BYGG

Amerikansk IT-gigant: Stavanger sykehus er verdens beste digitale byggeprosjekt

Cowi og Nordic Office of Architecture vant Autdesks byggpris i Las Vegas.

Torgeir Midthun Fadnes fra Cowi, Eva Eriksson fra Nordic Office of Architecture og Kristoffer Tungland fra Cowi representerte vinnerteamet på scenen i Las Vegas.
Torgeir Midthun Fadnes fra Cowi, Eva Eriksson fra Nordic Office of Architecture og Kristoffer Tungland fra Cowi representerte vinnerteamet på scenen i Las Vegas. Foto: Autodesk
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
14. nov. 2018 - 17:16

I arbeidet med Stavanger Universitetssykehus (SUS2023) vant COWI og Nordic's prosjekteringsgruppe tirsdag prisen for beste digitale byggeprosjekt i under bim-konkurransen AEC (Architechture, Engineering, Construction) Excellence Awards.

Den internasjonale bim-konkurransen arrangeres hvert år av den amerikanske IT-giganten Autodesk. Selskapet har rundt 6800 ansatte og har levert en rekke IT-tjenester til det internasjonale markedet. Vinnerne avsløres på den årlige digitaliseringskonferanse for byggenæringen, som samler over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager i Las Vegas.

Vis mer

En av forutsetningene for å delta i konkurransen er at en av selskapets tjenester er involvert i prosjektet.

– En seier for innovasjonsviljen

I år ble totalt 196 prosjekter vurdert til nominasjoner innenfor tre områder; infrastruktur, bygninger og konstruksjoner. Det var i kategorien «Bygninger, store prosjekter» at Cowi og Nordic Office of Architecture kjempet sammen med det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital.

–  Vi er veldig stolte av alle involverte i dette prosjektet. Her er vi med på å løfte en hel bransje og vise at Norge ligger i spissen hva gjelder fremtidens byggemåte. Her har samspillet mellom oppdragsgiver, ingeniører og arkitekter resultert i noe helt nytt – dette er en seier for innovasjonsviljen, og noe som har krevd mot hos alle parter. Det har lønt seg, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic Office of Architecture i en pressemelding.

En liten delegasjon fra det norske prosjektet var representert i under prisutdelingen tirsdag kveld.

Cubergs maskiner for batteriproduksjon selges på auksjon.
Les også

Northvolt-selskap auksjonerer bort maskiner

Industrialisert bygging

TU Bygg skrev om sykehusprosjektet da nominasjonen ble kjent tidligere i høst, og om add-in-løsningen i Revit som har vært en viktig del av grunnlaget for at de har fått den internasjonale anerkjennelsen. 

Løsningen forenkler og muliggjør industrialisert prosjektering, og innebærer blant annet å multiplisere sykehusrommene i bygget, også inne i bim-modellen, slik at bare noen få av dem trenger å tegnes fra scratch. 

– Vi klarte på denne måten å tegne ut en hel etasje av sykehuset på en dag. Det ville tatt vesentlig mer tid uten denne metodikken og programvaren. Vi snakker trolig om flere uker, sier Kristoffer Tungland til TU Bygg da.

Løsningen gir økt effektivitet, bedre kostnadskontroll og reduserer risikoen for feilprosjektering.

Teamet har også utviklet et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen. 

Fikk hjelp av oljenæringen 

Johannes Eggen, prosjektleder for arkitektteamet og seniorpartner i Nordic – Office of Architecture, tror ikke det er tilfeldig at det var nettopp her i Norge den etterspurte løsningen for industrialisering ble utviklet. 

– Nedgangstiden i oljeindustrien åpnet en mulighet. Skal man bygge under krevende forhold offshore, må man bruke prefabrikkerte og modulbaserte løsninger. Alt må være pakket riktig og sendt til rett sted til rett tid. Vi mente det var mulig å benytte denne metodikken også på landbaserte prosjekter. Lokal industri responderte positivt og raskt da vi inviterte dem. Denne umiddelbare tilpasningsevnen tror jeg er helt unik for Stavanger-regionen, sier Eggen i pressemeldingen.

Arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI har sammen med underleverandørene Aart Architects, Aas Jakobsen og SLA ifølge pressemeldingen jobbet tett med det anerkjente London-baserte selskapet Bryden Wood. Men til tross for at leverandørbransjen har mye erfaring med prefabrikkert og industrialisert bygging, så oppdaget prosjektgruppen tidlig at byggenæringen manglet de digitale verktøyene de trengte for å prosjektere industrialisert.

Sykehuset skal stå ferdig i 2023.

– Hvis disse kablene skal fornyes, så må det være en positiv effekt på det norske kraftsystemet, sier energiminister Terje Aasland.
Les også

Nye Danmarks-kabler: – Må være til fordel for norske strømkunder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.