Uvær på Østlandet: Både E134 og E16 stengt av flom og ras
Flere hovedveier er stengt etter det kraftige regnet i store deler av Telemark og Buskerud det siste døgnet. Noen steder har bikket over 100 mm på 24 timer.
Store nedbørsmengder har ført til mange stengte veier i Telemark onsdag morgen. I tillegg er en campingplass i Bø og flere bolighus evakuert.
Ved 11-tiden onsdag formiddag var det totalt rundt 50 evakuerte personer, ifølge operasjonsleder Eskil Hagen Olsen i Sørøst politidistrikt. Han sier det ikke er kommet meldinger om personskader, men at folk må være årvåkne.
– De som skal noe sted, må følge med i mediene og følge med på veitrafikksentralenes nettsider. Kommer de over nye situasjoner, så meld ifra, sier han til NTB.
Minst 30 steder er det rapportert inn problemer med veiene. Den sterkt trafikkerte E134, som er hyppig brukt for øst-vest-kjøring i Sør-Norge, er stengt rundt Notodden på grunn av flom.
Stengte veier
Avdelingsdirektør Tore Jan Hansen for drift og vedlikehold i Statens vegvesen kaller situasjonen på veiene rundt Notodden for alvorlig og uavklart.
– Verken hovedveien E134 eller de lokale omkjøringsveiene er åpne for trafikk. Det er derfor viktig at de som skal kjøre mellom Østlandet og Vestlandet i dag, velger andre ruter enn E134 gjennom Telemark, sier han.
Han peker på riksvei 7 over Hardangervidda og E18/E39 om Kristiansand som aktuelle omkjøringsveier. E16 er åpen over Filefjell, men stengt ved Hønefoss på grunn av ras. På grunn av været vil det ikke bli vurdering av geolog før i morgen, torsdag 5. september.
Bikket 100 mm nedbør
Både Notodden og Midt-Telemark har satt krisestab onsdag og er i tett dialog med NVE og Statsforvalteren for å overvåke værsituasjonen.
Noen målestasjoner har bikket over 100 mm med nedbør på ett døgn, blant annet i Drangedal i Telemark. Men utover dagen blir det mindre regn.
– Det verste er over, sier statsmeteorolog Karen Jarstø Ervik i Meteorologisk institutt til NTB.
– Fremover kommer det nedbør til Østfold og Oslo og omegn, men det blir mindre nedbør enn det vi har sett i Telemark og Buskerud.
Regnet kommer ifølge meteorologen fra svenskesiden.
Enkelte elver på vei opp
– Situasjonen er i ferd med å dempe seg. Det har vært en relativt kortvarig hendelse, men det er selvfølgelig dramatisk for dem det gjelder, sier hydrolog Sjur Kolberg i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.
Han tror man har sett de største konsekvensene nå, men sier at elver går over sine bredder og folk kan fortsatt få fylte kjellere – og campingplasser kan fortsatt rammes.
– Selv om det skal regne mindre nå fremover, så kommer det i tillegg til nedbøren som har vært. Enkelte elver er på vei opp, selv om regnet har dempet seg, sier Kolberg.
Gjensidige hadde onsdag ved 12-tiden mottatt rundt 60 skademeldinger.
– Det vil alltid være etterslep i timer og dager etter en hendelse som dette. Vi venter skademeldinger på over hundre, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til NTB.
Regjeringen vil gi 120 millioner ekstra til fritidsaktiviteter for fattige barn og unge
Regjeringen foreslår å legge til 120 millioner i det nye statsbudsjettet for å få flere barn og unge i lavinntektsfamilier til å delta i fritidsaktiviteter.
– Vi ønsker oss et samfunn med mindre forskjeller, der alle skal ha lov til å delta. Derfor bidrar vi nå på denne måten, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Regjeringen foreslår at 100 millioner fordeles via Norges idrettsforbund til lag og foreninger i områder som har en stor andel barn i familier med lav inntekt, skriver de i en pressemelding.
I tillegg vil de gi 14 millioner til organisasjoner på musikkfeltet gjennom Frifondsordningen, som skal deles ut av Norsk Musikkråd, fire millioner til fritidsklubber gjennom Ungdom og Fritids fond og to millioner til gratis teatervisninger til barn og unge gjennom Riksteatrets billettstønad.
Regjeringen vil øke militær støtte til Ukraina med 3,5 milliarder
– Ukraina har et akutt og vedvarende behov for militær støtte i møte med den russiske angrepskrigen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.
Økningen skal legge til rette for donasjoner av mer luftvern og styrke F-16-donasjonene med blant annet våpen og reservedeler, samt donasjon av relevant teknologi.
Regjeringen legger opp til å øke støtten til Ukraina utover det som var forutsatt i Nansen-programmet etter behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i juni. Forsvarsdepartementet skriver at dette er i tråd med statsministerens orientering til Stortingets parlamentariske ledere i august.
– Vi vil fortsette å støtte Ukraina med midler og militært materiell både nå og i årene som kommer. Vi vurderer fortløpende hvordan vi best kan støtte Ukraina. Ukraina skal ikke stå alene, sier forsvarsministeren i meldingen.
Regjeringen skal blant annet bruke midlene til donasjon av mer luftvern innenfor en internasjonal ramme og kjøp av materiell knyttet til F-16-donasjonen gjennom den amerikanske Jumpstart-mekanismen.
Økningen som foreslås i 2024 kommer i tillegg til økningen i Nansen-programmet som regjeringen har foreslått fra 2025.
Norge vil gi et tilskudd på 20 millioner kroner til utvikling og kjøp av IT- og kommunikasjonsløsninger for det ukrainske forsvaret og forsvarsdepartementet. Tilskuddet gis gjennom den internasjonale IT-koalisjonen til støtte for Ukraina, går det frem av proposisjonen.
Det totale forsvarsbudsjettet er, etter regjeringens forslag, på over 102 milliarder kroner. Sammenlignet med budsjettproposisjonen er det den ekstra støtten til Ukraina (3,5 milliarder) og åtte millioner kroner i tilskudd til Gladiator som øker budsjettet.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 59,6 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 59,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 73,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 32,4 øre lavere enn fredag og 12,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 73,4 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 64,7 øre lavere enn fredag og 13,1 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,13 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 73,4 øre, dekkes 0,3 øre.
Minsteprisen blir på 34,2 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 11,2 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,2 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 11,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 4,1 øre lavere enn fredag og 20,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 11,4 øre per kWh er mellom klokken 5 og 6 på natten. Den er 9,6 øre lavere enn fredag og 32,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 28,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 10,4 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 29,6 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 35,9 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 3,4 øre høyere enn fredag og 3,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 35,9 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 25,7 øre lavere enn fredag og 8,03 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 66,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 19,3 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 65,4 øre per kWh lørdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 65,4 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 84,6 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 42,01 øre lavere enn fredag og 6,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 84,6 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Den er 77,8 øre lavere enn fredag og 1,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,27 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 84,6 øre, dekkes 10,5 øre.
Minsteprisen blir på 36,8 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 63,3 øre per kWh lørdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 63,3 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 80,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 38,1 øre lavere enn fredag og 8,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 80,4 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 72,2 øre lavere enn fredag og 6,08 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,22 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 80,4 øre, dekkes 6,7 øre.
Minsteprisen blir på 35,9 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Makspris på 84,6 øre per kWh for strøm lørdag
Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 84,6 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 80,4 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 35,9 øre, i Nord-Norge blir den 11,4 øre, og i Vest-Norge blir den 73,4 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,27 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 23 og 00 i Nord-Norge, da på 10,4 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 35,9 øre, Sørvest-Norge 36,8 øre, Midt-Norge 19,3 øre og Vest-Norge 34,2 øre.
Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,62 kroner per kWh og 10,8 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 86,5 øre per kWh og 16,4 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.
Trebru rives etter at Tretten bru kollapset
Sletta bru, en trebru som går over E6 og ligger rett ved Eidsvolltunnelen, skal rives og erstattes av en ny bru.
Den nye brua som skal bygges, er en 61 meter lang tospanns bjelkebru i spennarmert betong, ifølge Vegvesenet.
Brua skal bestå av rundt 75 tonn armering og cirka 490 kubikkmeter med betong. Målet er at brua skal bli ferdig i løpet av sommeren 2025.
Årsaken til at brua blir erstattet er at den er en av flere trebruer som ikke holder stand og heller ikke kan forsterkes. Etter at Tretten bru kollapset i 2022, ble 14 andre fagverksbruer i tre stengt.
Nato og Ukraina skal diskutere nye russiske raketter
Ukraina har kalt inn til et møte i Natos Ukraina-råd etter at Russland angrep landet med en ny type mellomdistanserakett.
Rådet skal møtes tirsdag i Brussel for å diskutere Russlands bruk av de nye mellomdistanserakettene, sier en Nato-kilde til nyhetsbyrået Reuters.
De nye rakettene ble først tatt i bruk torsdag i et angrep rettet mot den ukrainske byen Dnipro. Russlands president Vladimir Putin hevder at målet var en rakettfabrikk, mens guvernør Serhij Lysak i Dnipropetrovsk-regionen har sagt at det var rettet mot et industriselskap.
Ifølge Lysak ble to personer skadet, men det er ikke meldt om drepte.
Putin sier at angrepet var et svar på et ukrainsk angrep gjennomført med amerikanske raketter mot Russland tidligere i uken.