New Zealand: Landets største flyplassbeslag av kokain
101 kilo kokain er beslaglagt på flyplassen i Auckland, noe som gjør det til det største flyplassbeslaget i New Zealands historie, uttaler tollvesenet.
Tollerne identifiserte flere bager som ankom flyplassen i Auckland med en Haiwaiian Airlines-flygning lørdag.
– Tollbetjentene undersøkte og fant 85 blokker av et stoff som var pakket inn i svart folie og gjennomsiktig plastinnpakning. Foreløpige tester ga positivt utslag for kokain, står det i en uttalelse fra tollvesenet.
New Zealands grensesjef Dana McDonald roser tollernes årvåkenhet og handlekraft og sier målet er å stanse innføring av ulovlige rusmidler.
De siste årene har imidlertid antallet narkotikabeslag på flyplassen i Auckland økt, noe som skaper bekymring, sier hun.
Politiet vil etterforske Widerøe-hendelse i Molde
Politiet har opprettet en undersøkelsessak etter at to passasjerer ble lettere skadet da et Widerøe-fly forsøkte å lande i Molde fredag kveld.
Widerøe-fly fra Bergen til Molde måtte fredag kveld snu og returnere på grunn av voldsom turbulens. To personer ble lettere skadet i hendelsen.
Operasjonsleder Dan Erik Johannessen i Vest politidistrikt opplyser at politiet har tatt kontakt med flyselskapet og foretatt noen innledende undersøkelser.
– Vi har opprettet en undersøkelsessak og denne vil følges opp med videre etterforskning, sier han.
Widerøe-flyet landet i Bergen igjen klokken 21.43. Saken ble først omtalt i Romsdals Budstikke.
Under innflyging til Årø fikk passasjerene beskjed om at landingen måtte avbrytes på grunn av kraftig turbulens. Ifølge passasjerer om bord falt flyet plutselig mange meter.
Romsdals Budstikkes journalist Gjermund Kjøpstad var blant passasjerene, og han forteller til sin egen avis at ingen så ut til å være alvorlig skadet, men flere slo hodet i bagasjehylla på grunn av turbulensen. Flere fikk behandling for kutt i hodet.
De rundt 60 passasjerene ble møtt av helsepersonell da flyet landet i Bergen. De ble fredag kveld innlosjert på hotell og vil bli fløyet til Molde lørdag.
Trump sparker USAs forsvarssjef
USAs president Donald Trump gir landets forsvarssjef Charles Q. Brown sparken etter at forsvarsminister Pete Hegseth har kalt Brown «woke».
Avskjedigelsen av Brown ventes å sende sjokkbølger gjennom Pentagon, skriver nyhetsbyrået AP.
Brown hadde hatt stillingen som forsvarssjef i bare 16 måneder, en periode preget av krigen i Ukraina og den utvidede konflikten i Midtøsten. Kunngjøringen fra Trump kom på Truth Social natt til lørdag norsk tid.
Støttet mangfold
– Jeg vil takke general Charles «CQ» Brown for hans over 40 års tjeneste for landet vårt, inkludert som vår nåværende forsvarssjef. Han er en fin herremann og en fremragende leder, og jeg ønsker ham og familien en flott fremtid, skriver Trump.
Brown har bakgrunn som jagerflypilot og respektert offiser. Han var den andre svarte generalen som har tjenestegjort som forsvarssjef. Ifølge AP og The New York Times settes han til side som del av Trumps kampanje for å bli kvitt militære ledere som støtter mangfold og likestilling i rekkene.
Trump nominerer generalløytnant Dan «Razin» Caine fra luftforsvaret til å bli landets neste forsvarssjef og begrunner valget blant annet med at «Razin» var sentral i kampen mot IS.
Brudd med tradisjonen
Trumps beslutning kom til tross for at Brown har støtte fra sentrale kongressmedlemmer. I midten av desember satt Trump og Brown ved siden av hverandre under en fotballkamp. Etter det har Brown møtt USAs forsvarsminister Pete Hegseth regelmessig etter at Hegseth overtok Pentagon for fire uker siden.
Tradisjonelt blir forsvarssjefer sittende når administrasjoner skiftes ut i Det hvite hus, uavhengig av hvilket parti presidenten tilhører, skriver The New York Times.
Men nåværende tjenestemenn i Det hvite hus og Pentagon har sagt at de ønsker å utnevne sine egne toppledere.
– Woke
Beslutningen om å sparke Brown blir sett i lys av Trumps insistering på at den militære ledelsen er for opptatt av mangfoldsspørsmål og at militæret har tapt fokus på sin rolle som en kampstyrke som skal forsvare landet.
Hegseth har tidligere sagt at Brown burde avsettes på grunn av hans «woke» syn på mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer i militæret.
– Først og fremst må man avsette forsvarssjefen, sa Hegseth da han deltok på podkasten «Shawn Ryan Show» i november.
Hegseth la til at enhver general som er involvert i mangfolds-, likestillings- og inkluderingsarbeid, burde avsettes.
– Enten er du med på å føre krig – og det er alt. Det er den eneste lakmustesten vi bryr oss om, sa Hegseth.
Tilstand alvorlig for klatrerne ved Gaustatoppfossene i Telemark - vil fire ned en av dem
Redningsmannskaper nådde fredag kveld de to klatrerne som tidligere på dagen ble tatt av et snøskred ved Gaustatoppfossene i Telemark. Ifølge politiet er tilstanden deres «meget alvorlig».
– Tilstanden til klatrerne ved Gaustatoppen er meget alvorlig, sier innsatsleder Tor Einar Bakken i Sørøst politidistrikt til NRK.
Det gikk over sju timer fra raset gikk før redningsmannskaper kom fram til de to isklatrerne.
– Vi har fått en av klatrerne våre ned til de to pasientene. Tilstanden er meget alvorlig, så det er livreddende førstehjelp som pågår der inne nå. Vi får etter hvert flere på vei ned i de bratte og veldig lange taulengdene vi har der. Da vil vi gjøre en vurdering på om det er raskest å få de to opp fjellsiden, eller om vi må ta de ned igjen. Det er fremdeles ikke flyvær, og været har forverret seg betydelig, sier Bakken.
– Redningsmannskapene planlegger å fire en skadet klatrer på båre ned fra skadestedet. Dette vil ta flere timer, opplyser politiet klokken 00.40 natt til lørdag.
De to utenlandske turistene drev med isklatring da skredet gikk i 13-tiden.
– Vi har fått informasjon om at den andre i følget har klart å grave fram kameraten sin, men ikke fått bekreftet tilstanden hans, sa Ståle Jamtli ved Hovedredningssentralen Sør-Norge tidligere fredag kveld.
Ble varslet en time etter skredet
Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt bekrefter dette overfor NTB.
– Den ene klatreren har gravd fram den andre. Det er noen språkutfordringer her, så vi har ikke fått klarlagt alle omstendighetene, sier Johnsrud sent fredag kveld.
Nødetatene ble varslet om skredet klokken 14.11, omkring én time etter at det hadde gått. Et redningshelikopter fra Rygge ankom området rundt klokken 15, men kunne ikke lande i fjellet på grunn av vanskelige værforhold.
– Det var for dårlig sikt og for mye turbulens til å lande. De har landet omtrent 1,5 kilometer unna. De står klar i tilfelle det blir aktuelt å fly skadede til sykehus, opplyste Jamtli.
AMK har periodevis vært i telefonkontakt med de to isklatrerne, mens bakkemannskaper har kjempet seg fram mot ulykkesstedet gjennom ettermiddagen og kvelden.
Isklatring
Redningsmannskapene består av klatrespesialister, norske alpine redningsgrupper, Røde Kors, Sivilforsvaret og andre frivillige. Forholdene på stedet beskrives som svært krevende.
– Dette er en aksjon som vil ta tid. Først prøvde redningsmannskapene å gå en vei, men det gikk ikke, så nå prøver de en annen vei, sa han tidligere fredag.
Området der skredet gikk, ligger nord for Gaustatoppfossen og er kjent for isklatring. Isklatrefeltet på Gausta består av tre-fire fosser ved en 30–40 meter høy klippe 1.200 meter over havet, ifølge nettstedet Peakbook.
Røde Kors bekrefter at flere levninger er overlevert til Israel
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bekrefter at flere levninger er blitt overlevert til Israel.
– I kveld har et team fra ICRC, etter anmodning fra partene, mottatt flere levninger som så er blitt overført til israelske myndigheter, sier en talsmann for ICRC til nyhetsbyrået AFP.
Talsmannen vil ikke si om levningene av gisselet Shiri Bibas var blant dem.
– ICRC kan ikke bekrefte noen ytterligere detaljer, sier talsmannen.
Tidligere fredag meldte den Hamas-styrte TV-kanalen al-Aqsa, ifølge Sky News, at Hamas da hadde overlevert liket av Bibas.
Bibas var et av de fire drepte gislene som skulle overleveres til Israel torsdag, men den israelske hæren (IDF) opplyste at den døde kvinnens levninger ikke lå i noen av de fire kistene som ble overlevert. Levningene av sønnene hennes Kfir og Ariel på henholdsvis 9 måneder og 4 år og en 83 år gammel mann, ble overlevert.
Hamas opplyste senere at levningene av en palestinsk kvinne hadde blitt forvekslet med Bibas før overleveringen.
– Vi har ingen interesse i å unnlate å overholde våpenhvileavtalen eller å holde tilbake noen lik, uttalte Hamas.
Pentagon skal fjerne minst 5 prosent av sine sivilt ansatte
Det amerikanske forsvarsdepartementet varsler at mellom 5 og 8 prosent av de sivilt ansatte skal bort. Kuttene starter neste uke.
– Vi forventer en reduksjon i departementets sivile arbeidsstyrke på 5 til 8 prosent for å effektivisere og refokusere departementet på presidentens prioriteringer, og gjenopprette beredskap i styrken, sier Darin Selnick, som er fungerende statssekretær for personell og beredskap i Pentagon.
Han legger til at rundt 5400 sivilt ansatte blir avskjediget allerede neste uke og at det da blir innført ansettelsesstans mens departementet vurderer de videre behovene.
Kuttet i forsvarsdepartementet inngår i president Donald Trumps innsats for å redusere antallet føderalt ansatte i USA.
Fire biler – inkludert politibil – skled av veien i Aurskog-Høland
En bil skled av veien i Aurskog-Høland i Akershus fredag kveld. En politibil på vei til ulykken skled av veien, før to andre biler fulgte etter i samme sving.
Det er ikke meldt om alvorlige personskader, men to personer er kjørt til legevakt for undersøkelser.
Den første bilen som skled ut, veltet. Ulykken skjedde langs fylkesvei 1454 Nyveien et par kilometer sør for Bjørkelangen.
– Det er veldig glatt i området. Politiets patrulje kjørte av veien på vei til ulykken. Ingen personskade hos politipatruljen, skriver oppdragsleder Kjetil Elnan Ringseth i Øst politidistrikt i en melding til pressen.
To andre kjørte av veien i samme sving som politibilen kort tid etterpå.
Vegtrafikksentralen opplyser at entreprenør har alle mannskaper ute i forbindelse med de glatte kjøreforholdene.
Widerøe-fly måtte snu etter turbulens – to lettere skadet
Et Widerøe-fly fra Bergen til Molde måtte snu fredag kveld etter turbulens. To personer ble lettere skadet.
– Et fly fra Bergen til Molde opplevde kraftig turbulens og måtte returnere til Bergen. En passasjer og et besetningsmedlem ble lettere skadet, sier pressevakt Satha Sritharan i Widerøe til VG.
Widerøe-flyet landet i Bergen igjen klokken 21.43. Saken ble først omtalt i Romsdals Budstikke.
Under innflyging til Årø fikk passasjerene beskjed om at landingen måtte avbrytes på grunn av kraftig turbulens, og flyet returnerte deretter til Bergen. Ifølge passasjerer om bord falt flyet plutselig mange meter.
Romsdals Budstikkes journalist Gjermund Kjøpstad, som var blant passasjerene, forteller at ingen så ut til å være alvorlig skadet, men flere slo hodet i bagasjehylla på grunn av turbulensen. Flere fikk behandling for kutt i hodet.
De rundt 60 passasjerene ble møtt av helsepersonell da flyet landet i Bergen. De blir fredag kveld innlosjert på hotell og vil bli fløyet til Molde lørdag.
Farlig «Obama» kan komme til Norge
Den potensielt skadelige flatormen Obama nungara er funnet i Sverige. Miljødirektoratet ber om at funn i Norge rapporteres og destrueres.
– Vi ønsker ikke at dette skal bli en ny brunskogsnegl i norsk natur, sier avdelingsdirektør Torfinn Sørensen i Miljødirektoratet.
Flatorm-arten Obama nungara er en fremmed art som spiser meitemark, snegler og insekter. Risikoen for at flatormen etablerer seg er uviss, men Sørensen mener den kan skade naturmangfoldet.
Funnene som er gjort i Sverige, ser ut til å stamme fra import av planter fra flere ulike europeiske land. Miljødirektoratet ber norske planteimportører følge ekstra nøye med.
Obama nungara er cirka 5–8 cm lang og cirka 0,5 cm bred. Fargen på oversiden varierer mellom beige og mørkebrun med svarte langsgående linjer, mens undersiden er beige.
Paven ikke utenfor fare – blir på sykehuset
En av legene som behandler pave Frans, sier kirkelederen ikke er utenfor fare og trolig blir på sykehus «i hvert fall hele neste uke».
Professor Sergio Alfieri sier 88-åringens tilstand er noe bedre, men legger til at paven ikke er utenfor fare, men at tilstanden hans ikke er livstruende.
På en pressekonferanse opplyser legene at pave Frans er ved godt mot og ikke er koblet til noen maskiner, men at han periodevis får ekstra oksygen.
Den katolske kirkens overhode ble lagt inn på sykehus 14. februar etter at et bronkittilfelle ble færre. Han er senere diagnostisert med kompleks luftveisinfeksjon, inkludert dobbeltsidig lungebetennelse.
Frans har tidligere sagt at han kan komme til å gå av – slik forgjengeren Benedikt XVI gjorde – dersom han blir for syk til å utføre sine pavelige plikter, men foreløpig har det ikke kommet noen signaler om at det er aktuelt nå.
Apple fjerner krypteringsverktøy for britiske brukere
Apple vil ikke lenger tilby sitt avanserte krypteringsverktøy ADP til brukere i Storbritannia etter en uenighet med britiske myndigheter om personvernregler
Verktøyet som nå blir fjernet, sikret at kun brukerne kunne se bilder og filer og andre opplysninger de lagret på nett, melder Sky News. Apple har ikke selv tilgang til disse brukerdataene.
Tidligere denne måneden krevde imidlertid britiske myndigheter å få rett til innsyn. Det ville fortsatt være nødvendig med en rettslig kjennelse i hver konkrete sak. Svaret fra Apple er altså å fjerne ADP (Advanced Data Protection) for britiske brukere.
– Vi er svært skuffet over at beskyttelsen ADP tilbyr, ikke lenger vil være tilgjengelig med tanke på den fortsatte veksten i datainnbrudd og andre trusler mot kundenes privatliv, skriver den amerikanske IT-giganten i en uttalelse.
Selskapet sier kryptering for å sikre skylagring er viktigere enn noen gang og at de vil fortsette å tilby brukerne best mulig datasikkerhet.
Myndighetene vil verken bekrefte eller avkrefte om de ba om teknisk tilgang som ville gi dem rett til innsyn i krypterte data.
– Vi kommenterer ikke operasjonelle saker, sier en talsperson for innenriksdepartementet til Sky News.