OLJE OG GASS

3D-visualisering avslører ingeniørfeil

– Dersom ingeniører tolker hverandres arbeider ulikt, kan det være potensial for katastrofe.

VIRKELIGHET: Adm.dir. Ole Paulsen i Performance technology centre i Aker Solutions i boreopplæringsrommet. Alt som kommer opp på skjermen er i størrelsen 1:1.
VIRKELIGHET: Adm.dir. Ole Paulsen i Performance technology centre i Aker Solutions i boreopplæringsrommet. Alt som kommer opp på skjermen er i størrelsen 1:1. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
27. nov. 2012 - 10:43
Vis mer

STAVANGER: En entusiastisk Ole Paulsen fra Aker Solutions klarer ikke stå i ro. Han er glødende opptatt av å avsløre skrivebordsfeil.

I over 10 år har han jobbet med å visualisere – lage tredimensjonale modeller – av det ingeniører tegner og har ment å lage. Fullskala 3D-modeller forteller ofte en litt annen historie.

Paulsen må bruke engelsk for å beskrive målet med Iport Visioneering.

Unngå feiltokninger

– We are bringing context to content. Vi bygger en 1:1-modell av boremoduler, plattformer eller hva det måtte være. Da kan vi teste ut løsningene uten å ta risiko, sier Paulsen.

– Visualisering kan fjerne rom for tolkning. Dersom ingeniører tolker hverandres arbeider ulikt, kan det være potensial for katastrofe, sier Paulsen for å gjøre budskapet veldig tydelig.

Han startet opp selskapet First Interactive i 2000. Selskapet utviklet avansert programvare som kunne visualisere komplekse prosesser.

I 2003 kom Aker Solutions inn i bildet, og i 2010 overtok de virksomheten og bygget opp et visualiseringssenter utenfor Stavanger, Iport Visioneering.

Les også: Slik vil Aker Solutions kapre fremtidige ingeniører

Suksesshistorier

Paulsen viser til flere suksesshistorier. For Valhall IP kunne ingeniørene i First Interactive finne ut hvorfor det stadig oppsto feil og problemer på boremodulen.

Dyre og irriterende feil medførte stadig borestans. Ved å bruke tegninger og informasjon om den eksisterende boremodulen (as built-tegninger), klarte Aker Solutions og First Interactive i samarbeid med kunden å fjerne problemene.

I fjør høst skal Iport ha spart Dong Energy for rundt 100 millioner kroner, ifølge Aker Solutions. En ødelagt undervanns-kontrollmodul (SCM) måtte byttes.

Å ha gjort den på den vanlige måten ville krevd 14 dagers dyr riggleie, stans i produksjonen og å ta opp høytrykksstigerøret (HP riser).

Ved hjelp av 3D-modell, simuleringer og etter hvert kontroll av utstyr, kunne SCM-en byttes uten å stanse produksjonen.

– Ved å benytte 3D-modell i Iport kunne vi erstatte kontrollmodulen på den første Oselvar-brønnen. Modellene viste hvordan vi kunne modifisere modulen med ROV-er. Det krevde bare 23 timers riggtid. Dermed sparte vi rundt 100 millioner kroner, sier Hasse Herland i Dong Energy til Aker Solutions kundeavis Solutions Magazine.

Les også: Nå skal oljeriggene software-testes

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
PC-plattformVisualisering: Ole Paulsen ved et spesialbord, Microsoft Surface Touch Table, der Aker Solutions og kundene kan studere ulike detaljer på plattformer ved å sette modellene opp på bordet. Da kommer de relevante 3D-tegningene opp på skjermen.
PC-plattformVisualisering: Ole Paulsen ved et spesialbord, Microsoft Surface Touch Table, der Aker Solutions og kundene kan studere ulike detaljer på plattformer ved å sette modellene opp på bordet. Da kommer de relevante 3D-tegningene opp på skjermen.

PC-plattform

Ole Paulsen mener de har en unik løsning som ikke er lett å kopiere.

– Nøkkelen er vår programvare som er lett og enkel. Programmet kan kjøres på en en laptop. Det er ikke avhengig av tunge servere som 3D DAK/DAP-programmer kjører på, sier Paulsen.

I senteret utenfor Stavanger kan borepersonell få grundig opplæring i et virkelighetstro miljø. Det var innen opplæring av boreoperatører visioneeringsmetodikken i Iport-senteret startet.

I en stor operasjonshall sitter to teknikere og ser på flere store skjermer på en vegg. Jordkloden med enorme vannflater lyser mot oss. Vi ser USA og Mexicogolfen.

Med enkle tastetrykk kan vi gå fra romskipsperspektiv til fugleperspektiv. Derfra går vi nærmere og nærmere til vi er i fiskeperspektiv. Vi ser en manifold på havbunnen. Noen flere tastetrykk, og vi får opp alle relevante data om akkurat denne manifolden og detaljer om produksjonsbrønnen og utstyret.

En del av Iport-programvaren er patentert, men søknader kan avsløre for mye.

– Vi har en kombinasjon av unik programvare og ingeniørressurser til å løse mange oppgaver for oljeselskapene på en enklere og billigere måte. Det er ikke så lett å kopiere, sier Paulsen.

Fikk du med deg disse sakene?

Lundin bruker 28 milliarder på norsk sokkel

– Yme hadde en mangelliste med 20000 punkter

Statoil er verdens 41. største selskap

Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa

Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.