OLJE OG GASS

Borten Moe-selskap kjøper Norske Shell-andeler for 4,5 milliarder

Draugen-plattformen ble åpnet av kong Harald i 1993 som den første oljeplattformen i drift nord for Stad. Nå overtar Okea lisensandelene til Norske Shell.
Draugen-plattformen ble åpnet av kong Harald i 1993 som den første oljeplattformen i drift nord for Stad. Nå overtar Okea lisensandelene til Norske Shell. Foto: Shell Norge
20. juni 2018 - 14:29
Oljeselskapet Okea, som Ola Borten Moe var med på å stifte, kjøper Norske Shells lisensandeler på Draugen og Gjøa for 4,5 milliarder kroner.
 

Lisensandelene utgjør 44,56 prosent i Draugen og 12 prosent i Gjøa. Avtalen innebærer at Okea overtar operatørskapet for Draugen.

Ola Borten Moe er en av gründerne bak Okea, og er i dag selskapets kommersielle leder. Selskapet har hovedkontor i Trondheim og har gjort flere store kjøp. I fjor overtok Okea Totals andel av Gina Krog-feltet for 3 milliarder kroner.

Ansatte går til Okea

– Denne avtalen er et godt strategisk trekk for begge selskapene. Draugen har vært et svært viktig felt for Shell i Norge, og vi har tro på at det vil bli like viktig for OKEA i deres utvikling som operatør på norsk sokkel, sier administrerende direktør Rich Denny i Norske Shell.

Salget av lisensandelene innebærer at personell offshore og på land i Kristiansund og Stavanger går over til Okea. Avtalen forventes gjennomført i siste kvartal 2018, forutsatt at det godkjennes av norske myndigheter.

Salgsavtalen er en del av Shells globale porteføljestrategi, men selskapets andre roller og ansvar i Norge berøres ikke av salget. Fra før er Shell operatør for Ormen Lange og Knarr, teknisk tjenesteyter på Nyhamna, partner i Troll, Valemon og Kvitebjørn-feltene, samt partner i det norske fullskalaprosjektet for karbonfangst og lagring.

Fikk operatørgodkjenning i fjor

Okea ble prekvalifisert som operatør på norsk sokkel i 2017. Fra før er selskapet operatør på Grevling-feltet, og de har også eierandeler i Yme og Ivar Aasen.

Opprinnelig var også planen at Okea skulle overta operatørskapet på Yme-feltet. Sent høsten 2015 kom det frem at oljeselskapet ønsket å overta deler av skandaleprosjektet, noe som offisielt ble bekreftet noen måneder senere.  

– Vi fikk Yme såpass billig at vi syns det var en skikkelig god deal, uttalte Erik Haugane til Teknisk Ukeblad den gang.

Men operatør ble de ikke. Selskapet var fra før prekvalifisert som rettighetshaver, men ikke som operatør, og søknaden ble ikke godkjent. Årsaken skal ha vært at verken Olje- og energidepartementet eller Oljedirektoratet mente de hadde fått gode nok svar på hvor godt rustet selskapet var til å være operatør på Yme.

Da den nye utbyggingsplanen for feltet ble levert i desember i fjor, var det altså med Repsol som operatør, og Okea som en av medeierne på feltet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.