INDUSTRI

Behovet for massivtre i været  - bygger ny fabrikk for å møte etterspørselen

Dobles på få år. 

Kistefoss barnehage bygges i massivtre. Elementer leveres som  skreddersydd veggkonstruksjon som monteres på byggeplass. Det tilsvarende gjelder for gulvkonstruksjoner.
Kistefoss barnehage bygges i massivtre. Elementer leveres som skreddersydd veggkonstruksjon som monteres på byggeplass. Det tilsvarende gjelder for gulvkonstruksjoner. Bilde: Splitkon
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. aug. 2017 - 13:37

Byggenæringen etterspør mer massivtre. Splitkon på Åmot i Buskerud skal derfor seksdoble produksjonen av krysslaminerte trekonstruksjoner.

Treindustriselskapet er nå landets eneste produsent av massivtreprodukter i krysslaminert limtre CLT (cross laminated timber). Ved å lime tre med fibrene i ulike retninger, blir produktene svært sterke og med god stabilitet.

CLT-produkter konkurrere med stål og betong i bygninger. CLT brukes til vegg og dekker. Krysslaminerte treprodukter kompletterer vanlig limtre, der Moelven er dominerende i Norge. Limtre er godt egnet til søyler og stolper.

- Krysslaminerte bygningsprodukter og limtre utfyller hverandre, sier administrerende direktør Morten L. Johansen i Splitkon til TU.

Sandefjord ishall med krysslaminert trevegger. <i>Foto:  Splitkon</i>
Sandefjord ishall med krysslaminert trevegger. Foto:  Splitkon

Tung satsing

Nå har bedriften hentet inn 250 millioner kroner for å bygge ny fabrikk. Dermed økes produksjonskapasiteten fra 10.000 til 60.000 kubikkmeter. Det kan gi 40 nye arbeidsplasser når fabrikken står klar høsten 2018. I dag er det 20 ansatte i Splitkon.

- Vi opplever en kraftig økning i etterspørselen fra byggindustrien, sier Johansen.

Han skulle gjerne hatt den nye produksjonskapasiteten klar allerede nå. Det er en nærmest eksplosjonsartet vekst i bruk av massivtre i Europa, inkludert Norge.

Vis mer

En analyse utarbeidet av Trebruk AS for Innovasjon Norge i februar i år, viser at man allerede i 2019 vil ha et doblet massivtreforbruk i forhold til dagens nivå, og at man i 2024 vil komme opp i et forbruk på over 116.000 kubikkmeter.

Bærekraft og miljø

Årsaken til den økte bruken er at det går mye raskere å bygge med tre og løsningene er kommersielt konkurransedyktige med betong og stål. Samtidig er tre mer miljømessig bærekraftig sammenliknet med betong, som innebærer store klimagassutslipp ved produksjon.

Johansen sier at den økte produksjonskapasiteten i første omgang vil gå til å dekke etterspørselen i Norge.

Maskiner og utstyr for massivtreproduksjon i CLT leveres i hovedsak fra Tyskland og Østeterrike. <i>Foto:  Splitkon</i>
Maskiner og utstyr for massivtreproduksjon i CLT leveres i hovedsak fra Tyskland og Østeterrike. Foto:  Splitkon

- Vi vil konsentrere oss om hjemmemarkedet først og fremst, sier Johansen.

Han opplyser at interessen er sterkt økende blant rådgivere, arkitekter og entreprenører fordi trekonstruksjoner også gir stor fleksibilitet, lite svinn og gode bygningstekniske løsninger.

Den nye fabrikken skal selvsagt bygges i massivtre, og vil dermed bli det største industribygget med dette byggematerialet.

Staten på lag

Det statlige investeringsselskapet Siva er med i investorgruppen. Direktør Lise Bartnes Aalberg i Siva Eiendom sier at det er spennende å bidra til å satse på en historisk viktig industri i Norge.

- Vi er glade for å bidra til å realisere denne industrielle satsningen som baserer seg på en global trend, sier Aalberg.

Hun legger vekt på at Splitkon bidrar til å beholde høy kompetanse innen treforedling.

Administrerende direktør Morten L. Johansen i Splitkon mener Norge må sette mer fokus på utdanning innen treforedling.

- Dette er en høyteknologibransje. De vi ansetter må minst ha fagbrev, ingeniør- eller sivilingeniørutdanning, sier Johansen.

Han sier at Splitkon skal klare å hente inn kompetent arbeidskraft til den nye fabrikken.

Treolje

Han vokter seg vel for å spå treforedling som den nye oljen.

- Så stor vil den ikke bli. Men ettersom det blir færre jobber i oljenæringen, er det naturlig å satse mer på innenlandsindustri. Skog og trær er en viktig og bærekraftig ressurs vi kan utnytte, påpeker Johansen.

Fabrikken bygges ut med høy grad av automatisering. Maskiner og utstyr vil i hovedsak leveres fra Tyskland og Østerrike, som allerede har en godt utbygget massivtreindustri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.