21:28:40Nyhetsstudio

Snøkaos på Vestlandet: Problemer på flyplasser, veiene og Bybanen

På rullebanene på Flesland og Sola brøytes det for harde livet for å hindre flere nedstenginger. Også på veiene og for Bybanen i Bergen skaper snøen trøbbel.

Kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor sier at trafikken på Flesland er hardt rammet av snøfallet.

– Vi jobber for harde livet for å holde rullebanen snøfri. Brøytebilene brøyter, men det snør igjen bak dem, sier hun til Bergensavisen.

Rullebanen ble først stengt i 7.30-tiden. Siden har den vært stengt flere ganger. På Avinors nettsider kunne man i 11-tiden se at 35 avganger og ankomster er forsinket eller innstilt.

– Hvis det blir mange slike stengninger utover dagen, kan det bli vanskelig å hente inn forsinkelsene, sier lufthavnsjef Helge Eidsnes til Bergens Tidende. Han ber reisende møte opp i god tid.

– Brøyter hele tiden

Fra tirsdag morgen til onsdag morgen har meteorologene sendt ut gult farevarsel om snø for deler av Vestlandet. Lokalt kan det komme mellom 10 og 25 centimeter i løpet av døgnet.

– Det har tettet seg til med trafikk, og det kommer snøbyger i rykk og napp. Brøytebilene er ute og brøyter hele tiden, men de klarer ikke å ta unna alt, sier trafikkoperatør Arne Viken i Vegtrafikksentralen Vest til NTB i 10-tiden.

I Bergen måtte Bybanen i morgentimene stoppe på busstopp for å nå fram til alle. Det er meldt om glatte veier – og glattere skal det bli hvis snøen fortsetter å falle.

– Bussene har problemer med å komme seg rundt, så bilbergingsselskapene har bemannet opp og bistår kun dem akkurat nå, sier Viken.

Anbefales å utsette bilturen om mulig

På riksvei 555 mot Bergen sentrum har det vært mye kø, og i Fløyfjellstunnelen var et felt stengt i over en time etter at en bil fikk motorstopp.

Viken opplyser at trafikken på hovedveiene stort sett flyter fint, men at det er store problemer på sideveiene.

– Det er vanskelig med avkjøring fra motorveiene flere steder, spesielt der det er motbakker. Om folk har mulighet til å utsette kjøreturen, så vil jeg anbefale det, sier Viken til NTB.

– Ser ikke selve rullebanen

Også i Rogaland er det glatt. Flere vogntog står i 11-tiden fast på E39 ved Frekasundbrua i Tysvær, noe som fører til full stans i trafikken.

– Det er glatte veier og tett snødrev på stedet, opplyser politiet i Sørvest.

På Sola lufthavn utenfor Stavanger har Avinor sett seg nødt til å stenge rullebanen i perioder.

– Det snør såpass tett at jeg bare ser oransje, blinkende lys, jeg ser ikke selve rullebanen, sier operativ sjef Morten Wathne i Avinor til Stavanger Aftenblad.

I 12-tiden er åtte avganger eller ankomster innstilt eller forsinket, viser Avinors oversikt.