02:17:26Nyhetsstudio
Slik sjekker du om parkeringsboten er lovlig

En gul lapp i ruta er et uhyggelig syn for de fleste, men i enkelte tilfeller kan parkeringsboten faktisk være ulovlig.

Parkeringsforskriften stiller nemlig også krav til parkeringsselskapene, og visse vilkår må være oppfylt for at en parkeringsbot skal være lovlig, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Parkeringsområder der alle kan parkere mot for eksempel betaling, med tidsbegrensning eller på andre vilkår, skal være registrert i parkeringsregisteret. Dersom området ikke er registrert i parkeringsregisteret kan du ikke bøtelegges, sier rådgiver Halgeir Jansen i Statens vegvesen.

Skal inneholde informasjon

For at parkeringsboten skal være lovlig må den også inneholde informasjon om hvordan du kan kontakte parkeringsselskapet, hva du har gjort feil og hvilken bestemmelse som er brutt.

I tillegg skal det stå på boten hvordan du kan klage på den og fristen for dette. Det skal også informeres om at du ikke må betale boten før klagen er avgjort dersom du klager innen klagefristen og at du kan klage selv om du ikke har bistand fra advokat.

– Hvis parkeringsområdet ikke er registrert i parkeringsregisteret, eller boten du har fått ikke inneholder informasjonen vi har listet opp over, så er boten ulovlig, opplyser Jansen.

Gjelder ikke ved brudd på vegtrafikkloven

Parkeringsboten kan også være ulovlig dersom området ikke er riktig skiltet, eller om skiltene er vanskelig å forstå. En bot kan også ettergis dersom det har gått mindre enn fem minutter siden parkeringstiden løp ut til boten ble ilagt, eller hvis det mangler betalingsautomat på området, opplyser Vegvesenet.

De ovennevnte reglene gjelder når parkeringsboten dreier seg om et brudd på parkeringsforskriften. Dersom du får bot for å ha parkert i strid vegtrafikkloven, trafikkreglene eller skiltforskriften, er det andre regler som gjelder.

– Et slikt brudd kan for eksempel være hvis du parkerer der det er offentlige skilt med parkerings- eller stanseforbud, du parkerer i kryss, på fortau, for nær eller på gangfelt eller i sykkelfelt. Det er hovedsakelig kommunen som gir denne type bøter, og i disse tilfellene gjelder ikke parkeringsforskriften, sier Jansen.

Flygeleder-digitalisering utsatt til 2028

Avinors digitaliseringsprosjekt utvides og tar lenger tid. Nå strykes innflyvning og Nord-Norge fra de opprinnelige planene. Budsjettet forblir det samme.

Digitaliseringen av flygeledertjenesten skulle egentlig tas i bruk fra 2018, men ble forsinket til 2025, skriver Dagens Næringsliv. Det nye kommunikasjonssystemet mellom flygeledere og fly er nå utvidet, og det gjør at noen deler må vente til etter 2028. Blant annet vil moderniseringen kun gjelde lufthavner sør for Trondheim.

Soldat angrepet med kniv i Paris

En person er pågrepet for å ha angrepet en fransk soldat på en togstasjon i sentrum av Paris mandag kveld.

Soldaten som ble angrepet, holdt vakt ved Gare de l'Est, en av de store jernbanestasjonene i den franske hovedstaden. Om to uker er Paris vertsby for årets olympiske sommerleker.

Oljetanker kantret sørøst for Oman, melder statlig nyhetsbyrå

En oljetanker har kantret sørøst for byen Ras Madrakah i Oman, opplyser det statlige omanske nyhetsbyrået ONA.

Kantringen fant sted om lag 25 nautiske mil sørøst for Ras Madrakah, og i samarbeid med myndighetene er en redningsaksjon iverksatt, opplyser landets maritime sikkerhetssenter.

Grønland åpner for sjøpølse-fiske

Grønland har gitt grønt lys for forsøksfiske av sjøpølse for å bøte på arbeidsmangelen i lavsesongen.

Grønland vil se om fisket kan øke aktiviteten ved fiskefabrikker i lavsesongen om vinteren, ifølge fiskerimyndighetene på Grønland.

Størst økning av hurtigladere i Troms siste året

Det har blitt 75 prosent flere hurtigladere i Troms det siste året. Ingen fylker har større økning av nye hurtigladestasjoner enn Troms.

Nå kan man lade elbilen sin på 212 ulike steder i fylket. Det er en kraftig økning fra 121 hurtigladere i juli i fjor, skriver NRK.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 32,03 øre per kWh tirsdag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 32,03 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 37,9 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn mandag og 28,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 30,7 øre per kWh tirsdag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 30,7 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 33,8 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 3,9 øre høyere enn mandag og 30,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 37,7 øre per kWh tirsdag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,7 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 47,6 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 3,3 øre lavere enn mandag og 32,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 32,03 øre per kWh tirsdag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 32,03 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 37,9 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn mandag og 39,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 47,6 øre per kWh for strøm tirsdag

Tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 47,6 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 37,9 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 33,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.