Den årlige innovasjonstalen til Innovasjon Norge og toppsjef Anita Krohn Traaseth gikk av stabelen 31. mai. Arrangementet, som åpnet med at alle reiser seg for HKH Kronprins Haakon, ble denne gang avholdt i Oslo bys mest prestisjefylte lokale – rådhuset. På samme sted som Nobels fredspris deles ut.
Lista er altså lagt høyt. Etter bare få år er den årlige seansen fra Innovasjon Norge i ferd med å etablere seg blant årlige prestisjearrangementer som NHO-konferansen og sentralbanksjefens årstale.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Unngå signal- og strømintegritetsproblemer: Kritiske tips for elektronikkingeniører
Kongelig seanse
For Innovasjon Norge er blitt mer kongelig under Anita Krohn Traaseths ledelse. HKH Kronprinsessen var med under et arrangement i New York 8. mars. Og HKH Kronprinsen ankommer altså en stående storsal i Oslo Rådhus i forbindelse med innovasjonstalen.
Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge banker det inn med hashtaggen #merkevarennorge. Fra å ha vært truet med avskjedigelse fra sin foregående styreleder, triumferer hun nå med en profil og pondus Innovasjon Norge aldri tidligere har hatt. Det er dyktig gjort - fra et særdeles presset utgangspunkt. Man kan nesten mistenke henne for å ha hatt strategisamtaler med toppsjefen i Telenor, Sigve Brekke. De har begge trosset sine styreledere - under offentlig eierskap - og kommet styrket ut av det.
- Innovasjon Norge-leder avslører: Dette gjør gründerbedriftene som overlever
Imponerende kobbel talere
Agendaen under innovasjonstalen var i tillegg imponerende. Selveste Gro Harlem Brundtland stilte opp. "Bærekraftens mor" berettet om da det hele startet. Hennes tale er god og til ettertanke (du hører og ser den her - på 49:30). Og konklusjonen likeså: - Vi lykkes når vi trekker sammen. På tvers av alle sektorer - frivillige organisasjoner, næringslivet og det politiske Norge, sier hun.
Gjennom programmet fremheves det i tale etter tale at Norges fremtid er grønn. Og at #merkevarennorge skal bygges på nettopp grønne løsninger.
Det er lite olje og gass. Nesten oppsiktsvekkende lite petroleumsnæring. Spesielt gitt de diskusjoner som kom etter IN-sjefens famøse debattinnlegg i vinter, der hun helt riktig påpeker at det er vrient for Norge både å være pådriver for fremtidens grønne løsninger og samtidig være en stor petroleumseksportør.
Hva gjør Schjøtten nå?
Det virker nesten som om Innovasjon Norge enda en gang viser fingeren til Norsk Olje og gass. Hva adm. dir. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass, tenker nå, kan vi bare fantasere om. Det er innafor å tenkte seg at han tramper sint rundt – enda en gang.
Om han da ikke lar seg trøste av de få setningene som blir trukket frem om hans næring. Som når Krohn Traaseth snakker om internasjonalt eierskap:
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
7 grunner til at du bør være fagorganisert
- Se for eksempel på den norske olje- og gassindustrien: Den er av verdensklasse, blant annet fordi vi samarbeidet med utenlandsk kompetanse og kapital om å lete etter olje på 1960-tallet, sa hun.
Den gang da
Et lite drypp der altså. Men langt unna den posisjon og viktighet petroleumsnæringen mener seg berettiget til. Slik det var før. Da Dagsrevyen hadde hovedoppslag fra ONS i Stavanger. De gangene Kongen åpnet messen og fikk omvisning. Og lakeiene ryddet banen for følget når de skulle gjennom utstillingslokalene til Stavanger Forum. Det var tider.
Men det var før. Da petroleumsindustrien representerte landets stolte fremtid. I den nye tid, er det HKH Kronprinsen som gjør at tilhørerne reiser seg når han ankommer Innovasjon Norges årlige innovasjonstale. Og reiser seg når han går derfra.
Dramaturgien er imponerende. Først taler Oslos ordfører, så Gro Harlem Brundtland, så Statsministeren, deretter et par statsråder. Og så - som selve finalen - kommer hovedattraksjonen - innovasjonstalen til Anita Krohn Traaseth. Lederen som for bare få måneder siden ble forsøkt presset ut av sin tidligere styreleder.
Verden er urettferdig
Verden er - og blir - urettferdig. Men det er bare å ta det inn over seg. Den må også bli grønn. Og da ikke av misunnelse.
Det vil ikke forundre oss om Krohn Traaseth og (den nye) styrelederen i Innovasjon Norge, NTNU-rektor Gunnar Bovim, etter hvert får egen balkong langs Karl Johan på 17. mai. Med direkte siktlinje til slottsbalkongen.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen får nøye seg med å kjempe for en plass på gateplan. Til tross for at han og hans kumpaner fortsatt i høy grad bidrar til at både Innovasjon Norge og Det kongelige Slott får sine relativt romslige årlige budsjetter.
Nå skal næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (DN i dag) samordne virkemiddelapparatet. Innovasjon Norge har posisjonert seg godt. Røe Isaksen fremstod i tillegg nærmest som en reddende engel da adm. dir. i Innovasjon Norge i vinter møtte skepsis fra sin tidligere styreleder.
Vil Forskningsrådet, Siva og andre nå bli spilt ut over sidelinjen? Slik Norsk olje og gass har blitt det?
Innovasjon Norge fremstår som det kongelige norske innovasjonsdepartement - og ligger an til å ta det hele.
- Fire av ni medlemmer er byttet ut: Dette er Innovasjon Norges nye styre