MOVIEMASK

Den første brillen ga storskjermopplevelse på mobilen. Nå lanserer de tre nye modeller

Oppstartsbedriften MovieMask er klar for runde to.

Filmens hule: Det Harald Manheim holder opp ser ut som en VR-brille, men det er det så langt fra. Dette er en film og videobrille for å kunne bruke mobiltelefonen som storskjerm. Foto: Odd Richard Valmot
Filmens hule: Det Harald Manheim holder opp ser ut som en VR-brille, men det er det så langt fra. Dette er en film og videobrille for å kunne bruke mobiltelefonen som storskjerm. Foto: Odd Richard Valmot Bilde: Odd Richard Valmot
27. aug. 2017 - 06:33

På et år har de to sivilingeniørene fra Industriell Økonomi ved NTNU solgt 3000 utgaver av sin MovieMask, som vi omtalte da de startet opp. Her

Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim hadde sett lyset fra mobilskjermen, og fant ut at de kunne utnytte den på en annen måte enn alle som brukte den som VR- visningsskjerm.

Det krevde at hvert øye så en del av hver sin halvdel av skjermen inne i en maske, slik at øynene kunne oppfatte 3D.

Hvorfor ikke sørge for at hvert øye så hele skjermen inne i masken, tenkte de. Da ville man få inntrykk av å se på en opptil 100 tommer stor TV uten å bli plaget av de svært forstørrede pikslene i en 3D-maske.

Nye modeller

Som det som ofte gjør når gründere er ute med et produkt så går tankene videre til neste versjon. Denne gangen er det ikke snakk om en ny versjon, men om tre. Alle tre har fått kraftig forbedret optikk.

Vi har hatt gründerne på besøk i redaksjonen og det tok ikke lang tid å konstatere at optikken i prototypene var mye bedre enn i den første utgaven. Her fikk vi virkelig følelsen av å se på en stor TV når vi tok på masken.

Patentsøkt: Eirik Wahlstrøm viser frem den nye panoramaoptikken støpt i et stykke som skal sørge for at hvert øye ser hele skjermen rett foran i veldig forstørret utgave. Foto: Odd Richard Valmot <i>Bilde: Odd Richard Valmot</i>
Patentsøkt: Eirik Wahlstrøm viser frem den nye panoramaoptikken støpt i et stykke som skal sørge for at hvert øye ser hele skjermen rett foran i veldig forstørret utgave. Foto: Odd Richard Valmot Bilde: Odd Richard Valmot

– Det vi lærte av den første utgaven var at vi ønsket å gjøre selve linsene mye større. Samtidig ville vi støpe begge linsene i et stykke. Det gjør at vi slipper å justere to små linser i forhold til hverandre, sier Manheim som er teknologisjef i selskapet.

– Så vidt vi vet er vi de første i verden som har laget en slik dobbellinse med en ganske kompleks optisk utforming som er støpt i et stykke.

Det er ikke så mange unge ingeniører som driver med denne typen optikk i Norge, men vi har et tungt optikkmiljø ved Høgskolen i Buskerud som har hjulpet de to med utviklingen.

– Vi har også fått svært god hjelp av Knut Evanger i Essilor. Han har hjulpet oss av ren entusiasme, sier daglig leder i MovieMask, Eirik Wahlstrøm.

Justerbar avstand

I tillegg til at linsene er blitt mye større, og at den optiske kvaliteten er bedre, er det nå også mulig å justere avstanden fra øynene til linsene og skjermen. Det gjør det enklere å gjøre individuelle tilpasninger.

Det unge selskapet har også fått anerkjennelse for måten de har designet produktet og de har allerede hentet hjem en såkalt Red Dot Award for utformingen.

Eksportambisjoner

Den første utgaven er stort sett solgt i Norge. Nå skal de ut av hjemmemarkedet. De tror at svært mange som reiser er interessert å la seg underholde. Ikke minst i Japan og andre land hvor reisen til og fra jobben kan ta veldig lang tid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samtidig får de drahjelp av strømmeselskapene som gjør det mulig å laste ned filmer og serier til mobiler.

– Vi tror strømmeselskaper kan vekke større interesse hos potensielle brukere hvis de inkluderer enn MovieMask. De kan for eksempel tilby en til alle som inngår en ettårs kontrakt, sier Manheim.

– Til nå har kanskje så mye som 90 prosent av brukerne våre brukt MovieMask hjemme. Det gjelder spesielt unge brukere, men vi ser også at jo eldre de er jo mer bruker de den på fly og andre transportmidler, sier Wahlstrøm.

3D-print: Modellen viser hvordan den nye mekanismen for avstandjustering til øynene er konstruert. Den er viktig for individuell justering i forhold til linsene og mobilskjermen. Foto: Odd Richard Valmot <i>Bilde: Odd Richard Valmot</i>
3D-print: Modellen viser hvordan den nye mekanismen for avstandjustering til øynene er konstruert. Den er viktig for individuell justering i forhold til linsene og mobilskjermen. Foto: Odd Richard Valmot Bilde: Odd Richard Valmot

Tre nye modeller

Den dyreste av de nye modellene vil fortsette å koste 999 kroner selv om den har bedre optikk og er mer avansert enn tidligere.

De har også laget en billigere modell i plast til 599 kroner utført i enklere materialer, men ellers med de samme egenskapene om den dyreste.

Til slutt har de laget en sammenleggbar modell i silikongummi til 399 kroner Den er lett å ha med seg det de har kalt Go-versjonen, men den må holdes mellom fingrene i stedet for en hoderem. På den måten finner man også den beste avstanden til øynene. Svært mange sitter jo allerede og ser videoinnhold på mobilen, men selv den billigste utgaven gjør dette til en veldig mye bedre opplevelse.

– De dyreste utgavene gjør at du får inntrykk av å befinne deg inne i en mørk kinosal. Men for de som vil følge med litt rundt seg kan Go-utgaven passe godt, sier Wahlstrøm.

Vil utvikle mer

Det mangler ikke på nye ideer hos de to. Nå har de nok å gjøre med de nye modellene, men på sikt ønsker de å se om de kan utvikle en utgave med innebygget skjerm. Det vil være helt ideelt for å kunne oppnå best mulig optisk presisjon og en slik vil være den beste utgaven for gamere.

– Da kan flere sitte i samme rom med hver sin maske og spille uten å kunne se hav de andre har oppe på skjermen, sier Manheim.

Koster

Den nye linsekonstruksjonen har kostet det unge selskapet. De har måttet ut med verktøykostnader på 1,5 millioner kroner, men det tror de vil betale seg tilbake. De har søkt patent på konstruksjonen av den nye panoramalinsen og beskyttelse av designen på maske-modellene.

– Heldigvis har vi fått støtte fra både Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Uten det hadde vært tøft å komme i gang, sier Manheim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.