Innovasjonsprisen deles ut av EU-kommisjonen og europeiske børser.
Jurybegrunnelsen legger vekt på Borregaards avanserte teknologi og bioraffineri for produksjon av grønne kjemikalier og sukker basert på biomasse fra trevirke, landbruks- og skogsavfall.
Teknologien er tatt i bruk i selskapets demonstrasjonsanlegg Biorefinery Demo.
Juryen besto av uavhengige parter fra finansmiljøet, journalistikk og akademia. Borregaard ble børsnotert i oktober i fjor etter at Orkla solgte seg ut.
Patentert
Tidligere i november fikk Borregaard innvilget patent i flere EU-land for sin Bali-teknologi (forkortelse av Borregaard Advanced Ligning).
Patentet beskriver konvertering av trevirke, avfall fra landbruk og annen biomasse til sukker som kan brukes til framstilling av 2. generasjons biodrivstoff eller biokjemikalier, samt spesialprodukter fra lignin.
Patentsøknaden ble levert i desember 2009. Lignende patentsøknader er under vurdering i USA og andre land utenfor Europa.
Les også: Koker trær på 1500 grader for å lage flydrivstoff
"Banebrytende"
Treforedlingsprisen 2013 ble tildelt Borregaard av Papirindustriens Forskningsinstitutt.
I juryens begrunnelse heter det: ”Borregaard får prisen for sitt banebrytende arbeid innen bioraffineri. Bedriften er verdensledende innen produksjon av produkter basert på bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer.”
Borregaard er fornøyd med pristildelingene og verdsetter spesielt den internasjonale oppmerksomheten.
– Begge prisene representerer en positiv anerkjennelse av vår kompetanse og resultater innen forskning og utvikling. Det er særlig hyggelig å konstatere at vi blir lagt merke til, også utenfor Norges grenser, ettersom det er her vi har våre kunder og 60 prosent av våre eiere, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i en pressemelding.
Demo-anlegg
Borregaards Birefinery Demo-anlegg for å teste ut Bali-teknologien ble åpnet i 2012 med støtte fra norske myndigheter og forskningsmilder fra flere instanser samt EU.
Først mot slutten av neste år vil Borregaard bestemme seg for om de skal bygge et fullskalanlegg.
Borregaard bruker norsk trevirke som råvare for en rekke spesialprodukter, derav flere som kan erstatte mineraloljebaserte produkter. Biorefinery Demo skal bidra til å få fram enda flere miljøvennlige produkter.
Selskapet har sitt hovedsete og største fabrikk i Sarpsborg, der også Birefiunery Demo er plassert. Ved anlegget produseres ulike produkter og råstoff fra trestokken som er råstoff for mange produkter.
Les også: Her skal trærne bli diesel
Betong og biodrivstoff
Fra tømmerets bindemiddel lignin, får Borregaard ut produkter som tilsettes i betong, bilbatterier og fôr.
Spesialcellulose brukes blant annet i filtre, lim, næringsmidler og plaststoffer.
Fra sukkerstrukturer i tømmeret lages bioetanol som går til blant annet biodrivstoff.
Borregaard har 1050 ansatte fordelt på 16 land.
Les også:
Forskere har fått E. coli-bakterier til å lage bensin
Før tok det uker å lage biodrivstoff av trær. Nå er det gjort på timer