PLASTAVFALL

Danskene ble overrasket: De norske bioposene bestod av 70 prosent fossilt innhold

De grønne bioposene i Københavns Kommunes avfallsordning for matavfall, inneholder 71,8 prosent fossilt karbon, viser en test fra Teknologisk Institut.
De grønne bioposene i Københavns Kommunes avfallsordning for matavfall, inneholder 71,8 prosent fossilt karbon, viser en test fra Teknologisk Institut. Foto: Københavns Kommune
Av Nina Errboe, Ing.dk
23. mai 2018 - 05:15

De grønne, norskproduserte posene i bio-avfallsbøttene i København er først og fremst grønne av utseende, viser nye undersøkelser. Kommunen er overrasket.

De grønne bioposene i Københavns matavfallsordning, som ble valgt som et miljøvennlig alternativ til fossile plastposer, viser seg å inneholde 71,8 prosent fossilt materiale.

Det viser en karbon 14-test, som Teknologisk Institut har foretatt for Københavns Kommune.

«Det biogene innholdet av karbon (fra fornybare ressurser) i prøven, utgjør en andel på bare 28,2 prosent, og det er dermed et innhold av fossilt karbon på 71,8 prosent,» står det i rapporten fra Teknologisk Institut, som kan leses nederst i artikkelen.

Københavns Kommune kjøpte bioposene i samarbeid med avfallsselskapet Vestforbrænding med forventninger om at miljøprofilen ville være bedre for bioposer enn vanlige plastposer. Men de nye tallene sår tvil om bærekraften til posene.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil sette i gang en undersøkelse etter sommeren, og deretter avgjøre hvilken pose københavnerne skal sortere i framover. Vestforbrænding, som sto for anbudet, har anbefalt de 19 kommunene som eier dem å gå over til poser av gjenbruksplast.

Fikk mistanke om fossilt innhold

Da Københavns Kommune sto overfor oppgaven å sette i gang en innsamlingsordning for bioavfall fra cirka 300.000 innbyggere i kommunen, valgte de å gå for et tilbud fra Vestforbrænding om å kjøpe bioposer fra den norske bedriften Biobag.

«Bioposen ble på det tidspunktet anbefalt av Vestforbrænding, og den ble brukt av mange andre kommuner. Blant de medarbeiderne som sto for lanseringen av bioordningen, var det derfor ingen mistanke om at bioposen kunne inneholde fossil plast,» skriver serviceområdesjef Jon Pape i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, i en e-post til danske Ingeniøren.

Men like før jul i 2017 ble det nevnt på et internt møte i forvaltningen at en tidligere test av en biopose hadde vist seg å inneholde plast fra fossile kilder. Siden medarbeiderne sitter i forskjellige avdelinger i den store forvaltningen, var den kunnskapen ikke blitt videreformidlet.

«I ettertid kan man si at mistanken om det fossile innholdet i posen selvfølgelig burde vært tatt opp av oss på et tidligere tidspunkt,» skriver Jon Pape.

Derfor besluttet kommunen å få gjennomført en test av bioposen. I starten av april fikk kommunen resultatet, som viste et overraskende høyt innhold av fossilt karbon på over 70 prosent.

Svenske erfaringer viser at bioposer vanligvis inneholder et sted mellom 30 og 60 prosent fossilt materiale. Det skyldes at bioposer, etter europeisk standard, skal være bionedbrytbare, men det utelukker ikke fossilt karbon i materialet, så lenge det kan brytes ned ved kompostering.

Ingen krav om erstatning

Selv om posene ikke umiddelbart er fullt så grønne som forventet, har Københavns Kommune ikke tenkt på å søke kompensasjon fra bedriften, siden de ikke selv sto for anbudet.

Hos Vestforbrænding vil de heller ikke søke erstatning, siden bioposene lever opp til kravene fra myndighetene.

«Vestforbrænding har på det foreliggende grunnlaget ikke planer om å reise erstatningskrav mot leverandøren av bioposer. Med den prosessen som behandlingsmetoden av matavfall nå har, vil bioposene uansett bli sortert ut,» skriver kommunikasjonssjef Per-Henrik Goosmann hos Vestforbrænding i en e-post til Ingeniøren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Han forklarer at anbefalingen deres om å bytte til plastposer, bunner i at posen i dag sorteres vekk under forbehandling av avfallet. Dessuten ender mesteparten av bioavfallet i biogassanlegg, hvor rester av bioplast likevel ikke brytes ned, fordi det ikke er oksygen til stede.

Leverandør: Vi lever opp til krav

Hos den norske leverandøren legger man ikke skjul på at bioposene blant annet består av fossil plast.

– Det er ingen hemmelighet at posene inneholder fossilt materiale. Det forholder seg slik at bioposer gjerne kan være av 100 prosent fossilt materiale og likevel leve opp til EU-kravene, sier Jørn Johansen, som er markedsdirektør og grunnlegger av Biobag.

Ifølge ham betyr sertifisering etter den europeiske standarden EN13432 at materialet kan brytes ned fullstendig ved kompostering uten å etterlate spor av tungmetaller og giftstoffer.

Bedriften lager også andre typer av bioposer med opptil 50 prosent plantebaserte, fornybare råvarer, men de er dyrere enn den modellen som innbyggerne i København har fått utlevert.

Diskusjon om plastposer ikke over

Den danske Miljøstyrelsen har tidligere forsøkt å finne ut av hvilken bærepose som er mest miljøvennlig, men rapporten møtte massiv kritikk, siden den framhevet den fossile engangs-plastposen som det beste valget.

En ennå ikke offentliggjort undersøkelse fra styrelsen, peker på at miljøfordelen ved bioposer er mindre enn forventet, men det er flere uavklarte spørsmål som rapporten ikke tar tak i, ifølge et notat fra Teknik- og Miljøudvalget i København.

Derfor har kommunen besluttet å få gjennomført en større undersøkelse selv. Den skal kartlegge økonomi, brukervennlighet, samt miljø- og klimamessige aspekter for fire typer bio- og plastposer.

– Bioposen er ifølge all vår nåværende kunnskap fremdeles den beste posen for miljøet. Bioposens fossile innhold er mindre enn i plastposene, og vi har en klar formening om at plastrester fra bioposene blir brutt ned vesentlig raskere i naturen, fordi bioposen er komposterbar, sier serviceområdesjef Jon Pape.

Københavnerne kan derfor trygt fortsette med å sortere epleskrotter og potetskrell i sine grønne poser, inntil politikerne tar den endelige beslutningen til høsten, er beskjeden fra rådhuset.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.