbollah-leder

Israel hevder fredagens første angrep, som la seks boligblokker i Dahieh-området i grus, var rettet mot Hizbollah-militsens militære hovedkvarter.

Ifølge Libanons helsedepartement ble minst seks personer drept og 91 såret i angrepet. Antallet ventes å stige betydelig mens hjelpearbeidere går gjennom ruinene.

Israels militære talsperson Daniel Hagari omtaler angrepet som «veldig presist» og legger til at Israel ikke vil tillate at den sivile flyplassen i Beirut blir brukt til militære formål.

USA sier de ikke var informert

En rekke kilder har opplyst at det var Hizbollahs øverste leder Hassan Nasrallah som var det egentlige målet for angrepet.

Flere medier har også fått opplyst at han er i live etter angrepet, men en kilde tett på Hizbollah sier til Reuters at kontakten med toppledelsen er kuttet etter fredagens første angrep.

I større grad enn tidligere har Israel denne uka rettet angrep direkte mot Hizbollahs toppledelse. Et forsøk på å likvidere Nasrallah vil, uavhengig av om det lyktes eller ei, være en betydelig eskalering.

Ifølge Pentagon ble ikke USA advart om angrepene på forhånd.

Irans utenriksminister Abbas Araghchi hevder at det har blitt brukt amerikanskproduserte bomber i angrepene. Han mener at USA deler ansvaret for angrepet.

– Man kan ikke se bort fra USAs medvirkning til forbrytelsen, sa Araghchi til FNs sikkerhetsråd fredag.

USA og Irak enige om avtale – koalisjonen mot IS pakker sammen i Irak

USA og Irak er enige om at den amerikanskledede koalisjonen mot IS, der også Norge deltar, skal avslutte sine operasjoner i Irak innen september neste år.

Flere av de amerikanske basene i Irak, som koalisjonen har benyttet, skal avvikles, men det bilaterale samarbeidet mellom USA og Irak vil bli videreført, heter det.

USA har i dag rundt 2500 soldater i irak, og president Joe Bidens administrasjon vil ikke si hvorvidt disse i løpet av det kommende året skal trekkes helt ut av Irak.

Irak har lenge krevd at utenlandske styrker må forlate landet.

Flybase skal nedlegges

Den første basen som skal avvikles, er ifølge irakiske kilder Ain al-Asad i vest i Irak, nær grensa til Syria. Nedpakkingen av denne basen vil begynne alt i november, opplyser kildene.

Norge har lenge hatt vakt- og sikringsoppdrag ved denne fly- og dronebasen, og rundt 30 norske soldater er stasjonert der. Det norske bidraget er kjent som Task Force Viking.

Et mindre norsk styrkebidrag er også stasjonert i Bagdad der de som ledd i koalisjonens Operation Inherent Resolve driver opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker.

Norge har deltatt i operasjonen i Irak siden mars 2015.

Politisk belastning

Nærværet av vestlige soldater i Irak har blitt sett på som en politisk belastning for statsminister Mohammed al-Sudani og hans regjering, som har nære bånd til Iran.

Irak har lenge slitt med å balansere forholdet til USA og Iran.

– Vi takker regjeringen for beslutningen om å kaste ut den internasjonale koalisjonsstyrken, sier grunnleggeren av den Iran-støttede irakiske Asaib Ahl al-Haq-militsen.

De har stått bak flere angrep mot amerikanske styrker i landet.

Fem reddet fra brennende tråler i Nordsjøen

Ingen ble skadet, men hele mannskapet på fem måtte gå i redningsflåte da det begynte å brenne på tråleren Havfjord vest av Bergen fredag kveld.

Den første mayday-meldingen kom inn klokken 19.30.

– Et helikopter fra Oseberg-plattformen var framme klokken 20.09 og klokken 20.30 var alle fem reddet opp av flåten. De er fløyet til Flesland, og alle har det bra, forteller vakthavende redningsleder Eivind Bø ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Tråleren Havfjord er 36 meter lang og ble levert til rederiet Noruega AS i 2022.

Bø forteller at offshorebåten Troms Polux kom raskt fram til havaristen, og båten blir liggende der en stund for å følge med på brannen. Hva som videre skjer med den brennende tråleren, kan han ikke svare på.

Svensk ulv felt i Søndre Land

En svensk hannulv ble fredag kveld felt ved Halmrast i Søndre Land kommune.

Ulven, som Statsforvalteren i Innlandet ga utvidet fellingstillatelse på tidligere på kvelden, ble felt klokken 19.30, opplyser rådgiver Anette Sand i Søndre Land til Oppland Arbeiderblad.

– Det var en veldig effektiv felling; det var lite styr både for ulven og de som var involvert i fellingen, forteller hun til avisen.

Ulven, en hann på cirka 40 kilo fra Sverige, er den samme som ble observert på Ringsaker i juli i år. Sand forteller at ulven tidligere i uken har skapt mye uro, spesielt på Halmrast, hvor to geiter ble drept.

New York Times: Hizbollah-lederen var mål for angrepet i Beirut

Hizbollahs leder Hassan Nasrallah var ifølge en rekke kilder mål for det israelske angrepet mot Sør-Beirut, men han skal ikke ha blitt drept.

Ifølge den israelske hærens talsmann Daniel Hagari var det Hizbollahs militære hovedkvarter som var mål for angrepet. Det lå angivelig skjult under bakken i Dahieh sør i Beirut.

Seks boligblokker ble ifølge Libanons nasjonale nyhetsbyrå rasert i angrepet, der det skal ha blitt benyttet amerikanske GBU-28-bomber på rundt 2 tonn.

Videoer i sosiale medier viser voldsomme eksplosjoner og store røykskyer som steg opp mot himmelen.

Ifølge Libanons helsedepartement er det foreløpig funnet to drepte og 76 sårede, men lite er igjen av bygningene som ble bombet, og redningsmannskapene har en svært vanskelig jobb.

Nasrallah var målet

Ifølge The New York Times, som viser til åtte israelske og to amerikanske kilder, alle anonyme, var det Hizbollah-bevegelsens øverste leder Hassan Nasrallah som var det egentlige målet for angrepet.

Det samme meldte israelsk TV og avisa Haaretz, samt journalisten Barak Raviv i nettavisa Axios. Ingen av dem navngir kilder til opplysningen.

Ifølge New York Times og Haaretz ble Nasrallah ikke drept, og det er heller ikke kjent om han befant seg i området.

Det samme melder TV-stasjonen Al Arabiya, og en kilde som står Hizbollah nær, opplyser til Reuters at Nasrallah er i live.

Hizbollah-lederen har ikke vært sett offentlig på mange år, men holder jevnlige taler via video.

Endrer spillereglene

Fredagens angrep ble beskrevet som det kraftigste som har rammet Beirut på mange år og hele 30 kilometer unna kunne innbyggerne merke rystelser.

En rekke bygninger i Beirut fikk skader, blant dem Irans ambassade som ligger rundt 2 kilometer unna stedet for angrepet, ifølge SVTs korrespondent i byen.

– Denne forkastelige forbrytelsen representerer en farlig opptrapping som endrer spillereglene, skriver ambassaden på X.

– De skyldige kan vente seg en passende straff, heter det videre.

Netanyahu-tale

Angrepet mot Sør-Beirut, der de fleste innbyggerne er sjiamuslimer og Hizbollah står sterkt, skjedde få minutter etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde avsluttet sin tale i FNs hovedforsamling.

Der utelukket han våpenhvile og gjorde det klart at Hizbollah skal nedkjempes.

Samtidig med at bombene falt satt Israels forsvarsminister Yoav Gallant i telefonen med USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Pentagon avviser imidlertid at de var orientert om angrepet på forhånd.

– USA var ikke involvert i denne operasjonen og vi var ikke advart på forhånd, sier talspersonen Sabrina Singh.

Danske hentet ned fra snødekt norsk fjellheim: – Det ble for mye snø for han

En danske i 20-årene ble tatt hånd om og hentet ned fra fjellet i Breheimen nasjonalpark fredag fordi han ikke var riktig utstyrt for norsk høstvær.

– Det ble for mye snø for han. Han begynte å bli nedkjølt og opplyste at han ikke hadde riktig utstyr, skriver Innlandet politidistrikt på Politiloggen.

Et ambulansehelikopter fra Norsk Luftambulanse lokaliserte mannen og tok hånd om han.

– Det begynner å bli snø og kaldt i fjellet og det er ekstra viktig og være riktig utstyrt for årstiden, oppfordrer operasjonsleder Øyvind Bakken.

Dansken var ved stien mellom Tundradalsbandet og Tundradalskyrkja i Skjåk kommune. Han hadde utløst en alarm fra en liten satellittkommunikasjonsenhet

– Han ble sjekket av lege på luftambulansen og deretter fløyet ned til Lom. Han var ikke skadet og kunne ta hånd om seg selv.

Mannen som var alene på tur, ble hentet på rundt 1500 meters høyde, og mannskapet på luftambulansen opplyste at det var opp mot én meter snø i området.

Kilde tett på Hizbollah sier at seks bygninger ble ødelagt i Israels angrep i Sør-Beirut

En kilde tett på Hizbollah sier til nyhetsbyrået AFP at seks bygninger ble rasert i de israelske angrepene i Sør-Beirut.

Den libanesiske Hizbollah-bevegelsens TV-stasjon Al-Manar meldte kort tid etter angrepene fredag at fire boligblokker ble helt eller delvis rasert i angrepene.

Ifølge den israelske hæren (IDF) var det et presisjonsangrep rettet mot Hizbollahs militære hovedkvarter, som ifølge IDF lå skjult under en boligblokk i Dahieh-nabolaget sør i den libanesiske hovedstaden.

Vegvesenet venter mye trafikk i høstferien

Nå begynner høstferien i deler av landet. Statens vegvesen forventer mye trafikk, og de ber folk sjekke føret.

Trafikken i høstferien spres mer utover enn i andre store utfartsperioder på grunn av at ferieuka er fordelt over flere uker i ulike deler av landet.

– Men vi forventer at mange skal på høstferie og at det derfor blir mye trafikk, særlig på de mest populære strekningene og ut fra de største byene, sier Kurt Jomar Breistrand, som leder trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen, i en pressemelding.

Det har allerede kommet snø på flere fjelloverganger. Breistrand advarer om at høsten kan være lunefull – særlig over fjellet. Føret trumfer datoen når det gjelder bruk av piggdekk

– Skal du kjøre i områder hvor det kan være minusgrader og snø, må du sørge for at bilen er riktig skodd og deretter kjøre etter forholdene. Rakk du ikke dekkskiftet før ferien, bør du utsette reisen til det er ordnet, eller benytte bil med vinterdekk, sier han.