01:20:33Nyhetsstudio

Russiske myndigheter: En person drept i ukrainsk droneangrep i nærheten av Krim

Ifølge russiske myndigheter er en person drept i et ukrainsk droneangrep på en ferge sør i Russland tirsdag. Ytterligere fem personer skal være såret.

Angrepet skjedde 12 kilometer fra Kertsjbroen mellom Russland og den annekterte Krim-halvøya.

– Dessverre er det skadede og døde blant mannskapet og havnepersonalet, sier guvernør Venjamin Kondratjev i Krasnodar.

I løpet av krigen har Ukraina rammet en rekke russiske marinefartøyer i Svartehavet, men vellykkede angrep så langt øst er sjeldne. Halvøya Krim er et viktig knutepunkt og forsyningsvei for den russiske hæren.

Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Ukraina og et svært stort flertall av verdens land anser fortsatt Krim som ukrainsk territorium.

Romfartøyet Starliner har forlatt den Internasjonale romstasjonen

Boeings romfartøy Starliner har forlatt den Internasjonale romstasjonen (ISS) uten passasjerer. Fartøyet starter nå en seks timer lang tur hjem til jorda.

På grunn av flere tekniske problemer lar Nasa de to astronautene Butch Wilmore og Suni Williams, som var om bord under oppskytningen i juni, bli igjen på romstasjonen.

De skal hentes hjem med et av Space Xs romfartøy tidlig neste år, til tross for at turen egentlig bare skulle vare i åtte dager.

Astronautene forlot jorda 5. juni, men i løpet av de første 24 timene sviktet fem av de 28 framdriftsenhetene om bord. Det oppsto også flere lekkasjer av helium, som brukes i framdriftssystemet.

Nå er de ikke ventet hjem før februar.

At oppdraget med å sørge for hjemturen går til den argeste konkurrenten i romfartsindustrien, gnir salt i såret for kriserammede Boeing. Kvalitetsproblemer i produksjonen av passasjerfly, selskapets viktigste produkt, har i flere år preget den amerikanske luftfartskjempen.

Verste uke på Wall Street på halvannet år

Wall Street leverte denne uken den verste uken siden mars 2023. S&P 500-indeksen endte ned hele 4,2 prosent siden forrige fredag.

Årsaken er svakere jobbtall fra USA enn ventet, ifølge analytikerne. For uken sett under ett endte Dow-Jones-indeksen ned 2,9 prosent, mens Nasdaq-indeksen falt hele 5,8 prosent.

Fredag åpnet de tre ledende aksjeindeksene i USA med oppgang, men det tok ikke lang tid før det gikk nedover igjen.

Ved stengetid fredag var den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned med 2,55 prosent, mens Dow Jones-indeksen hadde en nedgang på 1,01 prosent. Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt med 1,74 prosent siden åpning fredag.

Det var de største teknologigigantene som tok de verste slagene på ukas siste handelsdag. Apple falt med 0,70 prosent, mens Meta og Alphabet endte ned hele 3,21 prosent og 4,08 prosent.

– Markedet er litt nervøst, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Han sier at han regnet med at det kunne bli «litt surt» på børsene etter jobbrapporten, altså den amerikanske arbeidsrapporten «nonfarm payrolls» som ble sluppet fredag. Den viste et lavere antall nye jobber i USA i august enn ventet.

Bruce peker på svakere vekst i sysselsettingen enn ventet og nedjusteringer av veksten i tidligere måneder.

– Jeg tror nok man håpet på en klar bekreftelse på at resesjonsfrykten var overdrevet. Det er ikke noe som tyder på resesjon i rapporten, men rapporten var heller ikke sterk, sier han.

Norge signerte maritim samarbeidsavtale til støtte for Ukraina

Under et møte i Ukraine Defense Contact Group fredag undertegnet Norge og fem andre land en ny samarbeidsavtale.

Avtalen skal fastsette strukturen og styringen for den maritime koalisjonen på tvers av de strategiske, operasjonelle og taktiske nivåene, opplyser Forsvarsdepartementet på sine nettsider.

– Norge gjør det vi kan for å hjelpe. Den maritime koalisjonen som vi leder sammen med Storbritannia, er et viktig bidrag til Ukrainas forsvarskamp. Å sikre åpne sjøruter i Svartehavet er viktig for Ukrainas korneksport, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Koalisjonen, som skal støtte Ukraina i arbeidet med å bygge en varig maritim kapasitet, er ledet av Norge og Storbritannia. Ukraina, Frankrike, Spania og Sverige har også undertegnet avtalen.

– Norge har allerede gjennomført opplæring av ukrainske soldater i småbåtoperasjoner. Dette vil vi bygge videre på. Målet er å bistå Ukraina med å styrke sikkerheten langs kysten og til havs og å bygge en varig maritim kapasitet, sier Gram.

Laveste oljepris på halvannet år

Prisen på nordsjøolje falt fredag til det laveste nivået på halvannet år og kostet sent på ettermiddagen 71,07 dollar per fat.

Bekymring for treg vekst i verdensøkonomien veide tyngre enn nyheten dagen før om at åtte land i Opec+ var blitt enige om å forlenge sitt frivillige produksjonskutt.

Litt etter klokken 18 lå prisen på nordsjøolje altså på 71,07 dollar fatet, en nedgang på 2,2 prosent. Samtidig kostet et fat amerikansk lettolje 67,59 dollar, noe som er et prisfall på 2,3 prosent.

Flere personer har fått påvist antibiotikaresistente bakterier ved Oslo universitetssykehus

Ved Oslo universitetssykehus har flere personer fått påvist antibiotikaresistente bakterier. – Går utover driften på sykehuset, sier en avdelingsleder til VG.

Flere tilfeller av meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA) har blitt påvist siden fredag forrige uke.

Avdelingsleder på smittevernavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS), Egil Lingaas, vil ikke kommentere hvor mange tilfeller det dreier seg om, men bekrefter til VG at 110 studenter og opptil 40 lærere, leger og pasienter har blitt eller skal bli testet for bakteriene.

– Hittil er det ikke noe smitteutbrudd. Selv om vi finner flere samtidig, så er det ikke nok til å si at det er smitteutbrudd. Min rolle er å finne smittekilde, hvem som er smittet og identifisere, sier Lingaas.

Han understreker at eventuell smitte til pasienter kan være alvorlig og sier at de nå jobber med å skaffe seg oversikt. Prøvesvar ventes å foreligge i løpet av den kommende uken.

– Jeg kan si at generelt når vi har disse bakteriene, så går det utover driften, fordi isoleringen krever enerom. Og man må ha eget personell og ekstra klær, så koster det penger og påvirker sykehusets kapasitet. Det har store konsekvenser for pasienter og ansatte, sier Lingaas.

Austin: Langdistanseangrep med amerikanske våpen vil ikke endre krigens gang

Å bruke våpen donert av USA til å utføre angrep langt inn på russisk territorium vil ikke være et vendepunkt i krigen for Ukraina, sier USAs forsvarsminister.

Uttalelsen fra Lloyd Austin er en forsiktig avvisning av Ukrainas ønske om å fjerne restriksjonene på bruk av våpen levert fra USA.

Etter et møte i den såkalte Ramstein-gruppen fredag, understreker Austin overfor pressen at det ikke finnes noe spesifikt våpen som vil snu krigslykken for ukrainerne.

Han påpekte at Russland har flyttet sine glidebomber utenfor rekkevidden til ATACMS-rakettene, mens Ukraina har betydelig kapasitet til å utføre angrep mot mål som ligger bortenfor rekkevidden til de britiske Storm Shadow-krysserrakettene.

Ramstein-gruppen består av over 50 land – inkludert USA og de øvrige Nato-landene – som samordner den militære hjelpen til Ukraina. Gruppen har fått navn etter den amerikanske flybasen i Tyskland, de den holder sine møter.

På møtet kunngjorde Austin også at USA vil levere våpen – inkludert artilleri og luftvernammunisjon – for ytterligere 250 millioner dollar eller snaut 2,7 milliarder kroner.

Blek avslutning på mørk børs-uke

Det har ikke vært en jubel-uke på Oslo Børs, forrige fredag var hovedindeksen nesten 50 poeng høyere enn ved stengetid i dag, da endte den på 1385,94 poeng.

Bare for denne handelsdagen betyr det en nedgang på 0,56 prosent.

Fredagshandelen gikk i rødt for de tre mest omsatte selskapene på børsen, ledet av Equinor og Aker BP, med en nedgang på henholdsvis 0,83 og 2,87 prosent.

For flyselskapet Norwegian, som tidligere i uken fløy høyt, ble det en brå landing på fredag. Selskapet er på listen over de mest omsatte selskapene, men i negativt fortegn med en nedgang på 7,4 prosent.

Oljeprisen falt 1,3 dollar fatet målt mot torsdag ettermiddag. Et fat nordsjøolje ble omsatt for 72,40 dollar.

På de toneangivende europeiske børsene var det blanda drops denne fredagen. Dax 30 i Frankfurt lå ned 0,98 ved stengetid i Oslo. Svak nedgang var det også i Paris og London. CAC 40 i den franske hovedstaden var ned 0,09 prosent, og FTSE 100 i London ned 0,19 prosent

Telegram-sjef lover ny tilnærming til moderering

Telegram-sjefen, som nylig ble løslatt mot kausjon i Frankrike, lover en ny tilnærming til moderering og fjerner eller skur av funksjoner som er blitt misbrukt.

Pavel Durov sier en liten andel av brukerne har drevet ulovlig virksomhet som har satt interessene til nærmere en milliard brukere av meldingstjenesten i fare.

– Mens 99.999 prosent av brukerne ikke har noe med kriminalitet å gjøre, skaper de 0,001 prosentene som driver ulovlig virksomhet, et dårlig inntrykk av hele plattformen, skriver Durov på nettopp Telegram.

– Derfor går vi nå inn for å endre moderering fra å være et område som får kritikk til ett som får skryt, legger han til.

Franske myndigheter mener at Telegrams manglende moderering og samarbeid med myndighetene gjør selskapet medskyldig i narkotikahandel, overgrep og bedrageri.

Ifølge Durov har Telegram nå passert 10 millioner betalende brukere.

Forventer store utfordringer i helgetrafikken etter jordras – stor fare for flere ras

E18 ved Lundeslettene i Tvedestrand kommune ble natt til fredag stengt på grunn av jordras. Ingen biler er tatt av raset. Veien kan bli stengt i lang tid.

Fredag formiddag startet oppryddingsarbeidet på stedet, ifølge Fædrelandsvennen.

En geolog og geotekniker har undersøkt rasstedet blant annet med drone, situasjonen er vurdert som utrygg.

– Det er stor fare for at det kan rase mer, og det kreves derfor rensking både av den lia der skredet har gått, og av terrenget rundt. Deretter kan det ryddes og sikres, med sikte på – i første omgang – å kunne åpne ett kjørefelt, sier byggeleder Ina Rognlid i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Foreløpig ser det ut som det er partier på begge sider av raset som er for ustabile til å kunne bli stående på sikt, sier senioringeniør Rudi Malmo i Statens vegvesen.

Det kan bety lange køer om man hadde tenkt å kjøre E18 gjennom Tvedestrand i helgen.

– Skal du kjøre på E18 gjennom Tvedestrand kommune denne helga så må du være forberedt på at veien er stengt, at omkjøringsveien tar minst 30 minutter lengre tid, og at det i tillegg kan være kø på omkjøringsveien, forteller Rognlid.

Kan forbli stengt i to uker

– Vi håper at vi kan åpne trafikk på ett felt når alt løst fjell er fjernet. Vi vil fortsette sikringsarbeidet mens trafikken går forbi, sier senioringeniør Malmo.

Det kan i verste fall ta 14 dager før veien åpner igjen.

Raset gikk like før klokken 3 fra en bratt skråning over veien ved Lundeslettene i Tvedestrand. Seks personer ble evakuert.

Det er omkjøring via Vegårshei, noe som kan by på utfordringer.

Ber bilister vurdere om de må kjøre

– Vi er klar over at det er en utfordrende omkjøringsvei. Det kan bli vanskelige trafikkforhold hvis det blir mye trafikk. Vi har satt ut trafikkdirigenter på ulike punkter langs omkjøringsveien, men vi oppfordrer alle trafikanter til å beregne god tid, sier byggeleder Ina Rognlid i Statens vegvesen.

Statens vegvesen ber bilister vurdere hvorvidt de må kjøre.

– Det er fredag og normalt en dag med mye trafikk etter hvert, sier Rognlid.

Omkjøringsveien er ikke godkjent for modulvogntog.

Raset gikk like før klokken 3 natt til fredag og er rundt 100 meter langt, ifølge politiet.

Norge skal ikke levere tog til Ukraina

Norge kommer ikke til å levere tog til Ukraina fordi det ikke er praktisk mulig for det krigsherjede landet å ta dem imot.

Etter avtale med ukrainske myndigheter var fire togsett gjort klare for levering til Ukraina denne våren, men nå er donasjonen isteden avsluttet, opplyser Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

Siden i fjor har norske og ukrainske myndigheter vært i dialog om å donere norske togsett til Ukraina, men før sommeren ble det klart at det ikke lar seg gjøre.

Togdonasjonen var en del av EUs program for sivil beredskap (UCPM).

Nå som disse togene ikke skal til Ukraina likevel, undersøker norske myndigheter om det er interesse for å kjøpe togene til markedspris i andre europeiske land.