Storbritannia avduker store planer for atomkraft
Den britiske regjeringen kunngjør planer for det som kalles landets største satsing på atomkraft på 70 år.
Regjeringen har lagt fram et overordnet «veikart» for atomsatsingen, som blant annet innebærer å utforske mulighetene for å bygge et nytt, stort atomkraftverk. Planene innebærer investeringer på rundt 300 millioner pund, nær 4 milliarder kroner.
Prosjektet tar sikte på å firedoble energiforsyningen fra atomkraft innen 2050 til 24 gigawatt. Det er nok til å forsyne Storbritannia med en firedel av kraften som trengs.
– Atomkraft er det perfekte motgiften mot energiutfordringene som Storbritannia står overfor. Den er grønn, billigere i det lange løp og kommer til å sikre Storbritannias energiforsyning, sier statsminister Rishi Sunak.
USA skjøt ned sine egne jagerflygere over Rødehavet
En amerikansk missilkrysser i Rødehavet skjøt ved et uhell ned et amerikansk jagerfly. De to pilotene overlevde, men den ene av dem fikk mindre skader.
Det opplyser den amerikanske sentralkommandoen (Centcom).
– Missilkrysseren USS Gettysburg, som inngår i hangarskipet USS Harry S. Trumans flåtegruppe, skjøt feilaktig mot og traff F/A-18-jagerflyet, som var i ferd med å ta av fra hangarskipet, står det i uttalelsen fra Centcom.
Centcom har ikke oppgitt når dette skjedde, men uttalelsen ble kunngjort natt til søndag norsk tid. Centcom har heller ikke sagt noe om hvilket oppdrag jagerflyet var på, men amerikanske styrker har nærvær i Rødehavet, der de beskytter internasjonal skipstrafikk og gjennomfører luftangrep mot Houthi-opprørerne i Jemen.
Trump truer med å frata Panama kanalen
USA kan komme til å kreve kontroll over Panamakanalen hvis Panama ikke spiller kortene sine rett, advarer påtroppende president Donald Trump.
Trump mener at Panama krever urettferdig høye avgifter for amerikanske skip som passerer gjennom Panamakanalen. I tillegg viser han til risiko for kinesisk innflytelse over Panama.
Panamas ambassade i Washington har ikke svart på Reuters' henvendelser om kommentarer til saken.
– Avgiftene som Panama krever, er latterlige, spesielt når man tenker på den usedvanlige sjenerøsiteten som USA har vist Panama, skriver Trump på Truth Social.
– Kanalen ble ikke gitt til fordel for andre, men simpelthen som et tegn på samarbeid mellom oss og Panama. Hvis både moralske og juridiske prinsipper knyttet til denne storsinnede gesten ikke følges, kommer vi til å kreve at Panamakanalen blir overlatt til oss, i sin helhet, og uten spørsmål, skriver Trump i innlegget.
I innlegget skriver han at Panamakanalen blir sett på som kritisk for USAs økonomi og nasjonale sikkerhet.
Han advarer Panama mot å la kanalen havne på det han omtaler som «feil hender», og skriver at kanalen skal forvaltes av Panama, «ikke av Kina, ikke av noen andre».
USA sto i det store og det hele for byggingen av kanalen, som sto klar til bruk for 110 år siden og som i dag er verdens viktigste kanal sammen med Suezkanalen. USA forvaltet både kanalen og landområdet rundt i flere tiår, og senere i fellesskap med Panama. I 1999 overlot USA full kontroll over kanalen til Panama.
Ikke aktuelt med Temu-forbud i Norge
Før helgen gikk den svenske klima- og miljøministeren inn for å forby nettbutikkene Temu og Shein i Sverige. Et slikt forbud er ikke aktuelt i Norge.
De kinesiske nettbutikkene er kjent for å selge klær og varer til en billig penge, og den svenske statsråden Romina Pourmokhtari vil ha forbud mot import av varer fra disse.
Pourmokhtari, som tilhører partiet Liberalerna, viser blant annet til en undersøkelse fra bransjeorganisasjonen Svensk Handel. Den avdekket at hver femte svenske i år planla å kjøpe julegaver fra de kinesiske nettbutikkene.
En undersøkelse fra Postnord viser også at nesten alle nordmenn har handlet i en utenlandsk nettbutikk det siste året, og at Temu topper listen av nordmenns digitale butikkvalg.
Til TV 2 sier statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) i Klima- og miljødepartementet i Norge at de deler den svenske bekymringen for handel fra nettsider som Temu og Shein, men at det ikke er aktuelt å foreslå noe lignende her til lands.
– Regjeringen jobber ikke per i dag med et forbud, men er åpen for ulike virkemidler som kan bidra til at forbrukere handler mer bærekraftig, sier hun, og oppfordrer nordmenn til å tenke seg om og kjøpe klær og varer et annet sted, gjerne lokalt og brukt.
Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke fornøyd med dette svaret, og mener at det ikke holder med en forsiktig oppfordring til norske forbrukere om å droppe Temu.
– De må vise handlekraft og innføre strengere regler og større avgifter nå, sier leder Anja Bakken Riise.
I Frankrike behandler de folkevalgte nå et forslag om forbud mot annonsering for Temu og Shein, samt økt moms på klær fra de kinesiske nettbutikkene.
Uvær stenger fjelloverganger
Natt til søndag er fjellovergangen Hol-Aurland på fylkesvei 50 og riksvei 13 over Vikafjellet stengt på grunn av uvær. På riksvei 7 over Hardangervidda er det innført kolonnekjøring.
Kolonnekjøringen over Hardangervidda ble innført klokka 2 natt til søndag og gjelder foreløpig fram til ny vurdering klokka 9.
Fylkesvei 50 ble stengt en halvtime tidligere, mens riksvei 13 over Vikafjellet har vært stengt siden lørdag kveld. Ny vurdering skal ikke tas før klokka 15 søndag for riksvei 13, mens stengningen av fylkesvei 50 skal vurderes på nytt klokka 9.
Togtrafikken på Vestfoldbanen i gang etter stans
Lørdag ettermiddag var det full stans i togtrafikken i Tønsberg på grunn av en feil på en planovergang. Lørdag kveld er strekningen åpnet igjen.
Ifølge en oppdatering fra Bane Nor var trafikken i gang igjen litt før klokken 23.30 etter at det hadde vært stans siden 18-tiden.
Stansen berørte toglinjen RE11 Skien – Eidsvoll.
Bane Nor opplyser at man fortsatt må regne med forsinkelser og innstillinger på grunn av stansen.
Kinesisk skip mistenkt for kabelbrudd har lettet anker i Kattegat
Et kinesisk skip som mistenkes for å stå bak brudd på to kommunikasjonskabler i Østersjøen, skal nå være på vei til Egypt.
Yi Peng 3 har ligget for anker i Kattegat i flere uker og ble torsdag undersøkt med tilstedeværelse av eksperter fra Danmark, Sverige, Tyskland, Kina og Finland.
Lørdag lettet skipet anker, bekrefter den danske forsvarskommandoen overfor Ekstra Bladet.
Svensk kystvakt opplyser at skipet har satt kurs for Egypt.
– De har opplyst at de seiler mot Port Said i Egypt og drar på eget initiativ, sier vakthavende befal Hanna Bühler til SVT.
Danske myndigheter har tidligere sagt at skipet ville kunne seile videre straks inspeksjonen var over. Sveriges havarikommisjon opplyste etter undersøkelsene denne uka at det er gjort «betydningsfulle observasjoner» på skipet.
Trafikkdata viser at det kinesiske skipet Yi Peng 3 seilte nær kablene da de ble skadet. Begge stedene der kablene ble skadet, ligger i Sveriges økonomiske sone. Svenske myndigheter ba i november om at skipet skulle seile mot Sverige.
Både Sverige, Tyskland og Finland mistenker at kabelbruddene, som skjedde 17. og 18. november, var sabotasje.
En av kablene som ble brutt, går mellom Finland og Tyskland, mens den andre går mellom Sverige og Litauen.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 27,7 øre per kWh søndag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,7 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 49,9 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 1,2 øre høyere enn lørdag og 33,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen søndag på 49,9 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 16,6 øre høyere enn lørdag og 17,2 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 84,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 9,1 øre per kWh mellom klokken 7 og 8 på morgenen.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 8,04 øre per kWh søndag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 8,04 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 12,05 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 1,8 øre lavere enn lørdag og 23,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen søndag på 12,05 øre per kWh er mellom klokken 23 og 00. Den er 1,3 øre lavere enn lørdag og 35,01 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 29,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 3,09 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 16,05 øre per kWh søndag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 16,05 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 29,8 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 4,2 øre høyere enn lørdag og 44,08 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen søndag på 29,8 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 9,7 øre høyere enn lørdag og 34,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 59,1 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 6,6 øre per kWh mellom klokken 7 og 8 på morgenen.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 26,03 øre per kWh søndag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 26,03 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 53,2 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 0,9 øre lavere enn lørdag og 23,08 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen søndag på 53,2 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Den er 17,1 øre høyere enn lørdag og 13,9 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 88,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 6,7 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten.