ARBEIDSLIV

Bedrifter i koronakrise: Hvor skal feriepengene komme fra?

Nito oppfordrer ansatte til å kreve feriepenger fra konkurstruede arbeidsgivere før andre kreditorer tar pengene.

Kristin Rydne, advokat i Nito, oppfordrer folk til å være raskt ute med å kreve feriepenger for i år.
Kristin Rydne, advokat i Nito, oppfordrer folk til å være raskt ute med å kreve feriepenger for i år. Foto: NITO
22. mai 2020 - 13:00

Du har rett og plikt til å ta ferie. Når du har ferie og ikke jobber, får du heller ikke betalt. Det er derfor vi har en ordning der det trekkes litt av lønna gjennom hele året, til utbetaling i ferien året etter.

Dette er altså dine penger, som er trukket av lønna gjennom året før.

Nito-advokat Kirsten Rydne sa under Nitos direktesending på Youtube tidligere i dag at hun oppfordrer deres medlemmer til å ta kontakt dersom arbeidsgiver ikke kan utbetale feriepenger.

Nito erfarer at pengene ofte går til de mest aggressive kreditorene når en bedrift er i ferd med å gå konkurs. Derfor må arbeidstaker være så tidlig ute som mulig med å kreve det som faktisk er lønn for fjorårets arbeid.

– Her skal man ikke skamme seg over å være en av de mest aggressive kreditorene. Dette er penger man skal leve av. Man er helt avhengig av å få dem inn, sier Rydne.

Krever inn feriepenger for folk

Nito vil i så fall sette i gang med å kreve inn feriepengene på vegne av den ansatte. Det kan føre til at bedriften får et konkursvarsel og i verste fall en konkursbegjæring. 

– Men det innebærer ikke nødvendigvis at bedriften går konkurs, sier Rydne.

11 prosent av NHOs medlemsbedrifter har ikke likviditet til å betale ut feriepenger til de ansatte. Ytterligere 13 prosent sa at de ikke vet eller er usikre på om de kan betale ut feriepenger. Disse bedriftene kan benytte seg av ordningen med statlig garantert lån.

– Det er ganske alvorlig når folk hatt redusert inntekt lenge, og fortsatt venter på 18 dagers lønnskompensasjon fra Nav, sier Rydne.

Permitterte må fortelle sjefen hva de ønsker 

Feriepengene du tjente i fjor og får utbetalt i år påvirker ikke retten til dagpenger. Men i perioden der du som arbeidstaker skal avvikle ferie, har du ikke krav på verken lønn eller dagpenger. Da er det feriepengene du skal leve av. 

Advokatfullmektig Malin Endresen Rogne sier at beste løsning for ferie og utbetaling av feriepenger kan variere både etter permitteringsgrad og hvor mye ferie den enkelte vil ta ut. 

– En generell anbefaling er å ta kontakt med arbeidsgiver og spørre om hvordan bedriften har tenkt å løse dette, på et tidlig tidspunkt. Da tror jeg sjansen er best for å få en løsning du trives med, sier Rogne.

Og det er best å ta kontakt så for som mulig, for å bli enig med arbeidsgiver om en løsning. 

– Man starter litt i motbakke hvis det allerede er gjennomført på en måte du ikke liker.

Mager feriepengeutbetaling 2021

Rydne pekte også på at mens du går på dagpenger ikke opparbeider rettigheter til feriepenger året etter. Det var en rettighet som eksisterte, men som ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2016.

– Nå som permitteringsperioden utvides kan mange ende med nesten ingen feriepenger i 2021. Det må man forsøke å forhindre, sier Rydne.

Sofie Strøm Olsen, som er leder for Nito-studentene, mener regjeringen må på banen for å gjøre noe med «realfagskrisen».
Les også

Bekymret for «realfagskrisen»: – Norge er blant de verste i Europa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.