22:53:16Nyhetsstudio

WSJ-journalist dømt til 16 års fengsel for spionasje i Russland

Den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich er dømt til 16 års fengsel i Russland for spionasje.

Russland mener Gershkovich har spionert på vegne av CIA mens han var på reportasjereise i landet. Han ble pågrepet i mars i fjor.

32-åringen har nektet straffskyld. Også amerikanske myndigheter, familien hans og Wall Street Journal sier at anklagene er grunnløse.

Russland har ikke lagt fram bevis for sine påstander. Rettsmøtene har pågått bak lukkede dører i Jekaterinburg i Uralfjellene. Journalister fikk imidlertid lov til å overvære på domsavsigelsen.

– Humbug-dom

Gershkovich sto bak et glassmonter da dommen ble opplest. Han nikket og svarte ja på russisk da dommeren spurte om innholdet var forstått. Da han ble ført ut av rettslokalet, vinket han til journalistkollegaene sine.

Rettssaker som handler om spionasje, er vanligvis langdryge i Russland. Denne saken gikk for seg på knappe tre dager i retten.

Kun noen timer før dommen falt, hadde påtalemyndigheten i sin sluttprosedyre lagt ned påstand om 18 års fengsel.

– Denne skammelige, humbug-dommen faller etter at Evan har tilbrakt 478 dager i fengsel, urettmessig frihetsberøvet fra familie og venner, sier administrerende direktør Almar Latour i Dow Jones, som utgir Wall Street Journal.

Mulig fangeutveksling

Den internasjonale journalistorganisasjonen Reporters Without Borders (RSF) omtaler dommen som skandaløs.

Russland har antydet at de er åpne for en fangeutveksling etter en dom.

Gershkovich er første amerikanske journalist som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden 1986.

Russland mener han innhentet hemmeligstemplet informasjon om stridsvognprodusenten Uralvagonzavod.

– Uansett hva russiske myndigheter hevder, er Evan journalist. Han begikk ingen ulovlige handlinger. Russiske myndigheter har ikke klart å legge fram bevis for at han har begått kriminalitet, uttalte den amerikanske ambassaden i Russland torsdag.

EU omtaler dommen som et politisk spill. Storbritannias statsminister Keir Starmer fordømmer dommen, mens Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier at dommen viser Putins frykt for sannheten.