Den danske vitenskapsministeren, Helge Sander (V) legger i dag frem et forslag om å øremerke 600 millioner danske kroner, eller nærmere 700 millioner norske, til universitetenes nedslitte laboratorier.
Vil henge med
Pengene skal brukes til nytt avansert utstyr, laboratoriefasiliteter og forsøksanlegg, skriver danske Ingeniøren.
Danmarks Evalueringsintitut ( EVA) offentliggjorde i dag rapporten "Internasjonal evaluering av kjemi", som dokumenterer behovet for investeringer.
- Blant annet er studentene frustrerte over dårlige forhold, og de kan få problemer med å fungere i et moderne forskningsmiljø når de senere får jobb, heter det i rapporten.
- Ikke internasjonal standard
I undersøkelsen som har ledet frem til rapporten, har EVA og deres britiske søsterorganisasjon QAA sammenlignet kvaliteten på fem danske og fire britiske kjemiutdanningers laboratorier.
- Flere av de danske universitetslaboratoriene lever ganske enkelt ikke opp til internasjonale standarder. De foreldede laboratoriene påvirker kvaliteten av kjemiutdanningen negativt, og vi anbefaler at dette rettes opp, skriver EVA i en pressemelding.
Har avventet dokumentasjon
Vitenskapsministeren innrømmer at det lenge har vært noe fundamentalt galt med bevilgningene til laboratoriene ved universitetene, men det har manglet dokumentasjon nok for en bevilgning.
- Nå begynner vi å få dokumentasjon for saken, og det hjelper. Nå skal jeg argumentere for store investeringer, sier Sander.
Annen låt i Norge
Da forslaget til norsk statsbudsjett ble lagt frem forrige fredag, ble utstyrsbevilgningene til universitetenes laboratorier økt med 12 millioner kroner. Det er 248 millioner mindre enn Forskningsrådets anbefaling.
Dekan Knut Fægri ved det matematisk- naturvitenskapelige fakultet, UiO, kaller hele budsjettet forskningsfientlig, og er spesielt skuffet over at Regjeringen ikke ser behovet for å ruste opp laboratoriene ved universitetene her i landet.
Kan få konsekvenser
Fægri er ikke den eneste som er skuffet over hvor lavt Regjeringen prioriterer forskning, til tross for en Soria Moria-erklæring som hevder det motsatte.
Både organisasjonene Abelia og NITO, NTNU-rektor Torbjørn Digernes og Forskerforbundet har uttrykt stor skuffelse over den manglende satsingen på forskning og utdanning.
Nå ser det ut til at også Danmark vil løpe fra Norge hva laboratorie-standard angår. Skal man tro EVA kan det igjen gjøre det vanskeligere for nyutdannede nordmenn å få jobb - i alle fall internasjonalt.