BYGG

Dansk spiraltårn vil gjøre ingeniørkunst til turistattraksjon

Grunneier håper utsikten høyt over tretoppene skal gi 100.000 besøkende i året til ny attraksjon.

Utsiktstårnet ved Gissefeld kloster er et av få steder i Danmark med vid utsikt.
Utsiktstårnet ved Gissefeld kloster er et av få steder i Danmark med vid utsikt. Foto: Effekt arkitekter
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
13. apr. 2019 - 18:01

30. mars åpnet den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen den siste attraksjonen i skogene til Gisselfeld Kloster: Et timeglassformet, 45 meter høyt utsiktstårn med en 900 meter lang tursti i spiral opp gjennom tretoppene.

Planen er at tårnet, som ligger én times kjøring syd for København, skal trekke 100.000 årlige besøkende til anlegget. Anlegget har også en klatrepark i tretoppene og og to av Danmarks lengste ziplines.

Gisselfeld er et tidligere kloster, og er Danmarks femte største landeiendom i privat eie. Den strekker seg over flere kommuner. Dagens herregård ble grunnlagt av Peder Oxe i 1547. Det er strenge regler for ferdsel i den private skogen. Turgåere får streng beskjed om å holde seg til opparbeidede stier, og plukking av sopp og planter er forbudt. Det er ikke lov å oppholde seg i skogen om natten.

Sementskipet Cemcommander har installert et 24 meter høyt rotorseil fra Norsepower. Det vil spare ca. 10 prosent drivstoff i løpet av et gjennomsnittsår, ifølge Heidelberg Materials, som har leid inn fartøyet og betaler for drivstoff.
Les også

Vil kutte utslipp med 24 meter høy rotor

Fra før har besøkende til Gisselfeld Kloster kunnet delta i jakt og fiske, besøke slottet med sitt karpemuseum og slottshage, eller slå seg løs i den før nevnte klatreparken.

Tårnets hyperboloide form gjør at besøkende kommer i nærkontakt med trekronene, samtidig som det utvider seg i takt med horisonten når man kommer høyere opp. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Tårnets hyperboloide form gjør at besøkende kommer i nærkontakt med trekronene, samtidig som det utvider seg i takt med horisonten når man kommer høyere opp. Illustrasjon:  Effekt arkitekter

Samarbeid i 3D

Nå har parken blitt én attraksjon rikere, med det nyåpnede tårnet og den tilhørende gangveien i tretoppene.

Tårnet er resultatet av et samarbeid mellom arkitektfirmaet Effekt og ingeniørfirmaet Arup. Timeglassformen kalles en hyperboloid, og denne er blitt til i en parametrisk designprosess der de fire grunnparameterne til hyperboloiden som utgjør tårnet ble lagt inn i et 3D-program som så dannet grunnlaget for resten av designprosessen.

Hver flyter vil veie mellom 5000 og 6000 tonn, med tårnhøyder fra 135 til 170 meter. Mellom beina til understellet blir avstanden ca. 90 meter.
Les også

Neste havvindpark kan komme i Barentshavet

Dermed slapp arkitekter og ingeniører å sende komplekse cad-modeller seg imellom. I stedet kunne de ta i bruk virtuell virkelighet hvis det var noe de lurte på.

– For eksempel kunne arkitekten ta på seg et par VR-briller for en rask vurdering av om entreprenørens ønske om boltede sammenføyninger ved utkragingene hadde noe å si for det arkitektoniske uttrykket, skriver Ingeniøren i en utfyllende artikkel om den parametriske prosessen.

Spiraltårnet ligger i gammelt kulturlandskap på et av Danmarks største gods i privat eie. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Spiraltårnet ligger i gammelt kulturlandskap på et av Danmarks største gods i privat eie. Illustrasjon:  Effekt arkitekter

Tett på trekronene

Den danske kulturavisen Politikens arkitekturanmelder har gitt prosjektet fem av seks hjerter i sin omtale, og prosjektet vant pris allerede på tegnebrettet, da det mottok designprisen Iconic Award i klassen visjonær arkitektur i 2017.

På sine hjemmesider skriver arkitektene i Effekt at ambisjonene med prosjektet var å skape et estetisk vakkert byggverk som også er en unik naturopplevelse, samtidig som utforming og byggeprosess er så godt tilpasset naturen som mulig.

Tilløpsrøret ned til turbinen i Vesle Kjela kraftverk. Til høyre: Serviceventilen, som kan brukes til å stenge av vannet for vedlikehold av anlegget.  
Les også

Slik kan vassdraget levere mer kraft uten nye, store inngrep 

De lange, vertikale stålrørene i konstruksjonen er ikke bøyd, men rotert 120 grader. Det gir et innsvingt uttrykk, som et timeglass. Det har også den fordelen at de besøkende kommer tett på trekronene i det smale midtpartiet. Etter hvert som man kommer opp over trekronene, utvider tårnet seg i takt med at utsynet blir videre. På toppen er tårnet en 360 graders utsiktsplattform. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert
Gangveien snor seg mellom trekronene. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Gangveien snor seg mellom trekronene. Illustrasjon:  Effekt arkitekter

Hovedkonstruksjonen er laget med vedlikeholdsfritt cortenstål. Treverket er lokal eik fra skogen til grunneieren. Cortenstål er forhåndsrustet, og leveres med et ytre rustlag, men gjennomrustes vesentlig tregere enn annet stål. Materialet brukes særlig til varmeelementer og ovner.

Batterihengerne fra Kverneland energi har en batterikapasitet på 192 kWh og kan levere ladeeffekt opp til 240 kW på CCS2. Hengerne lades  opp på 125 A/400 V industrikontakt. Fv. studentene Mathias Seipæjærvi, Elise Aarnes, Ingrid Vestvik og Hafslunds forretningsutvikler Mathilde Knobel Christensen.
Les også

Studenter: Utviklet lavterskel­system for å måle strøm­bruken i miljøgateprosjekt

Gjester som vil besøke tårnet må betale 125 danske kroner for opplevelsen, i tillegg til obligatorisk parkeringsavgift på 50 kroner. Det er også mulig å kjøpe kombinasjonsbillett til tårnet og klatreparken for 400 danske kroner. Gisselfeld Kloster selger også årskort til attraksjonene.

Formen og konstruksjonen gjør byggverket mer stabilt enn en sylindrisk form. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Formen og konstruksjonen gjør byggverket mer stabilt enn en sylindrisk form. Illustrasjon:  Effekt arkitekter
Tårnet utvider seg øverst, og utsiktsplattfomen på toppen byr på 360 graders fritt utsyn over den danske landsbygda. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Tårnet utvider seg øverst, og utsiktsplattfomen på toppen byr på 360 graders fritt utsyn over den danske landsbygda. Illustrasjon:  Effekt arkitekter
Parken har også et amfi i trekronene. <i>Illustrasjon:  Effekt arkitekter</i>
Parken har også et amfi i trekronene. Illustrasjon:  Effekt arkitekter
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.