Russland mobiliserer 100.000 soldater, hevder Ukraina
Russland mobiliserer 100.000 soldater som kan bli satt inn i en sommeroffensiv, sier sjefen for Ukrainas landstyrker.
Generalløytnant Oleksandr Pavljuk kom med denne uttalelsen fredag.
– Det behøver ikke nødvendigvis bli en offensiv, kanskje soldatene bare skal fylle opp for enheter som er blitt sterkt redusert under krigen. Men det er mulig at vi ved starten på sommeren vil se avdelinger som viser offensive hensikter, sa Pavliuk.
Russlands forsvarsminister sa tidligere i uken at forsvaret skal styrkes med to nye hæravdelinger og 30 nye enheter innen utgangen av året. Den russiske viseforsvarsministeren sa nylig at Russlands og Ukrainas tilgang på ammunisjon er i forholdet sju til én.
Russland skjerpet fredag tonen når det gjelder krigføringen i Ukraina. Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sa at Russland så seg selv i en krigssituasjonen grunnet det han kalte Vestens intervensjon i Ukraina.
Snøvær skaper kaos for flytrafikken i nord
Voldsomt snøvær i Nord-Norge skaper kaos for flytrafikken. I Kirkenes kan ikke fly lande, og i Tromsø ventes det forsinkelser.
– Brøytemannskapet vårt på Kirkenes har jobbet for fullt i hele dag for å holde rullebanen åpen, men det har vært såpass dårlig sikt for flyene at ingen fly har landet på Kirkenes lufthavn så langt i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Jensen i Avinor til TV 2.
Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catarina Solli, opplyser at flere flyginger for Widerøe ikke har kunnet lande i Kirkenes i dag.
Også i Tromsø har det vært stans i flytrafikken. Omtrent klokken 15.30 måtte Tromsø lufthavn stanse flytrafikken fram til 16 for å brøyte, opplyser Solli. Reisende må påregne forsinkelser.
– Det varsles dårligere vær i nord utover ettermiddagen og kvelden. Dessverre er været uforutsigbart og ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi forhånds-kansellerer ikke og håper været gir oss små luker som gjør at vi kan opprettholde planene for flygninger utover dagen, sier Solli.
Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel for Troms og deler av Vest-Finnmark på grunn av svært mye snø. Fredag er det ventet 30 til 50 centimeter snø i løpet av 24 timer. Farevarselet varer fram til søndag klokken 10.
To nye lokomotiver på Nordlandsbanen fra neste år
SJ Norge har måttet innstille nattogene på Nordlandsbanen på grunn av lokomotivmangel. Nå sier samferdselsministeren at det er skaffet to nye lokomotiver.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier til NRK at SJ og Jernbanedirektoratet har vært raske og effektive i lokomotivjakten.
– De har funnet to lokomotiver som kan settes i drift på Nordlandsbanen i 2025, og de er nå i sluttprosess for å sikre leie av disse, sier Nygård.
Tidligere denne uken ble det kjent at nattogene på Nordlandsbanen innstilles inntil nye lokomotiver er på plass.
Lokomotivmangelen skyldes ulykken der et tog kjørte inn i et steinras på Nordlandsbanen, som satte et lokomotiv ut av drift. I tillegg har de eldre Di4-lokomotivene behov for hyppig og omfattende vedlikehold, ifølge SJ, som kjører togene på Nordlandsbanen.
Spansk millionbot til Norwegian
Norwegian er ett av flere flyselskaper som er ilagt store bøter i Spania for å ta ekstra betalt for håndbagasje. Det norske selskapet sier de vil anke boten.
Til sammen er fem lavprisselskaper ilagt bøter for totalt 179 millioner euro – som tilsvarer nærmere 2,1 milliarder kroner med dragens kurs – skriver bransjenettstedet Flysmart24 og viser til spanske Ser.
Norwegians bot er på 1,6 millioner euro eller 18,5 millioner kroner. Selskapet sier til Flysmart24 at de mener deres bagasjepolicy er i tråd med EUs regelverk, og at den er avgjørende for å håndtere vekt og begrenset plass om bord.
– Vi er sterkt uenige i den spanske avgjørelsen, og vil følge opp saken med både EU og spanske myndigheter, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eivind Hammer Myhre i Norwegian.
Den største boten går til Ryanair og lyder på 107 millioner euro, 60 prosent av totalen. EasyJet er ilagt en bot på 29 millioner euro, mens de spanske selskapene Vueling og Volotea får bøter på henholdsvis 39 og 1,2 millioner euro.
Stålkonstruksjon på 200 tonn kan velte på gasstanker i Verdal – sikkerhetsavstand på 100 meter
Det er fare for at en 200 tonns stålkonstruksjon på en henger skal falle og treffe en gasstanker i Verdal. Det er opprettet en sikkerhetssone på 100 meter.
Politiet varslet om hendelsen i politiloggen klokken 13.31 fredag ettermiddag.
Det er fare for at stålkonstruksjonen skal falle av og treffe noen større gasstanker som står plassert like ved.
– Vi ber om at utenforstående holder god avstand, opplyser politiet.
Kommunen har satt krisestab, og Aker Verdal opplyser til NRK at de har egne planer for håndtering av situasjoner som dette.
Stålkonstruksjonen, som veier hele 200 tonn, ble losset av et skip tidligere i dag, skriver Adresseavisen.
Store problemer med helikoptertrafikken på Vestlandet – mange kanselleringer
En rekke helikopteravganger fra Stavanger og Bergen lufthavn må innstilles fredag på grunn av værfenomenet statisk aktivitet.
– På grunn av statisk aktivitet må det påregnes noen forsinkelser utover dagen. Passasjerer bes møte til ordinær tid for innsjekk, opplyser Equinor i en trafikkmelding.
Værfenomenet rammer også helikoptertrafikken til og fra Florø lufthavn. I Kristiansund og Hammerfest er samtlige avganger og ankomster kansellert fredag, ifølge Stavanger Aftenblad.
Equinor opplyser at kansellerte avganger er merket på nettsiden heliport.
Avganger til plattformene Gullfaks, Brage, Oseberg, Deepsea, Statfjord, Troll, Askeladden, Askepott og Kvitebjørn er blant de berørte, skriver Bergens Tidende.
Statisk aktivitet er et værfenomen som er vanlig i Nordsjøen mellom november og april. Det er sjelden farlig for passasjerer eller mannskap, men gjør ofte store skader på helikopter, ifølge NRK. De siste 20 årene har det skjedd 1–2 ganger hver vinter, ifølge kanalen.
Telesikkerhet og beredskap i Trøndelag kan få 50 millioner kroner ekstra
I februar fant Nkom alvorlige sårbarheter i de digitale kommunikasjonsnettene i Trøndelag. Nå foreslår regjeringen å gi 50 millioner ekstra til utbedring.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) påpekte en alvorlige sårbarheter i transportnettene som all mobilkommunikasjon, bredbånd og internett i Nord-Norge og Trøndelag er avhengig av. Nkom mente det var nødvendig med rask utbedring.
Nå foreslår regjeringen 50 millioner kroner ekstra til dette arbeidet, skriver Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet i en pressemelding.
– Tiltakene som nå vil bli satt i verk, vil komme kritiske samfunnsfunksjoner, som helse- og nødetater, til gode, og er særlig viktig i den geopolitiske sikkerhetssituasjonen Norge står overfor, skriver departementet.
De 50 millionene kommer i tillegg til 25 millionene som allerede er satt av innenfor den opprinnelige budsjettposten for telesikkerhet- og beredskap i år.
Regjeringen vil øke militær støtte til Ukraina med 3,5 milliarder
– Ukraina har et akutt og vedvarende behov for militær støtte i møte med den russiske angrepskrigen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.
Økningen skal legge til rette for donasjoner av mer luftvern og styrke F-16-donasjonene med blant annet våpen og reservedeler, samt donasjon av relevant teknologi.
Regjeringen legger opp til å øke støtten til Ukraina utover det som var forutsatt i Nansen-programmet etter behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i juni. Forsvarsdepartementet skriver at dette er i tråd med statsministerens orientering til Stortingets parlamentariske ledere i august.
– Vi vil fortsette å støtte Ukraina med midler og militært materiell både nå og i årene som kommer. Vi vurderer fortløpende hvordan vi best kan støtte Ukraina. Ukraina skal ikke stå alene, sier forsvarsministeren i meldingen.
Regjeringen skal blant annet bruke midlene til donasjon av mer luftvern innenfor en internasjonal ramme og kjøp av materiell knyttet til F-16-donasjonen gjennom den amerikanske Jumpstart-mekanismen.
Økningen som foreslås i 2024 kommer i tillegg til økningen i Nansen-programmet som regjeringen har foreslått fra 2025.
Norge vil gi et tilskudd på 20 millioner kroner til utvikling og kjøp av IT- og kommunikasjonsløsninger for det ukrainske forsvaret og forsvarsdepartementet. Tilskuddet gis gjennom den internasjonale IT-koalisjonen til støtte for Ukraina, går det frem av proposisjonen.
Det totale forsvarsbudsjettet er, etter regjeringens forslag, på over 102 milliarder kroner. Sammenlignet med budsjettproposisjonen er det den ekstra støtten til Ukraina (3,5 milliarder) og åtte millioner kroner i tilskudd til Gladiator som øker budsjettet.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 59,6 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 59,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 73,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 32,4 øre lavere enn fredag og 12,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 73,4 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 64,7 øre lavere enn fredag og 13,1 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,13 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 73,4 øre, dekkes 0,3 øre.
Minsteprisen blir på 34,2 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 11,2 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,2 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 11,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 4,1 øre lavere enn fredag og 20,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 11,4 øre per kWh er mellom klokken 5 og 6 på natten. Den er 9,6 øre lavere enn fredag og 32,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 28,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 10,4 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 29,6 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 35,9 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 3,4 øre høyere enn fredag og 3,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 35,9 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 25,7 øre lavere enn fredag og 8,03 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 66,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 19,3 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.