INDUSTRI

Den norske bedriften skal levere utstyr til kinesisk papirfabrikk. Inntil nylig ville ikke det vært mulig

Alfsen og Gunderson takker normalisert forhold mellom Norge og Kina for kontrakten.

Alfsen og Gunderson er verdensledende på maskiner for fiksering av filt og virer til papirmaskiner. Her fra en tidligere leveranse til Kina.
Alfsen og Gunderson er verdensledende på maskiner for fiksering av filt og virer til papirmaskiner. Her fra en tidligere leveranse til Kina. Bilde: Alfsen & Gunderson
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
28. mars 2017 - 10:52

Med normalisering av forholdet mellom Norge og Kina åpner det seg et enormt marked for norsk industri. 

Den aller første avtalen, med norsk statlig støtte, ble nylig undertegnet mellom norske Alfsen og Gunderson og kinesiskie Anhui Taipingyang Special Mesh Industry Co.

Kontrakten er verdt 27 millioner kroner og gjelder avansert utstyr til papirindustrien. Uten finansielle garantier og kreditt fra norske myndigheter ville det neppe blitt kontrakt.

– Slik offisiell støtte var vanskelig før Norge og Kina normaliserte forholdene, sier Oscar Olsen, ansvarlig for utstyr til papirindustrien i Alfsen og Gunderson.

Fellesuttalelse og bevis

Delegasjonen fra Alfsen &amp; Gunderson, GIEK og Eksportkreditt møtte den kinesiske fabrikanten i februar. <i>Foto: Alfredsen &amp; Gunderson</i>
Delegasjonen fra Alfsen & Gunderson, GIEK og Eksportkreditt møtte den kinesiske fabrikanten i februar. Foto: Alfredsen & Gunderson
Utenriksminister Børge Brende og utenriksråd Wegger Chr. Strømmen i møte med blant annet den kinesiske utenriksministeren Wang Yi (nr. tre fra høyre) – i forbindelse med normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina. <i>Foto: Frode Overland Andersen, UD</i>
Utenriksminister Børge Brende og utenriksråd Wegger Chr. Strømmen i møte med blant annet den kinesiske utenriksministeren Wang Yi (nr. tre fra høyre) – i forbindelse med normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina. Foto: Frode Overland Andersen, UD

Det er Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt som har bistått Alfsen og Gunderson og den kinesiske kunden.

I begynnelsen av april reiser statsminister Erna Solberg i spissen for en stor delegasjon med næringslivsaktører. Delegasjonen skal bane veien for mange nye kontrakter. Innovasjon Norge skal arrangere seminarer og koble norske og kinesiske potensielle partnere  og handelsforbindelser.

Statsministerbesøket 7.-10. april blir det første på 10 år.Solberg ledsages av utenriksminister Børge Brende (H) og næringsminister Monica Mæland (H). Dessuten skal tidenes største delegasjon med representanter fra norsk næringsliv være med.

Desember-møte

Utenriksminister Børge Brende undertegnet 19. desember 2016 en fellesuttalelse med Kina som innebar normalisering av diplomatiske, politiske og handelsmessige forbindelser.

– Jeg har i mine samtaler i Beijing i dag blant annet tatt opp behovet for å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale, en full normalisering av norsk eksport til Kina og faglig samarbeid om en lang rekke spørsmål inkludert klima og Arktis, uttalte Brende i den forbindelse.

Det første håndfaste eksportbeviset er kontrakten på 27 millioner kroner.

I 2016 eksporterte Norge varer for cirka 19,7 milliarder kroner. I 2010 var eksportverdien 13,5 milliarder kroner.

Selv om Norge ikke har vært ekskludert fra det kinesiske markedet, har veksten gått sakte. Importen fra Kina til Norge har i samme periode økte fra 39 til 67 milliarder kroner. 

Det er ventet at tallene heretter vil øke betraktelig.

Alfsen &amp; Gunderson er en av få fabrikanter som lager spesialisert utstyr for papirindustrien. Dette er arrangement for en strekkmaskin til en kinesisk kunde. <i>Bilde: Alfsen &amp; Gunderson</i>
Alfsen & Gunderson er en av få fabrikanter som lager spesialisert utstyr for papirindustrien. Dette er arrangement for en strekkmaskin til en kinesisk kunde. Bilde: Alfsen & Gunderson

Døråpner

Alfsen og Gunderson skal levere en avansert maskin for fiksering og behandling av våtvirer og tørkevirer til bruk i papirproduksjon.

Virene veves i et avansert mønster av polyester monofilament, og monteres  i papirmaskiner.

Lange og brede belter papirmassen føres over og tørkes i jevn tykkelse, før det rulles opp som ferdig papir.

Kontrakten signeres på fabrikken i Fuyang. Oscar Olsen til venstre. AG-representant i Kina, Liao Honglei stående i midten og fabrikkeier Liu Lin til høyre. <i>Foto: Alfsen &amp; Gunderson</i>
Kontrakten signeres på fabrikken i Fuyang. Oscar Olsen til venstre. AG-representant i Kina, Liao Honglei stående i midten og fabrikkeier Liu Lin til høyre. Foto: Alfsen & Gunderson

– Vi har nå fått nye forespørsler fra Kina takket være denne kontrakten, sier Olsen.

Også i perioden hvor Kina og Norge ikke har hatt offisielle forbindelser, fra 2010, da Den norske nobelkomiteen tildelte fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo og til forholdet ble normalisert i desember 2016, har AG hatt leveranser til Kina.

– Det har vært færre og det har vært tyngre. Nå kan myndighetene bidra i form av kreditter og garantier. Da åpnes det nye dører, sier Olsen.

AG-kontrakten er inngått med Anhui Taipingyang Special Mesh Industry Co., Ltd. i provinsen Anhui. Utstyret leveres utpå nyåret 2018. En god del av maskinene produseres i Norge, noe i Sverige og noe i Tyskland.

Langsiktig

Thor-Magne Johansen i Eksportkreditt har hjulpet AG med kontrakten. Han sier at interessen for Kina er økende etter normaliseringen.

– Det er såpass nytt, men vi merker større interesse, sier Johansen til TU.

Han berømmer AG for å ha jobbet langsiktig og strategisk.

Innovasjon Norges Beijing-kontor har hatt markert større pågang fra norsk næringsliv etter nyttår.

– Det er likevel ikke kommet noen konkrete resultater foreløpig. Det tar litt tid, sier pressekontakt Bernt Ellingsen til TU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.