VINDKRAFT

Denne dronen løfter 200 kilo - vasker og fjerner is fra vindturbiner

Se video.

VIDEO: Se hvordan dronen jobber mned å avise og vaske vindmøllen.
31. mars 2018 - 19:51

Latviske Aerones har utviklet en drone som kan løfte opptil 200 kilo. Oppstartsselskapet, som også har opprettet kontor i Mountain View i California, har tidligere demonstrert at dronen kan brukes til brannslukking, fallskjermhopping, redning og varelevering.

Nå tilpasser de dronen for å vedlikeholde vindturbiner. Dronen kan vaske, vokse, male og avise turbinene. Se video av dronen som utfører vedlikehold øverst i saken.

Selskapet mener vedlikeholdet vil gi en produksjonsøkning på mellom to og syv prosent.

Koblet til bakken med kabler

To kabler går ned fra dronen til bakken. Herfra får dronen strøm og vann, slik at den kan holde seg i lufta i flere timer. Dronen er også utstyrt med batteri som kan sørge for strømtilførelsen i lufta i opptil 20 minutter.

Dronen skal kunne sende ut vann opptil 100 liter vann i minutter med et trykk på opptil 200 bar. Videre skal den kunne operere i opptil 400 meters høyde.

28 motorer og 16 batterier sørger sammen med to redundante kontrollere skal sørge for stabil drift. Dersom dronen allikevel skulle falle, skal tre fallskjermer ekspandere før dronen har rukket å dette fem meter. To akselerometer, fem gyroskoper, radar, termisk kamera og vanlig kamera skal hjelpe operatøren med orientering og navigasjon.

I dag er ikke dronen autonom, men Aerones jobber for å gjøre den det.

Dronen skal kunne vaske eller avise opptil 10 turbiner (30 blader) i løpet av én dag. Hastigheten avhenger av størrelsen på bladene og vindforholdene.  

– Mye interesse fra industrien

Selskapet selger ikke dronen, men tilbyr turbinvedlikehold som en tjeneste, forteller selskapets sjef Janis Putrams til Teknisk Ukeblad.

– Prisen er rundt 1000 dollar per vask, sier Putrams.

Han anbefaler vedlikehold to ganger i året for å opprettholde vindturbinens effektivitet. Avisingsproblematikken varierer med været, noe som også får konsekvenser for vedlikeholdsbehovet.

Selskapets egne undersøkelser med en 2MW turbin tilsier at deres løsning for vedlikehold lønner seg ved en produksjonsøkning på 0,7 prosent. Selskapet estimerer en produksjonsøkning i Nord-Europa på 2-7 prosent etter vedlikeholdet.

Aerones reklamerer med at løsningen skal være sikker og kosteffektiv, men TU har ikke fått svar på spørsmål om hvordan kostnadene sammenlikner seg med konkurrerende løsninger.

– Vi får mye interesse og skriver intensjonsavtaler om turbinvask med aktører fra Texas, Spania, Tyrkia og Sør-Amerika. Aktører fra Canada, de nordiske landene og Europa for øvrig er interessert i avising, sier Putrams til Techcrunch.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Fosen velger integrerte varmekabler

Fosen Vind etablerer det som skal bli Europas største vindkraftprosjekt på land, med seks store vindparker i Sør-Trøndelag på til sammen 1000 MW. Her er det valgt et permanent avisingssystem med varmekabler integrert i selve vindmøllebladene, forteller Torbjørn Steen, kommunikasjonssjef i Fosen Vind, til Teknisk Ukeblad.

– Isingsproblemer er veldig stedsspesifikke. Det er for eksempel ikke nødvendigvis sånn at alle turbinene i parken har avisingssystemer. En vaskemetode med droner kan i teorien være interessant der man har enkeltturbiner som ikke har installert avvisingssystemet, sier Steen.

– Vi vurderer alle vedlikeholdssystemer på markedet, også dronesystemer. Men vi har altså gått for et permanent avisingssystem, sier han.

Aerones er ikke eneste selskap som lager droner som kan løfte tungt. Norske Griff Aviation jobber med et modulkonsept som skal ta opptil 150 kilo i nyttelast. De ser blant annet for seg å kunne erstatte kranløft mellom offshorefartøy og oljeplattform.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.