Norge gir en halv milliard kroner til ukrainsk forsvarsindustri
Norge gir 500 millioner kroner til ukrainsk forsvarsindustri for at Ukraina skal kunne produsere mer våpen og militært utstyr raskt.
– Norge tar fra egne beholdninger og kjøper fra norsk industri, men det er ikke nok i seg selv. Vi må sette Ukraina i bedre stand til å produsere mer, og denne støtten vil bidra til det, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.
De norske pengene vil raskt få effekt på bakken i Ukraina, sier Gram. Materiellet produseres i Ukraina, noe som gjør det lettere for ukrainerne å understøtte og vedlikeholde det.
Danmark har i samarbeid med Ukraina etablert en modell for å finansiere anskaffelser direkte fra ukrainsk industri.
– Kampen ukrainerne kjemper, er eksistensiell og viktig for hele Europas sikkerhet. Det er sentralt at vi fortsetter den vestlige støtten til Ukraina, og at vi ser kontinuerlig etter nye muligheter til å bidra til deres forsvarskamp, sier forsvarsministeren.
Trump-minister ber andre land kjøpe mer biff og mais fra USA
USAs næringsminister Howard Lutnick sier samtaler kan lede til lavere toll på varer fra andre land – dersom de oppfyller amerikanske krav.
Lutnick ble intervjuet av TV-stasjonen CNBC dagen etter Donald Trumps kunngjøring av nye tollsatser på varer fra land over hele verden.
Samtaler har pågått mellom USA og landets største handelspartnere i over en måned, ifølge næringsministeren. Han sier diskusjonene kan lede til lavere toll, men understreker at andre må land må rette seg etter amerikanske krav.
– Nøkkelen er, vil de ta imot landbruksproduktene våre? Vil de behandle oss rettferdig? sa Lutnick i intervjuet.
– Slutt med å si at vi ikke kan selge maisen vår til India. Slutt med å si at vi ikke kan selge storfekjøttet vårt hvor som helst, la han til.
Lutnick gjentok også USAs anklage om at andre lands merverdiavgift fungerer som en handelshindring – noe Trump-regjeringen sier de vil ha slutt på.
Trump har tidligere kritisert EU for ikke å importere mer amerikanske landbruksvarer. En av grunnene til at importen ikke er større, er europeiske helse- og miljøkrav. Hormonbehandlet kjøtt, genmodifiserte planter og sprøytemidler som er tillatt i USA, er forbudt eller underlagt strenge begrensninger i EU.
Amerikansk selskap kjøper 280 mikrosatellitter fra Kongsberg for 1,3 milliarder
Amerikanske SpinLaunch har valgt Kongsberg NanoAvionics som leverandør av mikrosatellitter. Kontrakten er på over 1,3 milliarder kroner.
Mikrosatellittene fra Kongsberg NanoAvionics, en del av Kongsberg Gruppen, skal brukes i SpinLaunch sitt bredbåndsnettverk i lav jordbane (LEO), Meridian Space.
Elon Musks Starlink var det første selskapet til å tilby høyhastighets internett fra satellitter i lav jordbane, skriver Finansavisen. Det betyr at Kongsberg skal levere satellitter til en Musk-konkurrent.
Meridian Space-konstellasjonen tar en fundamentalt ny tilnærming til rombasert bredbånd, ved å kombinere en serie avanserte teknologier som aldri før har blitt brukt i en kommersiell satellittkonstellasjon, skriver Kongsberg Defence & Aerospace i en pressemelding.
Partnerskapet inkluderer to prototyper, samt utvikling og serieproduksjon av 280 satellitter.
Satellittene er omtrent 70 kilo tunge, noe som er mye lettere enn de nåværende satcom-plattformene.
– Meridian Space-løsningen, støttet av Kongsberg, vil tilby betydelig høyere bredbåndskapasitet i en satellittkonstellasjon sammenlignet med det som er tilgjengelig på markedet i dag, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.
Over tid planlegger SpinLaunch å utvide Meridian-konstellasjonen til 1200 satellitter.
Kongsberg NanoAvionics vil utvide sin produksjonskapasitet ved å etablere en ny fabrikk ved sitt europeiske hovedkontor i Vilnius, Litauen.
Oslo Børs ned 2 prosent etter tollsjokk og oljeprisfall
Oslo Børs endte ned 2,04 prosent dagen etter at Donald Trump varslet innføring av toll på norske varer. Oljeprisen gikk ned med over 5 prosent.
Fallet på børsen i Oslo er i tråd med utviklingen globalt. Aksjekursene raste også på børsene i New York da de åpnet dagen etter tollnyheten fra Det hvite hus.
USAs president kunngjorde økte tollsatser på varer fra nesten alle land over hele verden.
Oslo Børs falt 2,32 prosent rett etter åpning torsdag, gikk opp til minus 0,48 prosent i løpet av formiddagen, men utover dagen falt hovedindeksen nesten uavbrutt – og endte altså på minus 2,04 prosent ved stengetid klokken 16.30.
Oljeaksjene rett ned
Det hjalp ikke på børsdagen i Oslo da nyheten kom om at oljekartellet Opec+ har blitt enige om en større økning i oljeproduksjonen i mai enn det som var forventet.
Det sendte oljeaksjene på børsen rett ned, skriver Finansavisen.
Et av selskapene som gikk ned mer enn hovedindeksen, var Equinor, som endte på minus 5,10 prosent etter en omsetning på nesten 1 milliard kroner.
Kongsberg Gruppen en av vinnerne
På denne røde dagen var det likevel noen vinnere. En av dem var Kongsberg Gruppen, som endte over 5 prosent i pluss etter å ha sendt ut børsmelding om at de har fått en kontrakt på å levere 280 mikrosatellitter til SpinLaunch.
Kontrakten er verdt 122,5 millioner euro – tilsvarende 1,4 milliarder kroner, ifølge børsmeldingen.
Ved 17-tiden torsdag var det røde tall over hele Europa og i USA. FTSE 100 i London, indeksen for de 100 høyest prisede selskapene notert på London-børsen, lå da på minus 1,63 prosent, tyske DAX ned 2,92 prosent, OMX i Stockholm minus 3,88 prosent. CAC 40 i Paris falt 3,32 prosent.
I USA lå Dow Jones ved 17-tiden på minus 3,86 prosent, S&P 500 minus 4,39 og teknologindeksen Nasdaq minus 5,68 prosent.
Milliardbeslag av to tonn kokain på norsk lasteskip i Sør-Korea
To tonn kokain til en verdi av sju milliarder kroner er beslaglagt på et norsk lasteskip i Sør-Korea. Beslaget skal være Sør-Koreas største smuglerbeslag noensinne.
Sørkoreansk toll og kystvakt fant 57 kasser med til sammen to tonn kokain på lasteskipet M/V Lunita i havnebyen Gangneung onsdag.
Det norske rederiet JJ Ugland bekrefter at skipet eies av dem og seiler under norsk flagg.
– Myndighetene fant større mengder kokain skjult om bord. Etterforskning pågår for fullt, og det er fortsatt uklart hvordan narkotikaen har kommet om bord på vårt skip. Vi samarbeider med relevante myndigheter for å bistå i etterforskningen, skriver rederiet i en pressemelding.
Skipet skal ha kommet fra Mexico via Ecuador, Panama og Kina før det la til i Sør-Korea. Kapteinen og mannskapet etterforskes. Sør-Korea har strenge narkotikalover, og lovbrudd kan straffes med fengsel opp til 15 år.
– Vårt mannskap på skipet er fra Filippinene. De befinner seg fortsatt om bord og vi har skaffet advokat for å bistå dem i denne krevende situasjonen, skriver rederiet.
– JJ Ugland-selskapene tar denne saken svært alvorlig. Vi har nulltoleranse for ulovlige handlinger og følger alle sikkerhets- og kontrollrutiner som kreves i vår drift.
Myndighetene hadde fått tips om smuglingen fra amerikanske FBI. Det tidligere største beslaget på narkotikasmugling i Sør-Korea var på 404 kilo metamfetamin i 2021, ifølge en talsperson fra tollvesenet.
Klimameldingen kommer neste uke
Regjeringens nye klimamelding – med klimamål fram mot 2035 – kommer i neste uke, forteller statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Om én uke legger vi fram en ny klimamelding – som setter nye mål for 2035 på vei mot lavutslippssamfunnet i 2050, sa Støre i sin landsmøtetale torsdag formiddag
Klimameldingen skulle egentlig legges fram i fjor, men ble utsatt til denne våren. I praksis må den legges fram nå for at Stortinget skal rekke å behandle den før valget. Støre hevdet i talen sin at ingen andre partier rekker hånden i været for at Norge skal nå målet fra klimamålene fra Paris.
– Men det gjør vi, og det gjør jeg her igjen: Norge skal nå målet fra Paris-avtalen innen 2030, og vi skal gjøre det sammen med Europa, sa Støre. Han viste til at regjeringen legger fram årlige klimabudsjetter, som teller utslipp i tonn. – Og vi har brede nasjonale tiltak – og målrettede, lokale tiltak for klima, miljø og natur, sa Støre.
Makspris på 1,38 kroner per kWh for strøm fredag
Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 1,38 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 1,18 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 29,3 øre, i Nord-Norge blir den 7,4 øre, og i Vest-Norge blir den 56,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,95 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 1 og 2 på natten i Nord-Norge, da på -0,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 41,2 øre, Sørvest-Norge 42,1 øre, Midt-Norge 3,5 øre og Vest-Norge 38,6 øre.
Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,32 kroner per kWh og -0,05 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,024 kroner per kWh og 55,9 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Varmeste tolv måneder i Australia på 100 år
Gjennomsnittstemperaturen i Australia den siste 12-månedersperioden var 1,61 grader varmere enn snittet. Det er rekord så lenge målingene har pågått.
– Dette er godt over det vi forventet, selv med feilmargin fra avrunding. Forskjellen er mye større enn det, sier klimaforsker Simon Grainger i det australske meteorologiske instituttet.
Han forteller om mange hetebølger og få kuldeperioder det siste året. Været i Australia de siste tolv månedene har vært preget av kraftige flommer, tropiske sykloner og bleking av korallrevene som følge av høy overflatetemperatur i havet.
Årets mars måned satte også varmerekord, mer enn to grader over gjennomsnittet. Temperaturmålingene i Australia har pågått i over 100 år.
Eide: USAs forsvarskrav og nye tollmurer henger ikke på greip
Donald Trumps tollmurer strider mot intensjonen i Nato-traktaten, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Eide kom torsdag til Brussel og Natos utenriksministermøte. Der ble han og andre europeiske ministre møtt av følgende beskjed fra USAs utenriksminister Marco Rubio:
Forsvarsbudsjettene må opp på 5 prosent av BNP.
Kvelden før hadde USAs president Donald Trump innført sine varslede tollmurer, med blant annet 16 prosent for Norge og 20 prosent for EU.
Torsdag raste børsene over hele verden.
– Åpenbar kobling
– Dette er en av de mest åpenbare koblingene til dette møtet. For hvis vi nå får resesjon i verdensøkonomien, også i vestlige land, blir mulighetene for å øke forsvarsbudsjettene mye mindre. Så hvis man vil ha et sterkt Nato, så bør man sørge for å ha mest mulig økonomisk vekst i Nato-landene, sier Eide til NTB.
I Nato-traktatens artikkel 2 heter det at landene forplikter seg til å «fremme vilkårene for stabilitet og velferd» og skal unngå å bruke økonomiske maktmidler mot hverandre.
Trumps tollmurer, som ble kunngjort onsdag kveld, gjør det stikk motsatte, mener Eide.
– Ingen vil tjene på en tollkrig, slår han fast.
Dårlig stemning
Norge er ikke det eneste som vil løfte fram at disse tingene ikke henger sammen i samtaler med Rubio, som er i Nato for første gang.
– Jeg tror både jeg og sånn cirka alle andre kommer til å nevne dette, sier Eide.
Han tror handelskrigen vil sette sitt preg på Nato-møtet.
– Dette skaper ikke den beste grunnstemningen.
Advarer om kraftig flom og storm i USA
Kraftig uvær rammer sørlige og sentrale deler av USA. Myndighetene har sendt ut varsel om historisk kraftig regn.
Farevarselet gjelder et stort område mellom Texas og Michigan, hvor det de siste dagene har vært kraftig regn, vind og flom.
Onsdag ble det rapportert om minst 19 tornadoer, som gjorde store skader på bygninger. Åtte personer ble skadet, og flere hundre tusen mistet strømmen.
USAs meteorologiske institutt National Weather Service (NWS) omtaler uværet onsdag som bare starten på et «katastrofalt og potensielt historisk kraftig regnvær».
NWS advarer om 100-årsflom i Arkansas, Missouri, Tennessee og Mississippi med forventet nedbør opp til 380 millimeter i løpet av helgen.
Rubio med klar beskjed til Nato-møtet: 5 prosent til forsvar
USAs utenriksminister Marco Rubio har med seg en krystallklar beskjed til allierte på Natos utenriksministermøte: Forsvarsbudsjettene må opp på 5 prosent.
– På vei til Natos utenriksministermøte med en beskjed fra Potus (president Donald Trump) om 5 prosent til forsvar. Det er på tide at Europa investerer mer i kollektiv sikkerhet, skriver Rubio på X/Twitter.
– Jeg ser fram til å styrke det transatlantiske partnerskapet for å trygge amerikanere, skriver han.