ENERGI

Analyse: Sol og vind langt billigere enn atomkraft. Men fornybar energi holder ikke

Investeringsbanken Lazards Levelised Cost of Energy-rapport sammenligner kostnadene ved å produsere elektrisitet fra ulike energiteknologier. Landbasert vindkraft og solenergi i stor skala vurderes fortsatt å være billigere enn både atomkraft og fossile brensler.

Solceller er en billig kraftkilde, men holder ikke alene, ifølge en ny prisanalyse.
Solceller er en billig kraftkilde, men holder ikke alene, ifølge en ny prisanalyse. Illustrasjonsfoto: David ADEMAS/Colourbox
Lasse Skovgaard, ing.dk
26. juli 2024 - 15:35

På veien mot en grønnere fremtid koster vindmøller og solceller langt mindre enn atomkraft – til og med gass og kull. Til tross for dette er det behov for å ta i bruk nesten samtlige energiteknologier, også de som slipper ut CO2 under strømproduksjonen.

Det slår den amerikanske investeringsbanken Lazard fast mellom linjene i en helt ny analyse, som er den 17. utgaven av den årlige rapporten «Levelized Cost of Energy», som sammenligner kostnaden for en gitt mengde produsert elektrisitet fra de forskjellige energiteknologiene.

– Resultatene av våre 2024-analyser forsterker nok en gang det pågående behovet for et bredt utvalg av energiressurser, inkludert fossile brensler, gitt fornybar energis sporadiske natur og de for øyeblikket kommersielt tilgjengelige energilagringsteknologiene, sier han.

Det sistnevnte refererer til, som det også fremgår av diagrammet nedenfor, er at prisen per MWh for landbasert vind og solenergi i stor skala selvfølgelig stiger når man inkluderer kostnadene for energilagring. Selv med disse kostnadene inkludert, er landbasert vind fortsatt billigere enn kull, påpeker Renew Economy.

Bilde av side ni i analysen. <i>Foto:  Skjermbilde Lazard</i>
Bilde av side ni i analysen. Foto:  Skjermbilde Lazard

I 2024 er for eksempel gjennomsnittsprisen per MWh for landbasert vind 50 dollar, tilsvarende omtrent 342 kroner, mens det tilsvarende beløpet for kull er 99 dollar, tilsvarende omtrent 677 kroner.

Eelume S kan bevege seg fritt i alle retninger og manøvrere tilpasset terrengets form.
Les også

Slangerobot: – En sjøens ATV

Som det fremgår av diagrammet ovenfor, ligger MWh-prisen i et spenn med mellom en høyeste og laveste pris avhengig av forholdene i de enkelte landene. Prisen for det enkelte land fremgår ikke umiddelbart av rapporten, som bygger på estimater fra Lazard og det tyske konsulenthuset Roland Berger samt offentlig tilgjengelige data.

For de fleste av de fornybare energikildene fremhever Lazard at den laveste prisen i spennet har steget sammenlignet med tidligere år, noe som er første gang siden 2009, da investeringsbanken begynte å lage Levelised Cost of Energy+-rapporten.

Sammenlignet med i fjor gjelder dette for hver energikilde om cirka 3-5 dollar, tilsvarende 20-35 kroner. Økningen er spesielt drevet av eksterne faktorer som høye renter, skriver Lazard.

– Til tross for dette, og gitt relativt stabile år-til-år-gjennomsnitt, fortsetter fornybar energi å være kostnadskonkurransedyktig med konvensjonell energiproduksjon, noe som vil føre til den fortsatte fortrengningen av fossile brensler, skriver Lazard.

Artikkelen ble først publisert hos Ingeniøren.

Konsernsjef i Statkraft, Birgitte Ringstad Vartdal.
Les også

Milliardunderskudd for Statkraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.