ENERGI

Batterier hindrer strømsjokk

Lokal lagring av strøm demper pristoppene og reduserer behovet for utbygging av strømnettet.

Den enkleste løsningen på problemet med varierende strømpriser er å lagre mer av strømmen lokalt, med batterier som basis for energilagringssystemet, skriver innleggsofrfatterne.
Den enkleste løsningen på problemet med varierende strømpriser er å lagre mer av strømmen lokalt, med batterier som basis for energilagringssystemet, skriver innleggsofrfatterne. Foto: Pixii
Kenneth Bodahl, administrerende direktør i energilagringsselskapet Pixii, og Morten Schøyen, teknisk salgssjef i Pixii
27. des. 2024 - 14:00

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

«Dunkelflaute», værfenomenet med lite vind og lite sollys, traff Nord-Europa i midten av desember. Kombinert med høyt forbruk sendte dette strømprisen på Østlandet til nye rekorder. Samtidig viser analyser fra blant annet Statnett at det bare er å venne seg til denne typen svingninger i strømprisene, ettersom andelen fornybar energi vil øke i årene som kommer.

Mange foreslår ulike løsninger på problemet med varierende strømpriser: Bygge atomkraft, kutte strømkabler til kontinentet, bygge ut mer vannkraft eller øke produksjonen av fossil energi. Men alle disse løsningene har også problematiske sider.

Den enkle løsningen

– Vi bør begynne å diskutere utformingen av strømstøtten, skriver Kenneth Bodahl og Morten Schøyen i Pixii. <i>Foto:  Pixii</i>
– Vi bør begynne å diskutere utformingen av strømstøtten, skriver Kenneth Bodahl og Morten Schøyen i Pixii. Foto:  Pixii

Den enkleste løsningen er imidlertid å lagre mer av strømmen lokalt, med batterier som basis for energilagringssystemet. Om batteriene produseres i Kina eller i Arendal, er mindre viktig – det viktigste er at systemene er «smarte» og kan integreres med strømnettet og eventuelle lokale strømkilder som solcelleanlegg på taket. Slike energilagringssystemer har flere fordeler:

  • Batterier kan lades fra nettet når strømprisene er lave, for bruk når prisene er høye.
  • Gjennom betalte frekvenstjenester kan batteriene bidra til en solid ekstra inntekt.
  • Toppene i energiforbruket kan kuttes, noe som reduserer effekttariffer til nettselskapene.
  • Overflødig solenergi kan lagres og brukes til å forsyne hjemmet eller bygget med egenprodusert fornybar elektrisitet når det trengs.
  • Batteriene kan fungere som backup under strømbrudd.

I Norge er dette markedet så vidt i gang, mens utbredelsen er betydelig større i Sverige. Våre naboer har subsidiert installasjon av hjemmebatterier i flere år, hvor ett av argumentene har vært å skjerme svenske husholdninger fra svingninger i strømprisen og stimulere til mer fornybar energiproduksjon.

Installasjon av slike energilagringssystemer har også vist seg lønnsomme for svenske forbrukere, spesielt i kombinasjon med deltagelse i reservemarkedene til systemoperatøren Svenska Kraftnät (tilsvarer Statnett i Norge). Med dagens energipriser og subsidier er anleggene tilbakebetalt på få år. I Norge, hvor behovet per dags dato er noe annerledes, er tilbakebetalingstiden rundt syv–åtte år.

Strømstøtten møter kritikk hos miljøorganisasjonene, som mener den bremser boligeiernes initiativ for å investere i energieffektiviserende tiltak.
Les også

Strømstøtten gjør strøm kunstig billig

Vri støtten mot positive tiltak

Vi skal ikke starte en diskusjon om strømstøtte. Det finnes gode argumenter for å skjerme husholdningene mot spesielt høye strømpriser. Men strømstøtten hjelper ikke industrien, og den høye strømprisen er skadelig for norsk industriutvikling.

Vi bør begynne å diskutere utformingen av denne støtten. Staten har brukt rundt 50 milliarder blanke kroner på strømstøtte de siste tre årene – en ordning som gjør at staten tar det aller meste av støyten når strømprisen skyter i været.

Vi mener at noe av støtten bør vris slik at den i større grad belønner dem som faktisk tar positive grep for å redusere strømforbruket i perioder med spesielt høy belastning, til nytte for både seg selv og strømnettet vårt.

Her bør vi se på hvordan batterier og energilagringssystemer i enda større grad kan prege fremtidens energisamfunn, og hvordan vi kan stimulere både bedrifter og privatpersoner til økt bruk av batterier for å gi oss et mer velfungerende kraftsystem og lavere strømpriser for både industri og privatpersoner.

– Batterier er vanskelig, og det er viktig å ta det stegvis, sier Morrow-sjef Lars Christian Bacher. Her fra åpningen av fabrikken i Arendal i slutten av august.
Les også

Morrow-sjefen: Mener to viktige ting skiller dem fra Northvolt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.