MDG fremmer forslag om å stenge Melkøya
Tirsdag fremmer en rekke partier forslag for Stortinget om hva som skal skje med gassanlegget Melkøya i Finnmark. MDG foreslår å stenge anlegget innen 2030.
– Melkøya må stenges, ikke elektrifiseres, sier partileder Arild Hermstad til NTB.
Forslaget som MDG fremmer tirsdag, kommer i kjølvannet av Senterpartiets exit fra regjeringen. Flere partier ser nå muligheter til å danne nye flertall i Stortinget.
Sp har varslet at de vil fremme forslag om å stanse elektrifiseringsprosjektet på Melkøya. Det samme gjør SV, Rødt og Fremskrittspartiet. Arbeiderpartiet vil på sin side erstatte gasskraftverket som driver anlegget, med fornybar energi.
MDG er ikke enig med noen av partiene.
– Regjeringens plan for Melkøya koster så mye strøm at det gir oss flere vindturbiner enn folk. Finnmark fortjener bedre, sier Hermstad.
Hovedpunktene i forslaget fra miljøpartiet er at det skal iverksettes en plan for stengingen av anlegget innen 2030, og at planen om å elektrifisere Melkøya skal stanses. MDG foreslår også at eventuell karbonfangst og lagring på feltet ikke skal finansieres av staten.
Partileder Hermstad er imot å bruke flere milliarder kroner på å forlenge levetiden til en industri vi vet er på vei ut, sier han.
– Finnmarks viktigste industri er ikke gass, det er fisk. Havet har vært livsnerven i nord i generasjoner, og det er flere som jobber i havnæringen enn i oljesektoren. Det er her investeringene bør komme.
Akkurat hvilke Melkøya-forslag det er flertall for i Stortinget, er foreløpig usikkert.
Trump hardt ut mot papirsugerør – gjeninnfører sugerør laget av plast
USAs president Donald Trump varsler presidentordre for å få slutt på papirsugerør. Tilbake til plastsugerør, sier han.
Trump gikk fredag hardt ut mot papirsugerør, som hans forgjenger Joe Biden var en forkjemper for.
– Neste uke skal jeg skrive under på en presidentordre for å gjøre slutt på det latterlige Biden-fremstøtet for papirsugerør, som ikke virker. Tilbake til plast!, skriver Trump på Truth Social.
Biden varslet i sin presidentperiode at målet er å fjerne all bruk av engangsredskap i plast, som bestikk, kopper, tallerkener og sugerør, i offentlig virksomhet i USA innen 2035.
Den voksende trenden med papirsugerør er noe som Trump lenge har irritert seg over.
– De vil forby sugerør. Har noen prøvd disse papirsugerørene? De virker ikke så veldig bra, sa Trump på et folkemøte i valgkampen i 2020.
– Det går i oppløsning mens du drikker fra det, og hvis du har et fint slips slik som slipset mitt, så er du sjanseløs, sa Trump.
Trumps valgkampstab solgte plastsugerør under slagordet «liberale papirsugerør virker ikke».
Gjøvikbanen er stengt
På grunn av en signalfeil er Gjøvikbanen stengt mellom Jaren og Eina.
Det melder Bane Nor på sine nettsider rett før klokken 18 fredag.
– Vi beklager ulempene dette skaper, skriver Bane Nor som varsler en ny oppdatering kl. 19.
Ukraina hevder å ha ødelagt russisk glidebombe i lufta
Ukraina har lyktes i å avskjære en russisk glidebombe i Zaporizjzja-regionen, sier det ukrainske luftforsvaret talsperson Jurij Ihnat.
Ihnat uttaler seg til nyhetsbyrået Interfax-Ukraina fredag.
Ihnat ga ingen ytterligere detaljer om våpenet som ble brukt mot glidebomben. Militærbloggere hadde tidligere spekulert i at det var et eksperimentelt våpen.
Ihnat sa at en «sammensatt tilnærming» med bakkebasert luftforsvar og luftbårne ressurser er nødvendig for å holde russiske jagerfly bevæpnet med glidebomber på avstand.
– Det ukrainske luftforsvaret har allerede lykkes i å avskjære farlige glidebomber ved flere anledninger, la han til.
Det russiske luftforsvaret er sterkt avhengig av glidebomber, som slippes fra stor høyde, utenfor rekkevidden til ukrainsk luftforsvar. De er utstyrt med korte vinger som gir dem lang rekkevidde.
Byen Zaporizjzja, litt over 30 kilometer fra frontlinjen, har gjentatte ganger blitt angrepet med glidebomber.
Multiconsult tildelt kontrakt i Hafslund Celsios karbonfangstprosjekt
Multiconsult Norge AS er tildelt en kontrakt av Aker Solutions for å bidra med nøkkelkompetanse innen ingeniør- og arkitekttjenester i forbindelse med Hafslund Celsios karbonfangstprosjekt på Klemetsrud i Oslo, skriver Multiconsult i en pressemelding.
Martin S. Lundby, direktør i Hafslund Celsio, uttalte nylig til TU at han har tro på at prosjektet blir lønnsomt, til tross for at prisen kan komme opp i 10 milliarder kroner.
Den totale kontraktsverdien for Multiconsult er på rundt 100 millioner kroner og omfatter detaljprosjektering og byggeplassoppfølging innen bygg og anlegg, samt arkitekttjenester som leveres fra LINK Arkitektur AS.
Tidligere har Aker Solutions og SLB Capturi inngått kontrakt om å levere karbonfangstanlegget og tilknyttede installasjoner ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, samt anlegg for mellomlagring av CO₂ og skipslastesystem ved Oslo havn.
Det innledende arbeidet vil starte i første kvartal 2025, og prosjektet er planlagt ferdigstilt innen 2029.
Russland og USA fortsetter romsamarbeid tross krigen i Ukraina
Romfarten er et av få områder USA og Russland fortsatt samarbeider om. Samarbeidet fortsetter også neste år med oppskytinger til den internasjonale romstasjonen.
Det betyr at Oleg Artemjev fra Russland får sitte på i SpaceX-fartøyet Crew Dragon i løpet av første halvdel i 2026.
I retur skal den amerikanske astronauten Anil Menon skytes opp i en russisk Sojuz-rakett sommeren om halvannet år.
Menon er født i Minnesota og har en ukrainsk mor, ifølge Times of India.
Moskva jobber med å bygge sin egen romstasjon. Russerne har flere ganger sagt at de vil avslutte ISS-samarbeidet, men nå ser det ut til at det vil vare til minst 2028.
Nye miljøkrav for vassdrag i Hjartdal og Seljord
Regjeringen har vedtatt nye konsesjonsvilkår for Hjartdal- og Tuddalvassdragene. De pålegges minstevannføring for å bedre miljøtilstanden.
I dag vedtok regjeringen nye krav og reviderte konsesjonsvilkår for vassdrag i Hjartdal og Seljord kommuner.
De anslår at nye konsesjonsvilkår og innføring av minstevannføring kommer til å gi et tap på omtrent 478 gigawattimer (GWh) i årlig kraftproduksjon.
– Siden den regulerbare kraften er svært verdifull og av nasjonal verdi, er det viktig å prioritere krafttap der det gir reelle miljøforbedringer, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Kravet om revisjon av vilkårene kommer fra Hjartdal kommune, friluftsorganisasjoner og grunneiere. De mener de tidligere vilkårene har gått ut over fiske, friluftsliv, landskap og biologisk mangfold.
Regjeringen vil ha mer fornybar strøm – vil forenkle reglene
Enklere regler kan åpne for raskere utbygging av ny kraftproduksjon og nytt strømnett. Urealistiske prosjekter vil få raskere avslag, skriver regjeringen.
Forslaget til endringer i energiloven ble lagt fram av regjeringen fredag. Det vil frigjøre ressurser hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som vil legge til rette for økt fornybar kraftproduksjon i Norge.
– Dette er både små og store grep for forbedring og effektivisering av konsesjonsbehandlingen av vindkraft, solkraft og nettanlegg, sier energiminister Terje Aasland.
Det skal bli lettere å avslutte mangelfulle søknader eller åpenbart urealistiske prosjekter på et tidlig stadium i konsesjonsprosessen. Dermed vil NVE kunne bruke tiden på de prosjektene som kan få konsesjon. Det vil også bli stilt tydeligere krav til framdrift når konsesjon er gitt.
Videre vil regjeringen forlenge varigheten på anleggskonsesjoner, altså retten til å eie og drive anlegg for strøm og strømanlegg, fra 30 til inntil 50 år.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 62,08 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 62,08 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 91,05 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 19,2 øre lavere enn fredag og 36,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 91,05 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 54,02 øre lavere enn fredag og 61,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,27 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 91,05 øre, dekkes 14,4 øre.
Minsteprisen blir på 53,9 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 5,5 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,5 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 6,1 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 0,1 øre lavere enn fredag og 51,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 6,1 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 0,4 øre høyere enn fredag og 76,3 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 16,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 4,7 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 19,7 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 19,7 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 36,05 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 3,9 øre lavere enn fredag og 73,08 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 36,05 øre per kWh er mellom klokken 21 og 22. Den er 15,3 øre lavere enn fredag og 94,04 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 58,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 8,2 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten.