Trump-minister ber andre land kjøpe mer biff og mais fra USA
USAs næringsminister Howard Lutnick sier samtaler kan lede til lavere toll på varer fra andre land – dersom de oppfyller amerikanske krav.
Lutnick ble intervjuet av TV-stasjonen CNBC dagen etter Donald Trumps kunngjøring av nye tollsatser på varer fra land over hele verden.
Samtaler har pågått mellom USA og landets største handelspartnere i over en måned, ifølge næringsministeren. Han sier diskusjonene kan lede til lavere toll, men understreker at andre må land må rette seg etter amerikanske krav.
– Nøkkelen er, vil de ta imot landbruksproduktene våre? Vil de behandle oss rettferdig? sa Lutnick i intervjuet.
– Slutt med å si at vi ikke kan selge maisen vår til India. Slutt med å si at vi ikke kan selge storfekjøttet vårt hvor som helst, la han til.
Lutnick gjentok også USAs anklage om at andre lands merverdiavgift fungerer som en handelshindring – noe Trump-regjeringen sier de vil ha slutt på.
Trump har tidligere kritisert EU for ikke å importere mer amerikanske landbruksvarer. En av grunnene til at importen ikke er større, er europeiske helse- og miljøkrav. Hormonbehandlet kjøtt, genmodifiserte planter og sprøytemidler som er tillatt i USA, er forbudt eller underlagt strenge begrensninger i EU.
Syklister sier de har flest konflikter med elsparkesyklister
Elsparkesyklister er oftere i konflikt med syklister enn hva bilister er, ifølge en undersøkelse fra Trygg Trafikk.
I den svarer 32 prosent av syklistene at de i svært eller ganske stor grad har opplevd konflikt med elsparkesyklister, skriver Aftenposten.
Samtidig svarer 18 prosent av de spurte syklistene at de har vært i konflikt med bilister.
– Vi tror dette henger sammen med at elsparkesykler er et relativt nytt kjøretøy med en god del uerfarne brukere med lav trafikkompetanse. De deler også de samme stedene som det sykles på, og dette øker sjansen for konflikter med syklistene. Det er jo heller ingen kompetansekrav til verken sykkel eller elsparkesykler, sier Tanja Loftsgarden, fagdirektør i Trygg Trafikk, til avisen.
I tillegg viser undersøkelsen at hele 40 prosent av de spurte syklistene svarer at de har kjørt på rødt lys.
Undersøkelsen er gjennomført av Opinionen, der 1008 syklister har deltatt. De bor i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, med cirka 200 deltakere fra hver by.
IEA spår lavere etterspørsel etter olje
Etterspørselen etter olje vil falle fordi handelskrigen mellom USA og omverdenen vil svekke verdensøkonomien, spår Det internasjonale energibyrået (IEA).
Selv om USAs president Donald Trump har unntatt olje, gass og raffinerte petroleumsprodukter fra de høye tollsatsene han har innført på importvarer, øker frykten for inflasjon og resesjon i USA som følge av handelskrigen han har innledet.
Prisen på olje er nå lavere enn på fire år, konstaterer IEA i sin siste månedsrapport.
Etter en relativt rolig periode ble det globale oljemarkedet rammet av Trumps kunngjøringer om toll tidligere i måneden.
IEA senker derfor sin prognose for vekst i oljeetterspørselen med 300.000 fat om dagen til 730.000 fat om dagen for resten av året.
Norge produserer i dag drøyt 1,9 millioner fat olje om dagen.
Statsstøtte til havvind i Utsira Nord får tommel opp av Efta
Eftas overvåkingsorgan (Esa) godkjente statsstøtten på 35 milliarder kroner til utvikling av flytende havvind i området Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland.
Nå er Energidepartementet i gang med å forberede utlysningen, og i en pressemelding varsler departementet at det skjer så snart som mulig.
– Jeg er glad for at Esa i dag har godkjent støttemodellen for flytende havvind i Utsira Nord, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Det er én uke siden departementet sendte inn notifiseringen om statsstøtte til Utsira Nord. I den legges det til grunn en modell der tildeling av prosjektområde og statsstøtte skjer i to trinn med en modningsfase imellom.
Tre prosjektområder blir tildelt i en konkurranse basert på objektive og ikke-diskriminerende, kvalitative kriterier, ifølge Energidepartementet.
NRK: Klimaforskere kan miste USA-opphold
Norske forskere som jobber med klimaendringene eller mangfold, kan bli rammet av at USAs president Donald Trump misliker disse fagområdene.
Ifølge NRK har rundt 30 norske forskere innen disse fagfeltene fått Fulbright-stipend til forskningsopphold i USA.
En del av dem risikerer nå å ikke få reise, ifølge administrerende direktør Curt Rice i Fulbright Norge. Han viser til Trumps presidentordrer og motvilje mot forskning på mangfold og klimaendringer.
– Vi har ikke fått endelig svar, men det de legger opp til, er at noen av dem som har fått beskjed om at de skal kunne reise, kommer til å bli stoppet på grunn av fagområdet de holder på med, sier Rice til NRK.
Han understreker at årsaken ikke ligger i Fulbright-systemet, men på politisk nivå i USA.
E6 åpnet igjen etter isras
Et isras stenger E6 gjennom Rosten på ubestemt tid. Entreprenør er på stedet for vurdering.
Rett etter 15:00 fikk politiet flere meldinger om is som har rast delvis ut på E6 i Rosten.
Politiet bekrefter at det er samme område som steinraset var kort tid tilbake.
– Ingen skade verken på personer eller kjøretøy, og det fremstår som mindre omfang, opplyser Frode Øverås i Innlandet politidistrikt.
Entreprenør er på stedet for å gjøre en vurdering.
Dobling av KI-bruk i staten på halvannet år
Over sju av ti statlige virksomheter oppgir å ha tatt i bruk kunstig intelligens i det daglige arbeidet sitt. Det er en dobling siden høsten 2023.
– Kunstig intelligens er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor. Bruk av ny teknologi kan frigjøre tid, øke kvaliteten på tjenestene og sikre at vi kan bruke folkene våre der de trengs mest, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Tall fra Arbeidsgiverbarometeret i staten viser at 70 prosent av statlige virksomheter – altså departementer, direktorater, universitetet, høyskoler og andre offentlige institusjoner – nå bruker KI-teknologi i arbeidshverdagen sin.
Da en tilsvarende undersøkelse ble gjort høsten 2023 svarte 34 prosent det samme.
Blant annet brukes KI til utforming av stillingsannonser, saksbehandling, tjenesteutvikling, analysearbeid og oversetting, ifølge Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Regjeringen har som mål at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI i løpet av dette året.
Makspris på 64,8 øre per kWh for strøm onsdag
Onsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 64,8 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 56,5 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 13,9 øre, i Nord-Norge blir den 1,6 øre, og i Vest-Norge blir den 42,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,035 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 18 og 19 i Nord-Norge, da på 0,3 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 8,7 øre, Sørvest-Norge 28,5 øre, Midt-Norge 3,1 øre og Vest-Norge 16,1 øre.
Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 60,6 øre per kWh og 0,07 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 75,3 øre per kWh og 6,3 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Ingen bevis for kabelsabotasje fra kinesisk skip
Havarikommisjonen i Sverige sier det ikke er mulig å konkludere med at kabelbruddet i Østersjøen var bevisst sabotasje fra det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3.
Undersøkelser, gjort under kinesisk ledelse, viser at skipet slepte babord anker etter seg i ett og et halvt døgn.
Yi Peng 3 rakk å tilbakelegge 180 nautiske mil på denne tiden, men likevel har ikke Sveriges havarikommisjon kunne bevise at det var en bevisst sabotasjeaksjon mot de undersjøiske datakablene mellom Sverige og Litauen og Tyskland og Finland.
– Havarikommisjonen konstaterer at det, med den begrensede informasjonen som kunne innhentes, ikke med sikkerhet kan konkludere om dette har skjedd forsettlig eller ikke, skriver de i en pressemelding.
Dette er likevel ikke til hinder for de pågående etterforskningene mot skipet og mannskapet om bord.
Kabelbruddene etterforskes som mulig lovbrudd i flere land, inkludert Sverige.
Japan beskylder Google for brudd på konkurranseregler
Myndighetene i Japan mener tek-giganten Google bryter landets konkurranseregler.
Bakgrunnen er avtaler som har sikret at Google-apper er installert på mobiltelefoner med operativsystemet Android.
Ifølge den japanske reguleringsmyndigheten JFTC har Google sørget for at appbutikken Google Play er blitt installert sammen med Google-nettleseren Chrome som en pakkeløsning.
JFTC slår fast at Google har brutt konkurranselovgivningen og gir det amerikanske selskapet ordre om å endre praksis. Selskapet får imidlertid ikke noen bot i denne omgang.
Google Japan sier de er skuffet over avgjørelsen og at de nå vil vurdere hva de skal gjøre videre.
Også i USA og EU har myndighetene beskyldt Google for å ha en for dominerende posisjon og undergrave fri konkurranse. I november i fjor – et par måneder før Donald Trump overtok som president – ba amerikanske myndigheter en domstol gi Google ordre om å selge nettleseren Chrome.
Kilder: Kina stopper leveranser fra Boeing
Kinesiske myndigheter har beordret landets flyselskaper til ikke å ta imot flere leveranser av fly fra amerikanske Boeing, melder Bloomberg.
Det er også gitt en ordre som pålegger kinesiske flyeselskaper å slutte å kjøpe utstyr og deler til fly fra amerikanske selskaper, skriver nyhetsbyrået, som viser til anonyme kilder.
Det skjer etter at USA tok initiativet til en handelskrig mellom de to økonomiske stormaktene. Kina og USA har ilagt hverandre tollsatser på henholdsvis 125 og 145 prosent på import fra det andre landet.
Kina skal også ha utarbeidet støttetiltak for flyselskaper som leier Boeing-fly og nå står overfor høyere kostnader.
Fikk du med deg dette?
Ny studie: Elbilers holdbarhet overrasker

Gruveveteran: Frykter at utenlandske selskaper overtar kullgruvene på Svalbard

Lager supermagneter uten Kina-metaller

Lagringsenheten som gjenoppsto fra de døde
Digi.no

Det er vanskeligere enn du tror å være bussjåfør

Hurtiglade-selskapene måtte dras etter håret – og stritter fortsatt imot
