INDUSTRI

De nye Moss-Horten-fergene skal bygges i Tyrkia

To tyrkiske verft skal dele på jobben.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
27. jan. 2015 - 09:40

Bastø Fosen fikk fornyet tillit av Statens vegvesen og skal drifte Moss-Horten-sambandet i ytterligere en periode, den tredje – fra 2017–2026.

For å innfri kravene i kontrakten, må Bastø Fosen bygge tre nye ferger med kapasitet på 600 passasjerer, 200 biler og mellom 24–30 vogntog. Hver av fergene blir 142 meter lange og 21 meter brede.

Se video av de nye fergene øverst i artikkelen.

To+en

Verftet Sefine Shipyard skal bygge to av fergene, og Cemre Shipyard en. Fergene skal leveres i fjerde kvartal 2016. Kontraktsverdiene er ikke kjent.

Fergene er designet av Multi Maritime i Førde.

Skipsdesignerne har fått en mer omfattende jobb enn vanlig. Det er lite som overlates av ingeniørarbeid til verftene.

Les også: Ulstein verft feirer 100 skip med X-Bow

Stor designkontrakt

Multi Maritime skal ikke bare levere designtegninger, men også komplette klasse- og byggetegninger, opplyser salgs- og utviklingsdirektør Arvid Holsen i Multi Maritime til Teknisk Ukeblad.

– Dette er en betydelig kontrakt for oss og gir arbeid for ca. 15 ingeniører og sivilingeniører rundt et år, sier Holsen.

Multi Maritime har sammen med rederiet satt opp en «makers list» med to-tre godkjente leverandører av utstyr. Der står det en del norske alternativer.

Bastø Fosen har allerede valgt GEs nyutviklete motor som tilfredsstiller IMOs Tier III-utslippskrav. Rolls-Royce skal levere sine azipullpropeller. Skipene skal klasses av DNV GL.

Multi Maritime er eid av verftsgruppen Fiskerstrand BLRT, som også bød på de tre fergene, men tapte anbudet.

Les også: Dette er verdens største containerskip

Nye ferjer for Moss-Horten-sambandet. Designet av Multi  Maritime med plass til 200 biler, 24-30 vogntog og 600 passasjerer. Ferjene blir 142 meter lange og 21 meter brede.
Nye ferjer for Moss-Horten-sambandet. Designet av Multi Maritime med plass til 200 biler, 24-30 vogntog og 600 passasjerer. Ferjene blir 142 meter lange og 21 meter brede.

Utslipp

På grunn av bedre skrog og design, nye motorer og andre tiltak, vil de nye fergene samlet ha 30–40 prosent lavere utslipp enn dagens ferger, opplyser Arvid Holsen.

De nye motorene fra GE tilfredsstiller både de nye IMO Tier III- og Tier IV-kravene og skal ha utslipp som nærmer seg LNG-motorer, uten å bruke katalysatorer eller urea.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Holsen karakteriserer dem som å falle inn under begrepet lavutslippsteknologi.

– De er noe dyrere, men har utslipp av NOx på 1,7 g kW/h, mens de beste LNG-motorer har 1,3 g kW/h. LNG-motorer har i tillegg metanutslipp, sa Holsen til TU før nyttår, da Statens vegvesen ble kraftig kritisert for ikke å stille strenge miljøkrav til da de hadde muligheten.

Les også: Kystverket har lett og lett etter argumenter mot skipstunnel – finner ingen

Trosser lavutslippskrav

Både i Nasjonal transportplan, i regjeringserklæringen og i budsjettforliket med KrF og V rett før jul, blir det presisert at null- eller lavutslippsteknologi skal velges.

I anbudet på Moss-Horten-sambandet ble pris veid 85 prosent og miljø 15 prosent av Statens vegvesen. Det fikk både miljøbevegelsen Zero og Venstre til å reagere.

– Jeg mener det er oppsiktsvekkende at Statens vegvesen legger opp til en anbudskonkurranse der de miljøvennlige aktørene ikke har mulighet til å vinne anbud, sa Abid Q. Raja i Venstre til Teknisk Ukeblad. Han er nestleder i transportkomiteen på Stortinget.

Moss-Horten-ferjene må laste og losse parallelt for å holde tidsskjemaet. Mens tungtransporten kjører på i øverste plan, kjører personbilene ut fra bildekket under.
Moss-Horten-ferjene må laste og losse parallelt for å holde tidsskjemaet. Mens tungtransporten kjører på i øverste plan, kjører personbilene ut fra bildekket under.

Tar opp spørsmålet

Raja varslet et oppgjør med regjeringen.

– Vi i Venstre vil gå i dialog med regjeringen for å få rettet opp i dette. Både regjeringsplattformen og budsjettavtalen i høst må forplikte regjeringen til å følge opp, sa han til TU rett før jul.

Også miljøbevegelsen Zero reagerte.

– Teknologien for null- og lavutslippsferger finnes. Om ikke helelektrisk batteridrift passer, kan lavutslippskrav bidra til veldig mye mer miljøvennlige løsninger, sier Zero-leder Marius Holm.

Han peker på både LNG og ladbare hybridløsninger med bioenergi, enten biogass eller biodiesel, som lavutslippsalternativer.

Statssekretær Bård Hoksrud lovet etter all kritikken at departementet vil ta dette opp med Statens vegvesen slik at kravene skal skjerpes ved nye anbud.

Les også:

Her tester de verdens lengste og mest avanserte teleskopbru

Batterifergen er forsinket - skulle vært i drift 1. januar

Kan kutte ut to av tre motorer med nytt system  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.