Med «rom-minister» Børge Brende applauderende til stede, kunne de fleste notabiliteter innen norsk romindustri la seg begeistre av de første bildene og rapportene om vellykkede vitenskapelige data.
– Dette er en stor dag for norsk og europeisk romindustri, konstaterer Brende overfor tu.no. Avdelingsdirektør Bo Andersen ved Romsenteret er like overveldet: – Dette er den største opplevelsen jeg har hatt på jobben, ved siden av månelandingen i 1969 og oppskytningen av solobservatoriet SOHO i 1995.
Andersen bekrefter at Huygens representerer en solid revansj og opptur for europeisk romindustri etter fiaskoen Beagle 2. Den romsonden gikk tapt et sted under landingen på Mars 1. juledag 2003.
– Huygens demonstrer viktigheten av profesjonalitet i alle ledd under slike prosjekter. Beagle var ikke et ESA-prosjekt, understreker han.
Så vel Kongsberg Defence & Aerospace som Det norske Veritas har levert utstyr og ekspertise til uttesting og prosedyrer til Huygens og moderskipet Cassini. Kongsberg har gjennomtestet og installert blant annet viktig data- og radioutstyr som sørget for kommunikasjonen mellom Huygens og Cassini.