Ingen norske teknologibedrifter kom til finalen i konkurransen om IST-prisen.
Oddvar Aaserud fra Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA) satt i juryen og måtte slå fast at ingen av de norske deltakerne nådde opp. Han etterlyser flere norske søkere.
IST-prisen regnes som den europeiske teknologibransjens svar på filmverdens Oscar. Tre prisvinnere får 200 000 euro for de mest fremragende og innovative produktene innen teknologi.
Prisen organiseres og deles ut av Euro-CASE, en sammenslutning av tekniske og naturvitenskapelige akademier i Europa.
Norge er deltaker gjennom NTVA, som er representert med to medlemmer i prisjuryen. I år søkte 437 firma fra 27 land om å få IST-prisen, det høyeste søkertallet siden prisen ble opprettet i 1995. Bare to av søkerne var norske, skriver NTVA i en pressemelding.
- Manglende norsk deltakelse handler ikke om at det tar lang tid å søke. Jeg tror ikke den norske IT-bransjen er klar over prisen og at det er 200 000 euro å vinne, sier Oddvar Aaserud.
Direktøren i Venturos Venture har i flere år sittet i juryen for IST-prisen, sammen med 15 andre jurymedlemmer. Han var med da norske MISON i fjor var en av tre vinnere av «IST Grand Prize».
Aaserud mener norske IT-bedrifter ligger langt fremme i internasjonal sammenheng og at det er god grunn til å søke IST-prisen.
I år vant danske Oticon for høreapparatet Adapto, verdens første digitale høreapparat som gjenkjenner stemmer, svenske Decuma - som har laget programvare for gjenkjenning av håndskrift - og tyske KonRad med programvare for presisjonskontroll av røntgenstråler ved kreftbehandling.
- Felles for alle vinnerne er at de er innovative og med stort markedspotensial, samtidig som de har stor nytteverdi for allmennheten, forteller Oddvar Aaserud.
NTVA håper norske IT-bedrifter innser sin besøkelsestid og søker neste års IST-pris. Den gir både anerkjennelse, internasjonal markedsføring og penger til teknologibedrifter i startfasen.
Søknadsfristen for neste tildeling av IST-prisen er 15. mai 2003.