INDUSTRI

Eierne bør vurdere å splitte opp Innovasjon Norge

Vil kunne øke innovasjonstakten i norsk næringsliv, mener TU-sjef Jan M. Moberg.

Innovasjon Norges Anita Krohn Traaseth er i hardt vær - en oppsplitting av Innovasjon Norge vil kunne gjøre både oljenæringen, de grønne satsingene og reiselivsnæringen mer tilfreds, skriver TUs Jan M. Moberg.
Innovasjon Norges Anita Krohn Traaseth er i hardt vær - en oppsplitting av Innovasjon Norge vil kunne gjøre både oljenæringen, de grønne satsingene og reiselivsnæringen mer tilfreds, skriver TUs Jan M. Moberg. Butt, Mariam
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
5. apr. 2018 - 19:00

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er mange år siden flere satsinger ble slått sammen til Innovasjon Norge. I støyen som nå pågår, bør eierne vurdere oppsplitting av virksomheten.

Det vil kanskje kunne øke innovasjonstakten i norsk næringsliv – og gjøre både oljenæringen, de grønne satsingene og reiselivsnæringen mer tilfreds.

Oppstyret i og rundt Innovasjon Norge (IN) får stadig påfyll. Oljenæringen ble som kjent sur fordi IN-sjef Anita Krohn Traaseth skrev sin famøse kronikk i Aftenposten. Temaet var at Norge står i spagat i forhold til å ville være en fremgangsrik klimanasjon – samtidig som vi er en av verdens største oljeeksportører. Et dilemma som stadig kommer til overflaten. Det ikke å legge en strategi for å håndtere denne spagaten blir som å stikke hodet i sanden. 

Her er vi enig med Traaseth. Det er et opplagt dilemma, som må håndteres – enten man er «for» eller «mot» oljå.

Ekstra tid for Traaseth

Avgått styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, hadde planer om å diskutere Traaseths rolle som IN-sjef. Bakgrunnen er at IN-sjefen blant annet skal ha skapt konflikter, splid og konfrontasjoner. Styrets diskusjon ble imidlertid effektivt stoppet da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen intervenerte. Et trekk som, naturlig nok, fikk Dyb til å trekke seg. Røe Isaksen bekreftet i ettertid at det vitterlig er opp til styret å vurdere daglig leder. Det kom litt sent.

Ut med Dyb og fortsatt sikker plass for Traaseth. I hvert fall inntil videre.

I mellomtiden venter virksomheten – og landet for øvrig – på valgkomiteens innstilling til ny styreleder. Det kan visst ta lang tid. Traaseths posisjon sikres enda litt til.   

Høring i Stortinget

Selv eierne krangler. Fylkeskommunene eier 49 prosent av IN. Og handlekraften til Røe Isaksen falt enkelte fylkesordførere tungt for brystet.

– Det er ikke bare departementet som bestemmer her, men i denne saken har vi ikke blitt involvert, fortalte fylkesordfører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane til DN.

Som om ikke det var nok, har oljenæringen igjen blitt sur. Denne gang fordi Innovasjon Norge vil satse på egen «grønn» stand i stedet for å bli med – som sedvanlig – på oljebransjens stand under ONS i Stavanger.

Denne uken kom nok en konflikt opp igjen i dagen, da reiselivsnæringen flagget misnøye med sin posisjon i Innovasjon Norge. Det er ingen ny konflikt, men en som kom til overflaten etter omorganisering for et par år siden. Det har ennå ikke roet seg.

Og nå blir det høring i Stortingets kontrollkomite. Det fosskoker rundt Innovasjon Norge.

Samlet sett ser det nå kaotisk ut. Hverken departementet, andre eiere, oljenæringen eller daglig leder kommer styrket ut av kaoset som råder. Hva det ender med, er ikke godt å si.

For omfattende?

Kaos kan imidlertid være en passende tilstand for kloke sjeler å finne nye løsninger. Hva de kan være, skal vi ikke være bastante om. Men vi kan jo foreslå noen innfallsvinkler.

Blandingen av grønn satsing og oljenæring er som rent vann og olje. De er krevende å blande. Reiselivsnæringen er i samme båt som de grønne. Det er ikke kult med en offensiv petroleumsnæring når vi samtidig skal selge Norge utenlands. Nordlys, Lofoten og vikingskip blandet med å ligge i verdenstoppen på CO2-utslipp per innbygger? Det er ikke så lett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kanskje er det på tide å erkjenne at Innovasjon Norge forsøker å omfatte for mye? Er det på tide å splitte opp satsingen?

«Ryddejobben» Anita Krohn Traaseth gjennomførte da hun tiltrådte, var trolig både viktig og riktig. Og enkelt var det garantert ikke. Men jobben som ble gjort da, er ikke det samme som at sentralisering av innovasjon er god strategi nå.

Jo, innovasjon bør absolutt foregå sentralt. Og bør sikkert i noen grad koordineres. Viktigst er likevel at innovasjonsiver og moment florerer ute i de enkelte bransjer, geografier, virksomheter og enheter. Helt ned på personnivå.

Like lite som verdens store selskaper kan innovere ved å sette av en egen bygning til å tenkte nytt og alternativt, kan Norge løse fremtiden ved å sentralisere virkemiddelapparatet i en stor innovasjonssatsing. Og når sant skal sies, har vi allerede aktører som Forskningsrådet, Siva og Enova. Kanskje kan deler av Innovasjon Norges virksomhet legges inn i disse? Og andre områder skilles ut i enkelte og mer fokuserte eierskap og mandat.

Mer støy i vente

En oppsplitting og tydeliggjøring for enkeltområder og uteapparat kan kanskje gi reiselivsnæringen, oljefolket, teknologene og de grønne grenene mer fokusert fremdrift.  

En slik omlegging vil naturligvis heller ikke foregå i stillhet. Men det er tross alt innovasjonstakt, fremdrift og resultater som må være målet – ikke stillhet.

Vi aksepterer gjerne støy om det fører til fremdrift. Dagens hurlumhei i og rundt IN er derimot kun frustrerende og ødeleggende – for alle parter. Og ikke minst for de mange gode initiativ, satsinger og enkeltpersoner som faktisk utgjør Innovasjon Norge.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.