Russiske myndigheter: En person drept i ukrainsk droneangrep i nærheten av Krim
Ifølge russiske myndigheter er en person drept i et ukrainsk droneangrep på en ferge sør i Russland tirsdag. Ytterligere fem personer skal være såret.
Angrepet skjedde 12 kilometer fra Kertsjbroen mellom Russland og den annekterte Krim-halvøya.
– Dessverre er det skadede og døde blant mannskapet og havnepersonalet, sier guvernør Venjamin Kondratjev i Krasnodar.
I løpet av krigen har Ukraina rammet en rekke russiske marinefartøyer i Svartehavet, men vellykkede angrep så langt øst er sjeldne. Halvøya Krim er et viktig knutepunkt og forsyningsvei for den russiske hæren.
Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Ukraina og et svært stort flertall av verdens land anser fortsatt Krim som ukrainsk territorium.
Bil truffet av steinras på E10 i Vågan i Nordland
Det har gått et steinras på E10 ikke langt unna Henningsvær i Lofoten. Trolig er ingen skadet, men en bilist kommer seg ikke ut av bilen sin.
Det brenner også i terrenget ved rasstedet, trolig er det noen kraftledninger som har gått med, skriver operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt i politiloggen.
Politiet meldte om steinraset klokka 11.22. E10 er stengt på stedet, som er drøyt 16 kilometer vest for kommunesenteret Svolvær, og biler bes om å snu.
Høyeste antall konkurser på 6 år
De siste tolv månedene var det nesten 4000 aksjeselskap som gikk konkurs i Norge, viser nye tall. Det er en økning på 11,5 prosent fra året før.
Antal konkurser er det høyeste som er målt i noen tolvmånedersperiode siden data- og teknologiselskapet Experian Norge startet konkursanalysene sine i 2019, året før pandemien.
Analytiker Julie Berg peker på at de internasjonalt ustabile tidene også påvirker oss i Norge.
– Med tanke på de nåværende økonomiske utfordringene globalt er det spesielt viktig å være godt forberedt. Selv om du ikke planlegger virksomhet i utlandet, kan du være avhengig av importerte råvarer eller komponenter – noe som betyr at du fortsatt kan bli påvirket av endringer i det globale markedet, sier hun i en pressemelding.
Bygg- og anleggsbransjen er den som sliter med flest konkurser, mens eiendomsbransjen har den største økningen med 15,2 prosent. Fylkene med størst konkursøkning i løpet av de siste tolv månedene er Agder, med 35,9 prosent, og Innlandet med 18,8 prosent.
Støre fastholder: Regjeringens skattepolitikk er forutsigbar
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk ikke med på Høyres premiss om at det har vært mye uro i skattepolitikken under hans regjering.
Det var skatt som sto i fokus da opposisjonen fikk mulighet til å grille statsministeren i spørretimen på Stortinget onsdag.
– Det jeg lurer på, er om statsministeren vil erkjenne at det har vært i overkant mye uro og uforutsigbarhet i skattepolitikken ført av hans regjering og som har rammet næringslivet unødvendig hardt her hjemme de siste fire årene? sa Høyre-nestleder Henrik Asheim i et oppfølgingsspørsmål.
– Nei, president, det vil jeg ikke erkjenne, kom det kontant fra Støre.
Forsvarte lakseskatten
Både overfor Asheim og Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn var hovedpoengene de samme: Støre la vekt på at norsk økonomi går godt, at arbeidsledigheten er lav, og at også midlertidige grep som økt arbeidsgiveravgift er blitt utfaset etter å ha blitt innført.
Også den omstridte lakseskatten, eller grunnrenteskatten på havbruk som den egentlig heter, fikk et varmt forsvar fra statsministeren.
– Det er et historisk riktig grep. Det skapte mye støy, sånn blir det når man innfører store endringer, men det kompletterer det norske skatte- og avgiftssystemet med tanke på naturressurser og bruken av dem.
Vil ikke garantere samme skatte- og avgiftsnivå for bedrifter alene
Samtidig var Støre tydelig på at regjeringen har gjort det han kaller «skattevekslinger» for å møte midlertidige utfordringer, og at han mener det var riktig.
Rotevatn ville vite om Arbeiderpartiets skattepolitikk innebærer at både skatte- og avgiftsnivået for bedrifter skal forbli uendret, eller bare skattenivået.
– Det tydelige svaret er at det samlede skatte- og avgiftsnivået for bedrifter og personer skal være på dagens nivå, svarte Støre.
Resultatfall for Volvo: – Tollsatsene har ført til usikkerhet
Svenske Volvo opplevde fall i både bilsalg og resultat i første kvartal i 2025. Tollsatsene begynner å merkes på bunnlinjen, ifølge bilprodusenten.
Kvartalsresultat etter skatt falt med 30 prosent og bilsalget med 9 prosent.
– De nylig innførte tollsatsene og andre handelsrestriksjoner og de som er ventet, fra USA og andre land, har ført til kraftig usikkerhet om forholdene i markedene Volvo handler i, og også i forbindelse med globale og regionale forsyningskjeder, skriver Volvo Group i en uttalelse.
Volvo produserer alle bilene de selger i det amerikanske markedet på en fabrikk i USA, men tollsatsene kan påvirke tilgangen på deler som brukes i produksjonen.
Selskapet har nedjustert anslaget for bilsalget i USA med 25.000 til totalt 275.000 biler, men holder foreløpig salgsanslaget for Europa og Kina uendret.
Datatilsynet advarer: Dramatisk økning i antall dataangrep
Antall tilsiktede digitale angrep mot norske virksomheter, som har ført til brudd på personopplysningssikkerheten, har økt med 39 prosent fra 2023 til 2024.
Ifølge Datatilsynet blir metodene stadig mer avanserte, automatiserte og alvorlige.
– Det gjenspeiler dessverre den trusselsituasjonen som omgir norske virksomheter. Aktører benytter teknologi som også er helt ny for mange av oss teknologer og som krever spesialkompetanse for å forstå, sier seksjonssjef for teknologi, sikkerhet og tilsyn Kristine Stenbro i Datatilsynet til Altinget.
Det siste året har det også kommet teknologi som gjør at angripere kan omgå to-faktor-autentisering.
– Teknologien for å omgå de nyeste beskyttelsestiltakene utvikles så fort at selv veiledningsaktører som oss sliter med å gi ut oppdatert veiledning raskt nok, sier Stenbro
Til sammen ble det i fjor meldt om 305 angrep til Datatilsynet. Det er en økning fra 219 året før. Offentlig sektor topper statistikken.
Stenbro er særlig bekymret for kommuner og fylkeskommuner, som sliter med å få på plass gode mekanismer for å stoppe angrepene.
Avdelingsdirektør for strategisk IKT og digitalisering i kommunenes interesseorganisasjon (KS) Asbjørn Finstad mener det trengs sterkere nasjonal innsats for å sikre kommunesektoren.
Han etterspør økte ressurser, bedre verktøy og tydeligere nasjonale føringer.
– Digital sikkerhet i noen kommuner er personavhengig. Det er ikke en bærekraftig modell i møte med stadig mer komplekse trusler, sier Finstad.
Trafikken gjenopptatt på Bergen lufthavn
Et lag med tett tåke har lagt seg over flyplassen i Bergen onsdag morgen. Dermed er det stans i all trafikk inntil videre.
– Det seg inn veldig tett tåke nå på morgenen. Nå er det svært dårlig sikt der ute. Så da avventes det til det blir litt bedre sikt, sier operativ sjef Øystein Skaar på Flesland til Bergens Tidende.
Det siste flyet som kunne lette før tåken tok overhånd, dro av gårde klokka 7.03. Den siste ankomsten landet 7.12.
– Det ligger veldig lokalt, den tåken. Bare rett oppe på Kokstad er det ikke tåke. Så forhåpentligvis blir det ikke så lenge til det slipper taket, sier Skaar.
Vår Energi med overskudd på 453 millioner dollar i første kvartal
Oljeselskapet Vår Energi melder om et kvartalsresultat på 453 millioner dollar for første kvartal, opp fra 100 millioner i samme kvartal i fjor.
Det går fram av selskapets resultat som ble lagt fram onsdag morgen.
– Vi er glade for å levere sterke resultater i tråd med forventningene, skriver selskapet i børsmeldingen.
Støre avviser amerikansk press om fregattkjøp
Når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i Det hvite hus, vil president Donald Trump presse på for at Norge skal kjøpe fregatter fra USA, tror en professor.
Til Klassekampen sier Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole, at fregattkjøp fort kan bli tema når Støre møter Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg (Ap) torsdag.
– Jeg tror Trump vil forsøke å presse på for at Norge skal kjøpe amerikanske fregatter, sier Heier.
– Det vil støtte amerikanske industriarbeidsplasser og teknologiutvikling, så det er jo egentlig mandatet hans å presse på for det, fortsetter han.
Verken Heier eller Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets høgskole, tror at Norge kommer til å velge amerikansk.
– Et fregattkjøp innebærer et langsiktig og tett partnerskap. Tidligere var det et stort pluss å være avhengig av USA – det er det ikke lenger, sier Matlary.
Kina skyter opp romrakett torsdag
Kina skal torsdag skyte opp en Shenzhou-romrakett med tre astronauter til den kinesiske romstasjonen.
Hovedmålet med romferden er å fullføre besetningsbyttet på romstasjon, der mannskapet fra forrige oppskyting har vært det siste halvåret.
De tre astronautene skal etter planen returnere til jorden 29. april.
Musk skal trappe ned Trump-jobbingen i mai
Teknologimilliardær Elon Musk sier han skal trappe ned jobbingen med offentlige utgiftskutt for Donald Trump i mai for å konsentrere seg om å lede Tesla.
Musk sier han skal bruke betydelig mindre tid i effektiviseringsetaten Doge fra neste måned.
Kunngjøringen fra Trump kommer samtidig som Tesla meldte om betydelig lavere overskudd i førte kvartal. Elbilprodusenten endte med et overskudd på 409 millioner dollar – snaut 4,3 milliarder kroner – i årets tre første måneder, sammenlignet med 1,39 milliarder dollar i samme periode i fjor.