16:15:51Nyhetsstudio

HRS avslutter redningsaksjon utenfor Stad – søker etter antatt omkommet person

Hovedredningssentralen har avsluttet redningsaksjonen som ble satt i gang etter at et vikingskip kantret utenfor Stad tirsdag kveld. Nå søkes det etter en antatt omkommet person.

– De rådende værforholdene samt tiden som har gått, gjør at aksjonen nå går over i søk etter antatt omkommet, skriver Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) på X.

Klokken 4.30 hadde HRS ennå ikke gjort funn av den nå antatt omkomne personen, som Vest politidistrikt bekrefter er en kvinne i 20-årene fra USA. Kvinnens familie og pårørende er varslet.

– Den savnede personen er ennå ikke funnet, sa redningsleder Jan Øyvind Rekeland i HRS til NTB.

Det har i løpet av natten blitt søkt i området med redningshelikopter, redningsskøyte, samt flere kommersielle og sivile skip. Et kystvaktskip har vært i området den siste tiden, og dette skipet blir værende i området for å søke etter den antatt omkomne.

Operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt opplyser at samtlige i mannskapet er utenlandske personer. Det er snakk om fire personer fra Sveits, én person fra Færøyene, samt den nå antatt omkomne amerikanske kvinnen.

Vikingskip kantret

HRS satte tirsdag kveld i gang en stor redningsaksjon etter at et fartøy sendte nødsignal tirsdag kveld. Fartøyet viste seg å være et vikingskip.

Litt etter klokken 22 tirsdag kveld meldte HRS at fem personer var plukket opp og fraktet til land.

De fem er i god behold og ble fraktet til Florø, der de ble ivaretatt av helsepersonell, opplyste HRS på X.

Krevende leteforhold

Det har i løpet av tirsdagskvelden og natten vært hardt vær på stedet, noe som har gjort letingen vanskelig. Redningsskøyta Idar Ulstein meldte sent tirsdag kveld om 4,6 meter høye bølger og sterk kuling fra sør med vindkast på 26 meter i sekundet der kantringen skjedde.

Mannskapet skulle seile og ro fra Færøyene til Norge, ifølge redningstjenesten på Færøyene, skriver Bergens Tidende.

– Det dreier seg om seks privatpersoner som skulle seile og ro fra Færøyene til Norge. De la ut fra Færøyene søndag i 15-tiden, sier vakthavende Oddur Berg ved redningstjenesten på Færøyene (MRCC) til avisen.

Skipet er på 30 fot, har ikke motor og er et åpent skip med seil.

Sendte ut nødsignal tidligere

Tidligere tirsdag kveld ble det sendt et nødsignal fra et mindre vikingskip i havsnød utenfor Måløy, noe sør for Stad. Redningsleder Oddgeir Andersen bekrefter til VG at det kantrede skipet er det samme som sendte ut nødsignal tidligere.

Bakken i HRS sier til avisa at det ble sendt et helikopter til stedet og at nærliggende båter ble kalt til. Men skipet skal ikke ha gitt noe tegn til å være i nød, verken til helikopteret eller de andre båtene. Meldingen ble derfor vurdert til å være en falsk alarm.

Rundt en time senere kom det et nytt nødsignal, noe som utløste redningsaksjonen.