Nord-Norge: Snittpris for strøm på 11,2 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,2 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 11,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 4,1 øre lavere enn fredag og 20,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 11,4 øre per kWh er mellom klokken 5 og 6 på natten. Den er 9,6 øre lavere enn fredag og 32,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 28,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 10,4 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.
Kristin Harila skal på ekspedisjon til Sydpolen for å markere ny stiftelse
Alpinklatrer Kristin Harila lanserer en ny stiftelse som skal beskytte sherpaer og bærere i Himalaya. I den anledning skal hun på ekspedisjon til Sydpolen.
I 2023 satt Kristin Harila og Tenjen «Lama» Sherpa verdensrekorden for å bestige alle verdens høyeste fjell 8000 meter over havet, på 92 dager.
Noen uker senere omkom Tenjen Sherpa i et snøskred, mens han støttet en annen klatrer.
– Jeg lanserer denne stiftelsen for å videreføre og bygge videre på Tenjen Sherpas engasjement for rettferdige, trygge og profesjonelle arbeidsforhold for alle som jobber på og rundt verdens høyeste og farligste fjell, sier Harila.
Formålet med stiftelsen Lama Sherpa Foundation, er å fremme sikkerhet, rettferdige arbeidsforhold for sherpaer, bærere og andre som jobber for klatrere, samt å skape bærekraftig verdiskaping i lokalsamfunnene i Himalaya.
– Vi må skape en kultur der sikkerhet og rettferdighet alltid kommer først. Det skal Lama Sherpa Foundation jobbe for, sier Harila.
For å markere lanseringen vil Harila legge ut på en 1130 kilometer lang ekspedisjon til Sydpolen. Hun håper ekspedisjonen vil hedre arbeidet til sherpaer og bærere, samt skape oppmerksomhet rundt stiftelsen.
Putin skryter av Russlands nye hypersoniske rakett
Russlands president Vladimir Putin skryte uhemmet av landets nye Oresjnik-rakett, som torsdag ble benyttet i et angrep mot den ukrainske byen Dnipro.
Ifølge ukrainsk etterretning ble raketten skutt fra Astrakhan-regionen sør i Russland og brukte bare 15 minutter på å nå Dnipro rundt 1000 kilometer unna.
Det tilsier at raketten hadde en fart på rundt ti ganger lydens hastighet.
I en TV-sendt tale torsdag kveld hevdet Putin at Russland er i sin fulle rett til å ramme mål i land som forsyner Ukraina med våpen, og at konflikten nå er i ferd med å bli global.
Russlands bruk av en Oresjnik-rakett i angrepet mot Dnipro blir sett på som et svar på at USA og Storbritannia nylig ga Ukraina anledning til å benytte langtrekkende raketter fra dem mot mål inne i Russland.
Fredag opplyste Putin at testingen av den nye hypersoniske raketten vil fortsette, og at målet er å starte serieproduksjon.
Ifølge Putin eksisterer det i dag ikke noe luftvernsystem i verden som kan skyte ned Oresjnik-raketter.
– Ingen har maken, sa han.
Sandvik tror på mulig løsning på klimatoppmøtet
Fredag ble det foreslått på FNs klimatoppmøtet i Baku at rike land betaler 250 milliarder i året til fattige land. Miljøministeren tror det kan være en løsning.
– 250 milliarder dollar er et veldig høyt tall. Vi tror det kan være en løsning, sier Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) til NRK.
Et utkast til avtale ble presentert på FNs klimatoppmøtet i Baku som foreslår at rike land betaler 250 milliarder i året til fattige land.
Pengene skal sette fattige land i stand til å skaffe seg mer fornybar energi og tilpasse seg økende utfordringer som følge av klimaendringene. Sandvik tror man skal greie å lande en avtale.
– Så har Norge også sagt at vi ønsker flere bidragsytere, flere land med kapasitet må bidra til klimafinansiering, sier han.
Nok en toppnotering på Oslo Børs
Oslo Børs endte handleuken med en oppgang på 0,3 prosent og ny rekordnotering for hovedindeksen på 1468,66 poeng.
Den siste uken har Oslo Børs økt med 1,6 prosent.
Taperen blant de mest omsatte selskapene fredag ble Equinor, som endte ned 1,8 prosent. Aker BP falt 0,6 prosent, og Vår Energi falt 0,7 prosent.
Et fat nordsjøolje kunne kort tid før klokken 17 kjøpes for 74,6 dollar, vel 60 cent mer enn torsdag ettermiddag.
Vinnerne på omsetningstoppen ble Kongsberg Gruppen og Telenor, som begge gikk opp 1,2 prosent i handelen fredag.
På børsene i Europa var tallene på linje med utviklingen i Oslo. FTSE 100 i London gikk opp 1,4 prosent. DAX 30 i Frankfurt løftet seg 0,9 prosent, og CAC 40 i Paris var opp 0,6 prosent ved stengetid i Oslo.
Snøvær skaper kaos for flytrafikken i nord
Voldsomt snøvær i Nord-Norge skaper kaos for flytrafikken. I Kirkenes kan ikke fly lande, og i Tromsø ventes det forsinkelser.
– Brøytemannskapet vårt på Kirkenes har jobbet for fullt i hele dag for å holde rullebanen åpen, men det har vært såpass dårlig sikt for flyene at ingen fly har landet på Kirkenes lufthavn så langt i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Jensen i Avinor til TV 2.
Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catarina Solli, opplyser til kanalen at flere flyginger for Widerøe ikke har kunnet lande i Kirkenes i dag.
Også i Tromsø har det vært stans i flytrafikken. Omtrent klokken 15.30 måtte Tromsø lufthavn stanse flytrafikken fram til 16 for å brøyte, opplyser Solli. Reisende må påregne forsinkelser.
– Det varsles dårligere vær i nord utover ettermiddagen og kvelden. Dessverre er været uforutsigbart og ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi forhånds-kansellerer ikke og håper været gir oss små luker som gjør at vi kan opprettholde planene for flygninger utover dagen, sier Solli til TV 2.
Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel for Troms og deler av Vest-Finnmark på grunn av svært mye snø. Fredag er det ventet 30 til 50 centimeter snø i løpet av 24 timer. Farevarselet varer fram til søndag klokken 10.
To nye lokomotiver på Nordlandsbanen fra neste år
SJ Norge har måttet innstille nattogene på Nordlandsbanen på grunn av lokomotivmangel. Nå sier samferdselsministeren at det er skaffet to nye lokomotiver.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier til NRK at SJ og Jernbanedirektoratet har vært raske og effektive i lokomotivjakten.
– De har funnet to lokomotiver som kan settes i drift på Nordlandsbanen i 2025, og de er nå i sluttprosess for å sikre leie av disse, sier Nygård.
Tidligere denne uken ble det kjent at nattogene på Nordlandsbanen innstilles inntil nye lokomotiver er på plass.
Lokomotivmangelen skyldes ulykken der et tog kjørte inn i et steinras på Nordlandsbanen, som satte et lokomotiv ut av drift. I tillegg har de eldre Di4-lokomotivene behov for hyppig og omfattende vedlikehold, ifølge SJ, som kjører togene på Nordlandsbanen.
Spansk millionbot til Norwegian
Norwegian er ett av flere flyselskaper som er ilagt store bøter i Spania for å ta ekstra betalt for håndbagasje. Det norske selskapet sier de vil anke boten.
Til sammen er fem lavprisselskaper ilagt bøter for totalt 179 millioner euro – som tilsvarer nærmere 2,1 milliarder kroner med dragens kurs – skriver bransjenettstedet Flysmart24 og viser til spanske Ser.
Norwegians bot er på 1,6 millioner euro eller 18,5 millioner kroner. Selskapet sier til Flysmart24 at de mener deres bagasjepolicy er i tråd med EUs regelverk, og at den er avgjørende for å håndtere vekt og begrenset plass om bord.
– Vi er sterkt uenige i den spanske avgjørelsen, og vil følge opp saken med både EU og spanske myndigheter, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eivind Hammer Myhre i Norwegian.
Den største boten går til Ryanair og lyder på 107 millioner euro, 60 prosent av totalen. EasyJet er ilagt en bot på 29 millioner euro, mens de spanske selskapene Vueling og Volotea får bøter på henholdsvis 39 og 1,2 millioner euro.
Stålkonstruksjon på 200 tonn kan velte på gasstanker i Verdal – sikkerhetsavstand på 100 meter
Det er fare for at en 200 tonns stålkonstruksjon på en henger skal falle og treffe en gasstanker i Verdal. Det er opprettet en sikkerhetssone på 100 meter.
Politiet varslet om hendelsen i politiloggen klokken 13.31 fredag ettermiddag.
Det er fare for at stålkonstruksjonen skal falle av og treffe noen større gasstanker som står plassert like ved.
– Vi ber om at utenforstående holder god avstand, opplyser politiet.
Kommunen har satt krisestab, og Aker Verdal opplyser til NRK at de har egne planer for håndtering av situasjoner som dette.
Stålkonstruksjonen, som veier hele 200 tonn, ble losset av et skip tidligere i dag, skriver Adresseavisen.
Store problemer med helikoptertrafikken på Vestlandet – mange kanselleringer
En rekke helikopteravganger fra Stavanger og Bergen lufthavn må innstilles fredag på grunn av værfenomenet statisk aktivitet.
– På grunn av statisk aktivitet må det påregnes noen forsinkelser utover dagen. Passasjerer bes møte til ordinær tid for innsjekk, opplyser Equinor i en trafikkmelding.
Værfenomenet rammer også helikoptertrafikken til og fra Florø lufthavn. I Kristiansund og Hammerfest er samtlige avganger og ankomster kansellert fredag, ifølge Stavanger Aftenblad.
Equinor opplyser at kansellerte avganger er merket på nettsiden heliport.
Avganger til plattformene Gullfaks, Brage, Oseberg, Deepsea, Statfjord, Troll, Askeladden, Askepott og Kvitebjørn er blant de berørte, skriver Bergens Tidende.
Statisk aktivitet er et værfenomen som er vanlig i Nordsjøen mellom november og april. Det er sjelden farlig for passasjerer eller mannskap, men gjør ofte store skader på helikopter, ifølge NRK. De siste 20 årene har det skjedd 1–2 ganger hver vinter, ifølge kanalen.
Telesikkerhet og beredskap i Trøndelag kan få 50 millioner kroner ekstra
I februar fant Nkom alvorlige sårbarheter i de digitale kommunikasjonsnettene i Trøndelag. Nå foreslår regjeringen å gi 50 millioner ekstra til utbedring.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) påpekte en alvorlige sårbarheter i transportnettene som all mobilkommunikasjon, bredbånd og internett i Nord-Norge og Trøndelag er avhengig av. Nkom mente det var nødvendig med rask utbedring.
Nå foreslår regjeringen 50 millioner kroner ekstra til dette arbeidet, skriver Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet i en pressemelding.
– Tiltakene som nå vil bli satt i verk, vil komme kritiske samfunnsfunksjoner, som helse- og nødetater, til gode, og er særlig viktig i den geopolitiske sikkerhetssituasjonen Norge står overfor, skriver departementet.
De 50 millionene kommer i tillegg til 25 millionene som allerede er satt av innenfor den opprinnelige budsjettposten for telesikkerhet- og beredskap i år.