02:19:27Nyhetsstudio

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 29,1 øre per kWh onsdag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,1 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 54,5 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 39,3 øre lavere enn tirsdag og 31,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 54,5 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,39 kroner lavere enn tirsdag og 20,9 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 89,9 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 3,4 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Fortsatt streikefare blant sykepleiere i det private – mekling på overtid

Norsk Sykepleierforbund og NHO Geneo kom ikke til enighet om pleie- og omsorgsoverenskomsten hos Riksmekleren innen fristen. Meklingen pågår nå på overtid.

Riksmekler Mats Ruland bekrefter overfor NTB ved midnatt at meklingen fortsetter på overtid.

Det er i pleie- og omsorgsoverenskomsten at lønnen og vilkårene til en rekke sykepleiere som jobber i private bedrifter, reguleres.

Dersom ikke partene kommer fram til en enighet, tas 75 sykepleiere i privat sektor ut i streik fra onsdag morgen. Dersom streiken blir en realitet, gjelder det sykepleiere i Bergen, Oslo-området og Moelv.

I Oslo og omegn er det Frelsesarmeen Gatehospital, Avonova Bedritshelsetjeneste Ullevål og Godthaab Helse og Rehabilitering i Bærum som blir rammet ved en eventuell streik.

I Bergen er det også Frelsesarmeen Gatehospital som omfattes, samt Haukeland Pasienthotell. I Moelv er det sykepleierne ved Ringen Rehabiliteringssenter som kan bli tatt ut i streik.

Gepard i Dyreparken føder på direkten

Geparden Cannelle i Dyreparken i Kristiansand føder unger tirsdag kveld. Fødselen strømmes direkte.

– Vi tok røntgenbilder av Cannelle forrige uke, og vi kan bekrefte at hun venter minst tre unger. Tre hodeskaller med ryggrader kan tydelig ses på bildene. Dette er svært gledelig for bevaringsprogrammet og oss, forteller veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Dyreparken strømmer fødselen direkte via Youtube.

Antall geparder går drastisk ned, og arten er utrydningstruet. Ifølge Ølberg er det dessuten unikt at det nå kommer tre små ettersom geparder er sære og selektive i valg av partner.

Gepardene i Dyreparken er del av et bevaringsprogram i de europeiske dyreparkene hvor målet er å ha en sunn bestand med geparder som en reserve for fremtiden.

Cannelle er fem år gammel og kom til Dyreparken april 2021 fra en dyrepark i Frankrike. Det er første gang hun er gravid.

Nytt anslag: Kommunene går med 15 milliarder kroner i underskudd i år

Økonomien i kommunene er enda verre enn først anslått, mener KS. De mener nå at kommunene vil gå 15 milliarder kroner i underskudd i år.

Kommunenes sentralorganisasjon (KS) kom for to uker siden med et anslag om at kommunene mangler 10 milliarder kroner. Nå har KS-økonom Sigmund Engdal oppdatert regnestykket etter å har ringt kommunedirektører landet rundt for å kvalitetssikre tallene, melder TV 2.

– Vi har regnet oss frem til at det blir et underskudd i år på 15 milliarder. Men det som bekymrer oss mest, er at kommunene står med utgifter som er 10 milliarder høyere enn inntektene før neste år, sier avdelingsdirektør Rune Bye i KS til kanalen.

Tidligere tirsdag ble tallene lagt fram for regjeringen i et møte i Kommunal- og distriktsdepartementet.

Bye forteller at ordførere over hele landet er nødt til å telle på krona, og mange steder er det varslet kutt i tjenestene neste år.

Regjeringen har tidligere varslet at de vil bruke nysalderingen av statsbudsjettet i år til å gi ekstra penger til kommunene.

Over 230 kinesere pågrepet i Sri Lanka – mistenkt for nettsvindel

Med hjelp fra kinesiske myndigheter har over 230 kinesere blitt pågrepet i Sri Lanka. De er mistenkt for nettsvindel rettet mot internasjonale banker.

I tillegg til pågripelsene forteller Sri Lankas utenriksminister at det ble gjort store beslag. Blant beslagene var 250 datamaskiner og 500 mobiltelefoner som ble brukt i den påståtte svinedelen.

– De har hovedsakelig siktet seg inn mot internasjonale banker og finansielle institusjoner, sier utenriksminister Vijitha Herath.

Politiet etterforsker hvor mye kineserne kan ha svindlet til seg. Kinas ambassade forteller at de hadde sendt en gruppe med tjenestemenn som samarbeidet med politiet i Sri Lanka under operasjonen.

Dette er ikke første gang utenlandske statsborgere har blitt pågrepet i Sri Lanka mistenkt for nettsvindel. I juni ble 200 personer pågrepet, hvor de fleste var indere.

Småfly nødlandet på fylkesvei i Telemark: – Jeg tenkte «oh fuck»!

Et småfly måtte nødlande på en smal fylkesvei i Telemark torsdag kveld. Motoren stoppet, og da 21-åringen bak spakene oppdaget det, tenkte han sitt.

Nødlandingen fant sted på fylkesvei 3430, Tuddalsvegen, cirka sju kilometer nord for Sauland.

Til Aftenposten sier piloten, 21 år gamle Jip Verwer, at han var på vei tilbake til Notodden flyplass etter en sightseeingtur i solen, da motoren stoppet.

– Ærlig talt tok det noen sekunder før det slo meg. Og så var det «oh fuck», sier han.

Verwer, som har hatt sertifikat siden han var 17 år, gjorde ifølge politiet alt rett.

– Jeg så meg rundt og så at det ikke var så mange plasser å lande. Det var mye skog og myr. Men det var også én vei, forteller Verwer.

Og det var altså fylkesvei 3420, Tuddalsvegen. Etter landingen fikk han flyttet flyet slik at biler kunne komme forbi.

– Det fremstår som at han har gjennomført alle prosedyrer korrekt. Det har kun vært piloten i flyet. Både han og flyet er uskadd, skriver politiet i en melding til pressen.

Ifølge politiet er årsaken til nødlandingen trolig ising på propellen.

– Politiet reiser til stedet for gjøre innledende undersøkelser. Nødlandingen medførte ingen fare for tredjeperson. Flyet står utenfor veibanen på stedet, skriver politiet.

Lufthansa ilegges millionbot

Det tyske flyselskapet Lufthansa må betale en bot på fire millioner dollar etter anklager om diskriminering mot jødiske passasjerer.

Ifølge USAs transportdepartement stanset selskapet 128 jødiske passasjerer fra å gå om bord et fly som skulle fra Frankfurt til Budapest i 2022.

Passasjerene hadde fløyet fra New York, men måtte mellomlande i Tyskland.

Mange av gjestene var ikke en del av samme reisefølge, men ifølge departementet behandlet selskapet alle de jødiske passasjerene som om de var én gruppe. Årsaken til at de ikke fikk gå om bord var at noen av passasjerene skal ha oppført seg upassende.

Lufthansa mener på sin side at de ikke diskriminerte mot passasjerene, men godtok likevel boten. Selskapet mener at så mange som 60 av de jødiske passasjerene ignorerte beskjeder fra flybesetningen, som skal ha handlet om bruk av munnbind om bord flyet.

41 personer drept i israelske angrep i Libanon mandag, ifølge libanesiske helsemyndigheter

Libanons helsedepartement sier 41 personer ble drept i israelske angrep mandag. Minst 124 personer ble såret.

Over halvparten skal ha blitt i drept i den nordlige kristne landsbyen Aito, som ligger utenfor Hizbollahs tradisjonelle høyborg.

Mandagens tall bringer antall drepte siden 23. september opp til 1356 personer.

Kjøreledning røk på Vestfoldbanen – 481 passasjerer evakuert

481 passasjerer ble tirsdag kveld evakuert fra to tog etter at kjøreledningen på Vestfoldbanen falt ned. Det er fortsatt full stopp i trafikken.

– Begge togene er tømt for folk, vi har evakuert alle passasjerene. Når det gjelder toget som har stått på Brakåker, har alle passasjerene kommet seg videre med taxi. Toget på Skoppum, der er det noen passasjerer igjen som nå hentes av buss, forteller pressevakt Siv Egger Westin i Vy til NTB like før klokka 21.

Bergingstog er på vei for å fjerne de to togene som Vy har stående fast. Toget på vei sørover mot Tønsberg og som ble stående på Skoppum var det som hadde flest passasjerer om bord, 370.

Kjøreledning falt ned

Det er fortsatt full stans i togtrafikken mellom Skoppum og Tønsberg på Vestfoldbanen.

Brannvesenet i Vestfold skriver på X at 110-sentralen de fikk melding klokken 18.11 om at det var sett flammer i området Adal/Solerødveien i Horten.

Da brannvesenet kom fram, brant det i vegetasjonen på stedet etter at kjøreledningen med en spenning på 16.000 volt falt ned.

Ingen skadet

– Da den falt ned på bakken antente den også noe vegetasjon, samt at den lå å ulmet ned i bakken. Vi slukket med noen hundre liter vann, forteller brannmester Thor-Arne Strand.

Ingen personer er skadet.

Meloni besøker Libanon

Italias statsminister Giorgia Meloni skal etter planen besøke Libanon fredag, opplyser hun i det italienske senatet.

Meloni blir dermed den første statslederen som reiser til Libanon siden opptrappingen av konflikten mellom Israel og Hizbollah sent i september.

Besøket kommer etter at Unifil-styrker den siste tiden har blitt beskutt av israelske styrker. Angrepene har ført til at minst fem Unifil-soldater er blitt såret. Israel har beklaget angrepene og bedt FN om å trekke ut Unifil av Sør-Libanon, der Israel kjemper mot Hizbollah.

Meloni sier at hun er sterkt imot å gi etter for Israels krav. Hun mener det ville vært en enorm feiltakelse, og at det ville undergravet FNs troverdighet.

Italia er en av de største bidragsyterne til Unifil. Med 1068 soldater, er det bare Indonesia med sine 1231 som har flere soldater i styrken.

80.000 har tatt koronavaksine – i dag får alle over 65 SMS fra FHI

Tirsdag sender Folkehelseinstituttet ut SMS til alle som er over 65 år gamle med oppfordring til å ta koronavaksine. Nesten 80.000 har allerede tatt vaksinen.

Folkehelseinstituttets (FHI) statistikk viser at 77.857 nordmenn har tatt koronavaksinen så langt i høst. Vaksineringen begynte for to uker siden, skriver ABC nyheter.

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle over 65 år og beboere i omsorgsbolig og sykehjem til å ta vaksine mot influensa og korona. I tillegg oppfordrer FHI personer med en rekke kroniske sykdommer til å gjøre det samme.

– Det skal være nok vaksine til de som er anbefalt å ta en oppfriskningsdose. Så langt denne høsten har FHI distribuert omtrent like mange koronavaksiner som vi gjorde i tilsvarende periode i fjor høst, opplyser FHIs pressevakt til ABC Nyheter.

Samtidig som vaksinasjon mot korona pågår, blir 231.517 personer har tatt årets influensavaksine, ifølge FHIs statistikk.