Polen: Mannen som er etterlyst i forbindelse med Nord Stream-sabotasjen, har flyktet til Ukraina
En tysk domstol har etterlyst en ukrainsk dykkerinstruktør som er mistenkt for sabotasje mot gassrørledningen Nord Stream i 2022. Mannen har flyktet til Ukraina, ifølge Polen.
Den 44 år gamle dykkeren ble sporet opp ved hjelp av en fotoboks, som fanget opp at bilen han reiste i, ble observert ikke langt fra der seilbåten «Andromeda» lå like før sabotasjen, melder svenske Expressen.
Tyske etterforskere mener at denne båten ble brukt under sabotasjen.
Ukrainer bosatt i Polen
Ifølge Expressen er det snakk om en 44-åring. Han er bosatt i Polen, men er ukrainsk statsborger.
Ifølge de tyske avisene Die Zeit og Süddeutsche Zeitung ble etterlysningen sendt allerede i juni.
En ikke navngitt talsperson for den tyske regjeringen sier ifølge Reuters at etterforskningen av saken har høyeste prioritet, men at tyske myndigheter ikke kan komme med noen oppdateringer.
Etterforskningen av sabotasjen har ikke gått ut over Tysklands forhold til Ukraina, sier den samme regjeringstalspersonen.
– Krysset grensen i juni
En talsperson for polske myndigheter sier at det dreier seg om en mann som blir omtalt som «Volodymyr Z.». I tråd med polsk lov oppgis ikke etternavnet.
– Til syvende og sist ble ikke Volodymyr Z. pågrepet, fordi han i starten av juli krysset den polsk-ukrainske grensa, skriver talskvinnen Anna Adamiak på epost til Reuters.
To andre personer har også status som mistenkt, melder Expressen. De skal også være ukrainske statsborgere og erfarne dykkere.
Trioen antas å være del av en gruppe på fem personer som seilte ut i Østersjøen i båten.
Kontroversielt prosjekt
Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble ødelagt av flere eksplosjoner utenfor øya Bornholm i Østersjøen i september 2022. Gassrørledningene ble bygget for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland.
Prosjektet var kontroversielt, særlig etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar samme år.
Russland ga først USA, Storbritannia og Ukraina skylden for eksplosjonene, som i stor grad kuttet den russiske gassforbindelsen til det europeiske markedet. Landene har nektet for å være involvert.
Saken ble etterforsket av Tyskland, Danmark og Sverige, og svenske myndigheter fant spor av eksplosiver på flere objekter som ble hentet fra åstedet. De svenske og danske etterforskningene ble henlagt i februar, uten at noen mistenkte ble navngitt.
SV om budsjettforhandlingene: – Fortsatt stor avstand
Regjeringspartiene og SV rekker ikke planen om å bli ferdig med forhandlingene om neste års statsbudsjettet til mandag. Avstanden betegnes som stor.
– Vi jobber på. Avstanden er fortsatt stor, men jeg opplever en konstruktiv motpart, sier SVs forhandlingsleder Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV startet opp forhandlingene om budsjettet 14. november.
Etter ti dager med flere møter gjenstår ennå en del, ifølge Fylkesnes.
Rekker ikke planen
Opprinnelig hadde partiene en plan om å bli ferdige til mandag, når opposisjonspartiene skal komme med sine merknader til regjeringens budsjettforslag.
– Vi kommer ikke til å bli ferdig i morgen, slår Fylkesnes fast søndag kveld.
Neste frist er fredag 29. november, når finanskomiteen på Stortinget skal komme med sin innstilling til budsjettet.
Men i prinsippet kan regjeringspartiene og SV vente helt til budsjettet skal behandles i Stortinget 5. desember med å legge fram sitt forslag.
– Spesielt krevende
SV har tidligere sagt at årets budsjettforhandlinger er spesielt krevende. De har blant annet krevd gjennomslag når det gjelder oljepolitikk, natur og omfordeling.
– De rikeste i Norge må bidra mer – like mye som vanlige folk gjør. Det gjør de ikke i dag. Sykepleiere betaler langt mer til fellesskapet av andelen av sin inntekt enn de aller rikeste, sa Fylkesnes da forhandlingene startet.
– Det er grunn til å forvente mange lange kvelder og netter, men sånn jeg opplever SV, er de en konstruktiv forhandlingsmotpart, sa Senterpartiets finanspolitiske talsperson Ole André Myhrvold til NTB på vei inn til forhandlingene.
Det er Tuva Moflag som leder forhandlingene for Arbeiderpartiet, og Ole André Myhrvold for Senterpartiet.
Opprinnelig var det finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski som skulle lede forhandlingene fra SVs side, men 7. november ble hun sykmeldt i tre uker.
Hizbollah hevder å ha angrepet israelske baser
Hizbollah-bevegelsen i Libanon hevder å ha angrepet to israelske baser søndag.
Den israelske flåtebasen Ashdod skal ha blitt rammet av et droneangrep søndag, ifølge Hizbollah.
Senere søndag hevdet Hizbollah å ha angrepet en annen militærbase nord i Israel, Zvulun Military Industries Base, nord for Haifa, melder Al Jazeera.
Den libanesiske bevegelsen hevder også at den har ødelagt seks israelske stridsvogner sør i Libanon.
Israel har så langt ikke kommentert noen av påstandene.
Mann i 30-årene fikk bil over seg i Rennebu
En mann som jobbet på en bil i Rennebu, er kjørt til sykehus etter å ha fått bilen over seg. Trolig har en jekk glidd unna i forkant.
– Kom seg selv ut, men er tatt med av ambulanse og kjøres til sykehus. Politiet gjør undersøkelser på stedet. Ukjent skadegrad på pasienten, melder politiet i Trøndelag.
De meldte om saken klokka 16.30.
Jakthund tatt av ulv i Åsnes i Innlandet
En elghund som var ute på jakt, ble tatt av ulv i Åsnes kommune i Innlandet lørdag ettermiddag.
– Vi har undersøkt den. Vi konkluderer med at det er ulv som har tatt den, sier rådgiver Simen Bredvold i Statens naturoppsyn (SNO) til NRK.
Hunden gikk løs, og hundeeieren så ikke selve angrepet, men fant hunden sin død.
Sist gang en hund ble drept av ulv var i fjor i Kongsvinger, ifølge Rovbase.
Det blir ikke skadefelling som følge av angrepet, sier Thomas Olstad hos Statsforvalteren i Innlandet til kanalen.
Nye angrep mellom Israel og Hizbollah – meldt om angrep i både Beirut og Israel
To israelske luftangrep rammet Sør-Beirut i Libanon søndag ettermiddag, etter at Hizbollah såret flere mennesker i omfattende rakettangrep mot Israel.
Den israelske hæren (IDF) utstedte evakueringsordre i Beirut i forkant av angrepene, som rammet to sørlige forsteder i hovedstaden søndag ettermiddag, melder libanesiske statlige medier.
– Israelske krigsfly gjennomførte to voldelige angrep mot Beiruts særlige forsteder i Kafaat-området, heter det i en melding fra libanesiske NNA.
Angrepet skjer samme dag som Hizbollah-militsen avfyrte 150 raketter mot sentrale og nordlige Israel, inkludert Tel Aviv. På kun noen minutter ble 30 raketter rettet mot kystbyen Haifa og den vestlige Galileo-regionen, hvorav noen ble nedskutt, ifølge IDF.
Flere personer er meldt såret etter angrepene i Israel søndag. Angrepene der kom én dag etter at israelske luftangrep i Beirut tok livet av minst 20 personer.
Været fører til flere kansellerte fly på Værnes
Kraftig sidevind har ført til at tre fly har måttet snu rett før landing på Værnes søndag. Flere fly er også kansellert.
– Det er tre fly som har snudd. Siden disse har skulle dratt videre har dette ført til kanselleringer, sier operativ flysjef Morten Ulsnes på Værnes lufthavn til Adresseavisen.
Søndag ettermiddag er det bare ankomstene som er problematiske.
– Banene er bra, og flyene som skal ta av, har ikke hatt noen problemer, sier han.
Avgangen klokka 14.40 til København og avgangene klokka 17.05 til Bergen og Stavanger er innstilt. Ankomstene klokka 14.50 fra Bodø og Brønnøysund, samt klokka 16.30 fra Stavanger har også blitt innstilt.
Color Line kansellerer danskeferge
Color Line har kansellert kveldens seilas med Superspeed 1 fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand. Årsaken er været.
Fergen skulle opprinnelig ha gått klokka 20.45. Returen fra Kristiansand til Hirtshals mandag morgen klokka 8 er også kansellert.
– På seilingen fra Hirtshals søndag kveld skulle det vært med 283 passasjerer, opplyser salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line til Fædrelandsvennen.
Det er meldt kraftig vind i Skagerrak, og det er årsaken.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 41,4 øre per kWh mandag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 41,4 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 49,4 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 8,3 øre høyere enn søndag og 67,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen mandag på 49,4 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 9,5 øre høyere enn søndag og 95,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 83,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 18,8 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 8,3 øre per kWh mandag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 8,3 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 10,7 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 0,3 øre høyere enn søndag og 27,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen mandag på 10,7 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 0,4 øre høyere enn søndag og 31,1 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 28,1 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 2,1 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 20,3 øre per kWh mandag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 20,3 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 25,009 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 4,09 øre høyere enn søndag og 34,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen mandag på 25,009 øre per kWh er mellom klokken 21 og 22. Den er 4,4 øre høyere enn søndag og 46,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 53,06 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 7,04 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.