Skroting av danmarkskabler gir priseffekt på kun 1 prosent, ifølge analytiker
Priseffekten av å ikke fornye de to strømkablene til Danmark vil i årene fremover bare være på 1 prosent, ifølge en prissimulering fra Volue Insights.
De har regnet på hvordan strømprisen påvirkes med og uten de to strømkablene til Danmark.
– Om vi tar ut disse kablene allerede i 2026, så faller utvekslingen med 1,5 TWh, og prisene faller med 2,5 euro – eller nesten 5 prosent, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Europower.
Det er allikevel ikke sikkert at prisene holder seg på dette nivået. Dette fordi det antas at kraftoverskuddet i NO2 (sørlige deler av Sør-Norge) reduseres kraftig i årene fremover, og at det dermed blir mindre eksport.
– I 2029 reduseres eksporten med kun 0,2 TWh, og prisforskjellen er kun 0,5 euro – eller 1 prosent lavere pris, sier Lilleholt.
Hvor stor priseffekt kablene gir, avhenger av om Norge får et kraftoverskudd de neste årene. Dersom Norge klarer å få et overskudd de neste 20–30 årene, kan priseffekten gå tilbake til nesten 5 prosent.
– I mellomtiden har altså disse kablene ganske beskjeden effekt, og kraftmarkedet klarer seg fint både med og uten disse kablene, sier Lilleholt.
Onsdag kom nyheten om at Arbeiderpartiet ikke vil fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026. Dermed er det ingen av de sittende regjeringspartiene som vil bygge nye kabler.
Ny viktig sponsoravtale for hopplandslaget: – Nå kan vi senke skuldrene
Norges hopplandslag er på vei opp og fram økonomisk. Nå er en ny betydelig sponsoravtale signert.
– Jeg skal ikke bruke ordet avgjørende, men den er utrolig viktig, sier sportssjef i hopp Jan-Erik Aalbu til NTB.
Avtalen plasserer seg helt i toppen blant de sponsorene hopplandslaget har fra før, sier han.
– Det er en betydelig sponsor og er utrolig viktig. Da jeg kom inn i sommer var det brokete økonomisk. Vi måtte ha penger. Sakte, men sikkert ser det veldig bra ut. Nå kan vi senke skuldrene inn mot sesongene som kommer, sier han.
I sommer kom beskjeden om at landslagsutøverne måtte ut med 50.000 kroner i egenandel for å være med i sesongen, men i august kom en sponsor inn og forhindret det.
– Det gir en veldig god trygghet for utøverne også, sier Aalbu.
Ressursforskjeller
Den nye avtalen med en utenlandsk bank går over tre år. Det vil gi utøverne ro. De siste årene har norsk hoppsport slitt tungt med sponsorinntekter. Også en annen avtale er forlenget, sier Aalbu.
– Det gjør at vi selv blir bærekraftig ut fra det budsjettet vi har satt. Vi har jobbet målbevisst i markedet.
Han trekker sammenligninger til Tyskland og Østerrike, som har langt flere i støtteapparatet.
– Man trenger ikke være ingeniørutdannet for å se ressursene de (Tyskland og Østerrike) har. Vi har hatt færre folk, og det er på grunn av sponsormangel.
– Alle drar i samme tau
Aalbu kom inn som sportssjef før inneværende sesong. Han kom fra jobben som kommersiell sjef i Norges Håndballforbund. Siden det har han jobbet mye på sponsormarkedet.
– Det har vært en viktigere del enn noe annet egentlig. Det er ikke det som vanligvis skal være hovedgeskjeften.
Nå håper han bedre økonomiske tider skal hjelpe på lagfølelsen.
– Det er ikke støy lenger, og alle drar i samme tau, sier Aalbu.
Han avslutter med å fortelle at det trolig vil komme flere gode nyheter for norsk hoppsport denne sesongen.
Bane Nor mener de har funnet årsaken til togkaoset – trafikken går som normalt
Etter en dag med full stans i togtrafikken, går trafikken som normalt 2. juledag, ifølge Bane Nor. De er nå på sporet av feilen som førte til problemene.
– Feilen er fortsatt der, men vi mener vi har funnet rot-årsaken. Den er knyttet til en feil på en brannmur som sikrere den digitale infrastrukturen. Vi jobber sammen med leverandøren for å løse det, sier pressekontakt Øystein Stavdal Paulsen i Bane Nor til NTB.
Han vet ikke hvor lang tid det vil ta å fikse det.
– Det er noe av det vi jobber med å avklare nå, sier han.
Torsdag (2. juledag) flyter trafikken som normalt.
– Det viktigste er at trafikken er i gang igjen, og går som normalt uten problemer, sier Paulsen.
Det var en feil i kommunikasjonssystemet mellom togene og trafikkstyringssentralen som førte til at tog i hele landet sto bom stille fra onsdag morgen av.
Først ved 20-tiden på kvelden onsdag begynte togene på enkelte strekninger å gå igjen. Man hadde da ikke funnet feilen ennå, men hadde fått kommunikasjonen opp igjen slik at togtrafikken kunne gå trygt og normalt igjen.
Norfund investerer 235 millioner i bærekraftige byer
Det statlige investeringsfondet Norfund går inn med 235 millioner kroner i et selskap som investerer i bærekraftig infrastruktur i voksende byer i utviklingsland.
Det dreier seg om The Urban Resilience Fund (TURF B), opplyser Norfund.
– Gjennom investeringer i bla kollektivtransport, fornybare energisystemer og effektiv avfallshåndtering bidrar TURF til økonomisk vekst og utvikling av bærekraftige byer, sier Carl Johan Wahlund, leder for grønn infrastruktur i Norfund.
Det bor i dag flere mennesker i byer enn på landsbygda, og innen 2050 vil verdens urbane befolkning vokse fra dagens 4,5 milliarder til 6,7 milliarder, poengterer Norfund.
– Veksten legger press på byenes allerede overbelastede infrastruktur, og utfordringene forsterkes av de stadig mer merkbare konsekvensene av klimaendringene, sier Wahlund.
TURF B forvaltes av Meridiam, en infrastrukturekspert som forvalter mer enn 22 milliarder dollar globalt fordelt på tolv fond.
– Meridiam og TURF B tilbyr en unik tilnærming og løsning for å utvikle og bygge urban infrastruktur i Afrika, med kapasitet til å utvikle prosjekter fra et tidlig stadium, med et langsiktig perspektiv, sier Wahlund.
I Mauritania samarbeider Meridiam allerede med den mauritanske regjeringen om å beskytte hovedstaden Nouakchott mot erosjon og flom som følge av klimaendringer, samt utvikle kystlinjen for lokalbefolkningen, opplyser Norfund.
Cyberangrep mot japansk flyselskap
Flyselskapet Japan Airlines melder om et cyberangrep 2. juledag. Angrepet kan føre til forsinkelser og kanselleringer på innlands- og utenlandsflyginger.
Angrepet begynte klokken 7.24 lokal tid torsdag. Både interne og eksterne systemer er rammet, ifølge selskapet.
– Det vil sannsynligvis påvirke flyginger fremover. Det er mulig at det blir forsinkelser og kanselleringer, sier en talsperson for selskapet.
Japan Airlines jobber med å fikse problemene. Flyselskapet er det nest største i Japan etter All Nippon Airways (ANA).
Flystyrten i Kasakhstan: Azerbaijan Airlines stanser alle flygninger til Tsjetsjenia
Flyselskapet Azerbaijan Airlines stanser alle flygninger til den russiske republikken Tsjetsjenia inntil flystyrten i Kasakhstan er ferdig undersøkt.
Det var et Azerbaijan Airlines-fly som var på vei fra den aserbajdsjanske hovedstaden Baku til Grozny i Tsjetsjenia, som styrtet i Kasakhstan 1. juledag.
Det var 67 personer om bord, hvorav 32 har overlevd. Det fryktes at over 30 personer er omkommet. Så langt er fire personer bekreftet døde.
Azerbaijan Airlines opplyser at flyet, som var av typen Embraer 190, var nødt til å nødlande rundt tre kilometer fra Aktau. Russiske nyhetsbyråer melder at flyet ble omdirigert som følge av tåke i Grozny.
Det er usikkert hva som forårsaket styrten, men kasakhstanske myndigheter sier de skal undersøke omstendighetene rundt ulykken, deriblant om en teknisk feil kunne være årsaken til styrten, melder russiske Interfax.
Samferdselsministeren: Som passasjer har du rett til å bli fraktet dit du skal når toget er innstilt
– Jeg forstår godt at det er en fortvilende situasjon for dem som skal ut å reise i dag, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB.
– Som passasjer har du rett til å bli fraktet dit du skal når toget er innstilt, sier Nygård etter at togtrafikken i Norge har vært lammet i mange timer onsdag.
– Bane Nor har satt krisestab og jobber for fullt for å løse problemet. Departementet er i dialog med Bane Nor, som holder oss fortløpende orientert, sier Nygård videre.
Han legger til at han har snakket med konsernsjef i Thor Gjermund Eriksen i Bane Nor.
Kinesiske dronepiloter pågrepet i Oslo
To kinesiske dronepiloter er pågrepet etter at de skal ha fløyet innenfor forbudssonen i Oslo sentrum. Det er ikke kjent hvorfor de gjorde dette.
Oslo-politiet meldte om pågripelsen rett før klokka 14.30 onsdag.
– Begge transporteres til arrest, og droneutstyret er tatt i beslag. Deres intensjon er foreløpig ikke klarlagt, men videre etterforskning vil søke å avklare dette, opplyser operasjonsleder Alexander Østerhaug.
Til pressen opplyser operasjonslederen at de to er kinesiske borgere, en mann og en kvinne i 20-30-årene.
På lille julaften ble også to kinesiske dronepiloter pågrepet for å ha fløyet drone innenfor forbudssonen.
Tidligere er flere dronepiloter fra land utenfor Schengen-området blitt utvist etter å ha fløyet ulovlig i Norge.
Kraftig uvær i nord – takplater løsnet
Det blåser kraftig i deler av Nord-Norge. Flere veier er stengt og ferger innstilt. Politiet melder om at takplater løsner i vinden, men det blir roligere.
For Nord-Troms og deler av Finnmark ble det sendt ut oransje farevarsel om vindkast 1. juledag. Det også blåse godt i Nordland og Troms tidlig andre juledag, Også for torsdagen er det nemlig sendt ut oransje farevarsel.
Det er ventet vindkast på 33–40 meter i sekundet fra sørvest og vestlig retning, med full til sterk storm på kysten.
Takplater løsnet
Den kraftige vinden førte litt før midnatt til at takplater løsnet fra et bygg i sentrum av Hammerfest, meldte Finnmark politidistrikt natt til torsdag.
Brannvesenet dro til stedet for å sikre dette.
Sandnessundbrua mellom Tromsø og Kvaløya ble også helt stengt, ifølge veitrafikksentralen på X like etter klokken 17.
Bare en snau halvtime før skrev Troms politidistrikt at flere bilførere valgte å kjøre over, til tross for at den da var tidvis stengt.
Ferger innstilt og kolonnekjøring
Fergen på E6 mellom Bognes og Skarberget ble innstilt onsdag, ifølge Statens vegvesen. Blant annet er E69 Skarsvåg – Nordkapp stengt.
Ifølge NRK droppet hurtigruteskipet Kong Harald første juledag anløpene Risøyhamn, Sortland, Stokmarknes, Svolvær og Stamsund.
På fylkesveiene 890 Kongsfjordfjellet og 891 Båtsfjordfjellet er det innført kolonnekjøring.
Stengte fjelloverganger
Fjellovergangen E6 Sennalandet i Alta/Hammerfest er også stengt på grunn av uværet. Statens vegvesen opplyste natt til torsdag at ny vurdering skal tas klokken 5.00.
Også E6 Hatter i Hammerfest/Porsanger er stengt. Her skal ny vurdering tas klokken 4.30.
Flere strekninger på E69 – blant annet Skarsvåg-Nordkapp – og flere fylkesveier i Finnmark er også stengt.
Rett etter klokka 4 opplyser Vegvesenet at også E6 Saltfjellet i Nordland er stengt på grunn av uvær. Her skal ny vurdering tas klokken 8.
Blir roligere
Til TV 2 opplyser vakthavende meteorolog Roar Teigen ved StormGeo torsdag morgen at vinden er i ferd med å minke og lavtrykket på vei ned.
– Dermed er været heldigvis i bedring, og snart er denne stormen ute av historien, sier han.
Snart er dog et relativt begrep. Det blåser fortsatt godt, og aller verst er det langs kysten. Veiene vil være nødt til å holde stengt litt til.
I tillegg er det sendt ut farevarsel for glatte veier siden overgangen fra kjølig til varmere temperaturer gjerne fører til is og dårlige kjøreforhold.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 30,3 øre per kWh torsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 30,3 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 35,7 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 1,8 øre høyere enn onsdag og 34,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 35,7 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 4,6 øre høyere enn onsdag og 34,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 66,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 21,07 øre per kWh mellom klokken 6 og 7 på morgenen.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,4 øre per kWh torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,4 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 4,3 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn onsdag og 38,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 4,3 øre per kWh er mellom klokken 16 og 17. Den er 2,5 øre lavere enn onsdag og 50,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 21,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 0,4 øre per kWh mellom klokken 6 og 7 på morgenen og er den laveste i landet.