En kort og intensiv turistsesong fører til at cruiseskipene i Geirangerfjorden innhylles i eksos. Turistsjefen håper på nye restriksjoner og en utvidet sesong.
– Toppen er nådd i juli. Vi kan ikke ta imot stort flere turister enn vi gjør nå. Nå må vi jobbe for å utvide sesongen, slik at ikke «alle» kommer samtidig til Geiranger, sier turistsjef Ove Skylstad til Dagens Næringsliv.
- (For digitale abonnenter) Cruiseturister er i ferd med å ødelegge den uberørte naturen de kommer til: Her er tiltakene for norske fjorder
360.000 cruiseturister
I løpet av 2018 er det ventet at 186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord.
Bare i juli måned kom nærmere 100.000 av disse. I tillegg inntar et stort antall camping-, buss- og bilturister den lille bygda som huser rundt 220 fastboende.
– Denne sesongen er det satt et tak på tre store cruiseskip og 6.000 cruiseturister hver dag, og det er blitt avvist ganske mange båter som ønsket å komme, sier Skylstad.
- Skipsfarten skal halvere utslippene innen 2050: - Det må skje noe stort
Helseskadelig
En miljørapport har tidligere slått fast at luftforurensningen i Geiranger er såpass høy i perioder at det er helseskadelig.
Turistsjefen sier flere tiltak er underveis for å bedre på dette. Han mener den største utfordringen er legge til rette for en bærekraftig helårsturisme som også tjener lokalsamfunnet.
– Vi har ingen problemer med å ta imot flere turister, vi kan bare ikke ta imot flere turister på samme tid, sier han.
Nullutslippskrav
Tiltakene for å bedre eksosproblemene i norske fjorder er på vei.
Stortinget har vedtatt nullutslippskrav til skip som vil trafikkere de tre fjordene på Unescos verdensarvliste, Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Aurlandsfjorden, samt i alle andre turistfjorder fra 2030.
Begrepet «turistfjorder» omfatter stort sett alle fjorder som appellerer til naturhungrige besøkende som kommer sjøveien.Trollfjorden i Nordland nevnes spesielt. Den besøkes av Hurtigruten daglig.
Vedtaket lyder slik:
«Stortinget ber regjeringen implementere krav og reguleringer til utslipp fra cruiseskip og annen skipstrafikk i turistfjorder samt andre egnede virkemidler for å sørge for innfasing av lav- og nullutslippsløsninger i skipsfarten fram mot 2030, herunder innføre krav om nullutslipp fra turistskip- og ferger i verdensarvfjordene så snart det er teknisk gjennomførbart, og senest innen 2026.»